Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά 11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ: Στη Λέσβο συγκεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την...

11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ: Στη Λέσβο συγκεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων

Διάλεξη Ζούρος - Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων
Διάλεξη Ζούρος - Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες από τη γνωριμία τους με τα γεωλογικά, φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία της βόρειας Λέσβου

Έναρξη Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων

Στη Λέσβο συγκεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων με συμμετέχοντες από 21 χώρες από όλο τον κόσμο με την πραγματοποίηση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2019 με αντικείμενο «Κλιματική αλλαγή και μείωση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές».

Μόλυβος - Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων -Ζούρος
Μόλυβος – Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων -Ζούρος

Το 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων συνδιοργανώνεται από 31 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 2019 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Μόλυβος - Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων
Μόλυβος – Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Τις εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων άνοιξε ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες που βρέθηκαν στη Λέσβο από όλο τον κόσμο.

Σε μήνυμα που απέστειλε η Πρόεδρος της Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νέου προγράμματος της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τόνωση του τουρισμού, την κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία αναγνώρισης από την UNESCO ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» 5 περιοχών στην Ελλάδα (Λέσβος, Ψηλορείτης, Βίκος – Αώος, Χελμός – Βουραικός και Σητεία) και του Τρόδους στην Κύπρο, που καταδεικνύει τον πλούτο της Ελληνικής γεωλογικής, φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και την ιδιαίτερη αξία της σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην εκδήλωση έναρξης παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, η Δρ. Özlem AdiyamanLopes, υπεύθυνη του Προγράμματος Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθηγητής Jianping Zhang, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και Σύμβουλος της UNESCO σε θέματα Γεωπάρκων, ο Ομ. Καθηγητής Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου Kebangsaan της Μαλαισίας, μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού και η Δρ. Kristin Rangnes, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO Gea Norvegica, μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και συντονιστής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, η Δρ. MarieLuise Frey, Διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης Messel Pit της Γερμανίας – Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, ο Δρ. Zheng Yuan της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έναρξης ο Καθ. Νίκος Ζούρος παρουσίασε το διεθνές πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των Γεωπάρκων ενώ μέσα από εντυπωσιακά βίντεο μετέφερε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης μοναδικές εικόνες περιοχών από όλο τον κόσμο οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αλλά και εικόνες από τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα και τα Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο για τις αθλητικές δραστηριότητες που υλοποιούνται στη Λέσβο και τις ανασκαφικές εργασίες και εργασίες συντήρησης στην περιοχή Ακρόχειρα, οι οποίες ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα γεωλογικά μνημεία της Β. Λέσβου

Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων οι συμμετέχοντες παράλληλα με τις διαλέξεις πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Λέσβο με στόχο τη γνωριμία τους με το φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία, τους οικότοπους, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία, τα μοναστήρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη των συμμετασχόντων ήταν στη Β. Λέσβο κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα γεωλογικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία του βόρειου τμήματος του Γεωπάρκου της Λέσβου.

Συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή Ν. Ζούρο επισκέφτηκαν αρχικά τον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου και το επιβλητικό Κάστρο. Από την περιοχή του Κάστρου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το μεγάλο ηφαίστειο του Λεπέτυμνου και τις στηλοειδείς λάβες του Μολύβου.

Επόμενη στάση ήταν ο παραδοσιακός οικισμός της Πέτρας και η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, όπου παρατήρησαν από κοντά τον εντυπωσιακό ηφαιστειακό λαιμό πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η εκκλησία και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της ηφαιστειότητας στην περιοχή.

Η επίσκεψη στη Βόρεια Λέσβο έκλεισε με γνωριμία με τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Πέτρας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα της λεσβιακής κουζίνας.

Με το τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Β. Λέσβο οι συμμετέχοντες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τη σύνδεση του με τα πετρώματα, τη γεωλογία, τα φυτά, τους μύθους, την παράδοση, τη γαστρονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου.