Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα ξενοδοχίας και καθολικός εκπρόσωπος όλων των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των καλύτερων κατά περίπτωση λύσεων προς όφελος του συνόλου των μελών του. Ειδικά για τις απαιτήσεις των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης , που συνιστούν διαχρονικό πρόβλημα του ξενοδοχειακού κλάδου, το ΞΕΕ οδηγήθηκε πριν από μερικά χρόνια στη σύναψη μνημονίων με την ΑΕΠΙ (συνθέτες-στιχουργοί) και τους οργανισμούς ΑΘΗΝΑ (σκηνοθέτες-σεναριογράφοι), ΔΙΟΝΥΣΟΣ (ηθοποιοί) και GEA (ΕΡΑΤΩ-τραγουδιστές, ΑΠΟΛΛΩΝ-μουσικοί και GRAMMO-παραγωγοί φωνογραφημάτων) με μειωμένο κατά 50-70% αμοιβολόγιο μετά από επίπονο δικαστικό αγώνα που είχε ατυχή κατάληξη σε βάρος των ξενοδοχείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολούθως, εμφανίστηκαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μέσω του φορέα τους «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε.», οι οποίοι διεκδικούσαν αμοιβές για τις τηλεοπτικές παραγωγές οπτικοακουστικών έργων τους, ξεκινώντας αγωγές κατά ξενοδοχείων. Το ΞΕΕ δεν προέβη στη σύναψη μνημονίου με την εταιρεία «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε.», αφενός γιατί δεν συμφώνησε στο ύψος των αμοιβών, αφετέρου γιατί θεώρησε πλέον αναγκαίο να επανέλθει στην πάγια θέση του για ενιαία αμοιβή (ένα εφάπαξ ποσό) για όλους τους φορείς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Η θέση αυτή δικαιώνεται συνεχώς από τις εξελίξεις. Μετά την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ το 2018 προέκυψαν 2 φορείς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων: η ΕΥΕΔ και η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, διεκδικώντας σχεδόν διπλάσια αμοιβή σε σύγκριση με την ΑΕΠΙ. Το ΞΕΕ απέστειλε στα τέλη του 2018 εξώδικο στους εν λόγω φορείς, καθώς και στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ζητώντας μια δίκαιη λύση στο θέμα του αυξημένου αμοιβολογίου των δύο αυτών διαδόχων της ΑΕΠΙ οργανισμών. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, αλλά εντωμεταξύ, υπό την πίεση των δικαστικών διεκδικήσεων, η ΠΟΞ συνήψε συμφωνίες μειωμένων αμοιβών με την ΕΥΕΔ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Τελευταία, ξενοδοχεία κατά κύριο λόγω στην Αθήνα αλλά και σε κάποιες επαρχιακές πόλεις, έχουν δεχθεί αγωγές από ένα νέο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων παραγωγών ελληνικών ταινιών με την επωνυμία ΔΙΑΣ. Επειδή η Διοίκηση του ΞΕΕ δεν μπορεί πλέον να αναμένει από την Πολιτεία το νοικοκύρεμα αυτής της χαώδους και άδικης για τα ξενοδοχεία κατάστασης που επικρατεί στο χώρο των δικαιωμάτων, αποφάσισε σε συνεννόηση με την ΠΟΞ να ακολουθήσει τη δικαστική οδό κατά του φορέα ΔΙΑΣ. Για όσα ξενοδοχεία έχουν δεχθεί αγωγές από τον ΟΣΔ ΔΙΑΣ, σας ενημερώνουμε ότι το ΞΕΕ έχει αποστείλει εξώδικο προς Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ΔΙΑΣ και λοιπούς ΟΣΔ και έχει ετοιμάσει υποστηρικτικό υλικό αντίκρουσης της αγωγής, το οποίο είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων ξενοδοχείων στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τα μέλη του ΞΕΕ στο σύνδεσμο “Εξώδικο ΞΕΕ σε ΟΠΙ – ΔΙΑΣ & Υλικό προς δικαστική χρήση

 Η Διοίκηση του ΞΕΕ αισθάνεται υποχρεωμένη να καταφύγει σε αυτού του είδους τις επιλογές, που υπαγορεύονται όμως από το αίσθημα δικαίου και την ανάγκη βιωσιμότητας των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ως πρώτιστο καθήκον της τόσο απέναντι στα μέλη όσο και απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Εκ παραλλήλου θα συνεχίσει με κάθε νόμιμο μέσο τον αγώνα για την καθιέρωση ενιαίας και δίκαιης αμοιβής για τη χρήση της τηλεόρασης στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Ήδη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού γι’ αυτό ακριβώς το θέμα και θα επιδιωχθεί αμέσως μετά τις εκλογές εμπεριστατωμένη ενημέρωση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού συνοδευόμενη από τις εισηγήσεις και προτάσεις του κλάδου για δίκαιη συνολική νομοθετική ρύθμιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.