Αρχική Γαστρονομία Μεσογειακή KOUZINA, η πολύχρωμη!

Μεσογειακή KOUZINA, η πολύχρωμη!

Μεσογειακή KOUZINA, η πολύχρωμη!

Αφιερωμένη στη μεσογειακή διατροφή, στις καθαρές γεύσεις της γης και της θάλασσας αλλά και στα βιολογικά προϊόντα της Ανατολικής Χαλκιδικής ήταν η τελευταία εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA 2019, η οποία τίμησε ως μεσογειακό προορισμό τη Σλοβενία. Με άξονα την προώθηση του θαλασσινού στοιχείου αλλά και του καλοκαιρινού μοντέλου διακοπών, όπως αυτό απαντάται στους τρεις θαλάσσιους κόλπους της Ανατολικής Χαλκιδικής, το KOUZINA αποτέλεσε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προώθησης της περιοχής στη Σλοβενία.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού η σλοβένικης καταγωγής Zorica Milanovic άφησε για λίγες ημέρες την κουζίνα του Restaurant «Το Βελιγράδι στη Θεσσαλονίκη» και εγκαταστάθηκε στην προαθωνική χερσόνησο, προκειμένου να μεταφέρει σλοβένικες επιρροές στα πιάτα του KOUZINA. Στη Στρατονίκη, στην πράσινη αυλή του Restaurant «Ίσβορος», παρουσίασε στο κοινό ένα ιδιαίτερο μενού της πρώην Γιουγκοσλαβίας: πίτα με τυρί, μανιτάρια με προσούτο, σνίτσελ παραδοσιακό και για επιδόρπιο; πάστα σπιτική με μαύρη σοκολάτα! Τα πιάτα της «δεμένης» γαστρονομικής ιστορίας ανέδειξαν τα ντόπια κρεατικά – παραγωγή του ιδιοκτήτη, ο οποίος διατηρεί φάρμα στη Στρατονίκη. Κατέδειξαν δε τη γευστική διαφορά που απορρέει από τη χρήση βιολογικής πρώτης ύλης, αλλά και τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς εκείνων που δραστηριοποιούνται ανέγγιχτοι (ακόμη) από τη μαζικότητα και τον τουριστικό συνωστισμό.

Ένα απόλυτα παραδοσιακό δείπνο με σλοβένικες και σέρβικες καταβολές προσφέρθηκε στους συνδαιτημόνες του τραπεζιού που στήθηκε στο Restaurant Vinum του θρυλικού «Eagles Palace». Η Zorica Milanovic τόλμησε δυναμικούς συνδυασμούς υλικών: ζύμωσε σλοβένικο ψωμί και το σέρβιρε με κατσικίσιο τυρί τυλιγμένο σε δαμάσκηνο και προσούτο, ενώ γέμισε με φέτα Αρναίας και προσούτο τα ολόφρεσκα καλαμάρια που ψαρεύονται στα αγιορείτικα νερά. Τύλιξε ευωδιαστό καϊμάκι στα χοιρινά σνίτσελ, ετοίμασε κουκους με μυρωδικά, μαγείρεψε το μοσχαράκι με φρέσκια ντομάτα και γέμισε παραδοσιακή σλοβένικη βάφλα με κρέμα από καρύδια και μέλι Αρναίας.

Η συνάντηση τριών ξεχωριστών ονομάτων της γαστρονομικής σκηνής, του Μιχάλη Λεμονιάδη του ιστορικού «Restaurant Lemoniadis» και των chef Ηρακλή Ασπρίδη και Γιάννη Παναγιωτίδη των Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ, χάρισαν στο φετινό KOUZINA εξαιρετικά πιάτα: αστακό με βούτυρο και σάλτσα κορόμηλου, τόνο τυλιγμένο σε υπέροχη κρούστα και συνοδευμένο με πράσινη σαλάτα, φαγκρί Αγίου Όρους με αφρό παλαιοχωρινής πατάτας και για επιδόρπιο; συγκλονιστικό σπιτικό ρεβανί με παγωτό μαστίχα. Η απλότητα των πιάτων, που ξάφνιασαν ευχάριστα τους ουρανίσκους λόγω της ολόφρεσκης της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε, κατέδειξε ολόκληρη τη φιλοσοφία της μεσογειακής κουζίνας: γεύσεις της θάλασσας και της γης ενωμένες μεταξύ τους μόνο με τοπικό παρθένο ελαιόλαδο, αναμεμειγμένες η μια με την άλλη χωρίς φτιασιδώματα και γαστρονομικά τερτίπια.

Το μεσογειακό Restaurant «Skites», στα σύνορα του Αγίου Όρους, οργάνωσε την πλέον μεσογειακή βραδιά της μεγάλης γιορτής, όπου οι ελληνικοί μεζέδες, τα μπαξεδένια λαχανικά, το ελαιόλαδο – παραγωγή του κτήματος Skites, τα φρέσκα ψάρια Αγίου Όρους, τα μαγειρεμένα ελληνικά εδέσματα, ο αγιορείτικος οίνος και η χαρούμενη παρέα ολοκλήρωσαν αυτό που η γαστρονομική Μεσόγειος συνοψίζει σε μια λέξη: απλότητα.

Αντίστοιχο ήταν και το θαλασσινό μενού του chef Παύλου Χαλκιά στο Restaurant του Akrathos Beach Hotel, το οποίο έδωσε μυθική διάσταση στις γεύσεις ενός φιλόξενου ελληνικού τραπεζιού. 

Η έμφαση που δόθηκε και αυτήν την εβδομάδα στις παράλληλες δραστηριότητες του KOUZINA «δημιούργησε τη διαφορά», εκμαιεύοντας το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Σλοβένοι εκπρόσωποι Τύπου ακολούθησαν το γαστρονομικό περίπατο της μακεδονίτικης Αρναίας, συνέκριναν την ντόπια μελοπαραγωγή με εκείνη της δικής τους χώρας, διερεύνησαν τρόπους μελλοντικής δικτύωσης αυτής μέσω των «Πόλεων του Μεγαλέξανδρου», βούτηξαν στα διαυγή νερά των νησίδων Δρένια της Αμμουλιανής, απόλαυσαν την καθαρότητα των θαλασσινών γεύσεων στο ομώνυμο και αντιπροσωπευτικά μεσογειακό ταβερνάκι της νησίδας, συμμετείχαν στο θεματικό παράπλου του Αγίου Όρους, ακολούθησαν τον «Προαθωνικό Περίπατο» από την Ουρανούπολη μέχρι την Ακτή Κομίτσα και βολτάρισαν στους εμπορικούς δρόμους της Ουρανούπολης, νιώθοντας τις επιρροές της Μεσογείου, του Αιγαίου και του Άθωνα να συνθέτουν τη μοναδικότητα του τόπου.

Κλείνοντας τις γαστρονομικές πύλες του 2019, το KOUZINA προγραμματίζει ήδη τις δραστηριότητες του 2020, η «μεσογειακή εβδομάδα» του οποίου θα είναι αφιερωμένη στην κουζίνας της Κροατίας και η «θαλασσινή» στην κουζίνα της Θάσου. Ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.mountathosarea.org στις 31 Αυγούστου 2019, ενώ η πρώτη επίσημη παρουσίασή του εκτός Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου στην Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.