Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Συνοικισμός» στην Ελευσίνα

Επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Συνοικισμός» στην Ελευσίνα

Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019

Επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019» για να επιβεβαιώσει τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ιδιαιτερότητα της γειτονιάς του Συνοικισμού της Ελευσίνας με την προσπάθεια της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης να επαναπροσδιορίσει τη σχέση  δημιουργού και θεατή.

Η ιστορικότητα της περιοχής, μια γειτονιά προσφύγων από την Μικρασία που δημιουργήθηκε το 1922, συνδέεται άμεσα με το φετινό κυρίαρχο θέμα του Φεστιβάλ Συνοικισμός που είναι η Ιστορία.


Η προσπάθεια των καλλιτεχνών και της ομάδας παραγωγής της Ελευσίνας2021 ΠΠΕ είναι ακριβώς να δημιουργηθούν έργα βιωματικού χαρακτήρα που θα ξαναορίσουν μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες την ιστορικότητα αλλά και την επικαιρότητα ζητημάτων όπως η μετανάστευση ή οι προσφυγικές ροές.


Όπως τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνα2021 ΠΠΕ Κέλλυ Διαπούλη «Ο τρόπος που υιοθετούμε σχετίζεται με μία διπλή ενσωμάτωση: την ενσωμάτωση της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία και την ενσωμάτωση του κοινού στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι προσανατολιζόμαστε σε έργα ερευνητικού χαρακτήρα, με έντονο το στοιχείο του ντοκουμέντου. Επίσης, σε έργα που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση δημιουργού και θεατή, εστιάζοντας στη βιωματική εμπειρία. Τέλος, σε έργα που είναι προϊόντα συνδημιουργίας του καλλιτέχνη με την κοινότητα.


Στην περσινή πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ Συνοικισμός, το ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη ήταν κυρίαρχο, όχι γιατί είναι «της μόδας», αλλά γιατί είναι ένα από τα βασικά φαινόμενα – αν όχι το βασικότερο – που θα διαμορφώσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες των επόμενων δεκαετιών. Φέτος, το ίδιο ζήτημα παραμένει κεντρικό, αλλά προσεγγίζεται υπό το πρίσμα της Ιστορίας.»

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της γειτονιάς του Συνοικισμού δείχνουν μια έντονη αναμονή και προσμονή για την έναρξη του Φεστιβάλ, καθώς η συμμετοχή τους είναι για αυτούς καθοριστικής σημασίας αλλά και σημαντική ως προς την ανανοηματοδότηση της δικής τους προσωπικής ιστορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου, στο Φεστιβάλ Συνοικισμός, έργα που «διαπραγματεύονται» την ιστορία, μέσα από ένα διεθνές φεστιβάλ σύγχρονων παραστατικών τεχνών που μετατρέπει την ιδιαίτερη γειτονιά του Συνοικισμού της Ελευσίνας σε εφήμερη καλλιτεχνική σκηνή, με έργα βιωματικού χαρακτήρα.

Η αυλαία ανοίγει με την περιπατητική παράσταση Διαδρομές στις Ρίζες #3, της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι του Συνοικισμού αυτοσυστήνονται και ξεναγούν τους θεατές στα στενά σοκάκια της γειτονιάς και στις προσωπικές τους διαδρομές.

Το φεστιβάλ δημιουργεί ένα διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και διεθνείς ανερχόμενους καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γραφή τους. Η Τάνια Ελ Χούρι (Tania El Khoury) από το Λίβανο παρουσιάζει τις βιωματικές εγκαταστάσεις  Οι Κήποι Μιλούν και Πείτε Μου Τι Μπορώ Να Κάνω, η Ντέμπορα Πίρσον  (Deborah Pearson) από τον Καναδα την παράσταση ντοκουμέντο Ιστορία Ιστορία Ιστορία και η κολεκτίβα Dictaphone Group επίσης από το Λίβανο τη  βιωματική εγκατάσταση Ουδέν Προς Δήλωση.

Από την Ελλάδα, το φεστιβάλ παρουσίαζει τρεις πρωτότυπες παραγωγές: τη site specific παράσταση Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία της Γιολάντας Μαρκοπούλου, την Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιστριώτη και το MotorWay 6 της Εύης Καλογεροπούλου. Δίπλα στις νέες αυτές αναθέσεις του φεστιβάλ παρουσιάζονται η βιντεοεγκατάσταση του Φίλιππου Κουτσαφτή Οι Ελευσίνιοι, που περιλαμβάνει μαρτυρίες κατοίκων του Συνοικισμού από τα γυρίσματα της Αγέλαστου Πέτρας και η παράσταση της ομάδας Hatari Αϊτή, μια περφόρμανς για την Ιστορία.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων δράσεων που στοχεύουν να ενδυναμώσουν τους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών. Ειδικότερα, διοργανώνεται ένα 10ήμερο Εργαστήριο Κριτικής με τη Δηώ Καγγελάρη για νέους και ανερχόμενους θεατρολόγους, ιστορικούς τέχνης και δημοσιογράφους. Στο πλαίσιο της δράσης Προορισμός Ελευσίνα – Αθήνα, σε συνεργασία με το γαλλικό οργανισμό ONDA, δεκαπέντε καλλιτεχνικοί διευθυντές θεάτρων και φεστιβάλ από τη Γαλλία επισκέπτονται το φεστιβάλ για να γνωρίσουν τη σύγχρονη ελληνική σκηνή και να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες καλλιτέχνες. Το ΙΕΤΜ Campus είναι ένα διεθνές θερινό σχολείο για υπευθύνους παραγωγής αναφορικά με το πώς δουλεύει κάποιος στη διεθνή σκηνή (διεθνείς περιοδείες, συμπαραγωγές και χρηματοδοτήσεις). Η δράση Αναγνώσεις Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Festival Academy του European Festivals Association προσφέρει κατάρτιση από καταξιωμένους καλλιτεχνικούς διευθυντές διεθνών φεστιβάλ σε ζητήματα επιμέλειας καλλιτεχνικών διοργανώσεων. Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης Καφενείο Η Β(β)ουλή οι κάτοικοι της Ελευσίνας γίνονται διαμεσολαβητές του έργου των καλλιτεχνών που φιλοξενεί το φεστιβάλ και τους παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό. 

Κεντρικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα

– Διαδρομές στις Ρίζες #3 της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου
– Οι Κήποι Μιλούν, της Τάνια Ελ Χούρι
– Πείτε Μου Τι Μπορώ Να Κάνω, της Τάνια Ελ Χούρι
– Η Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου, του Αλέξανδρου Μιστριώτη
– Ιστορία, Ιστορία,Ιστορία, της Ντέμπορα Πίρσον
– Ε- ΦΥΓΑ Μικρασία- Ελευσίνα, της Γιολάντα Μαρκοπούλου
– Αϊτή, μία περφόρμανς για την Ιστορία, των Hatari Group
– Ουδέν Προς Δήλωση, των Dictaphone Group
– Οι Ελευσίνιοι Αφηγούνται, του Φίλιππου Κουτσαφτή
– ΜotorWay 6, της Εύης Καλογηροπούλου

Παράλληλο πρόγραμμα

Προγράμματα Ανάπτυξης Ικανοτήτων για τους Επαγγελματίες του Καλλιτεχνικού Χώρου

– Εργαστήριο Κριτικής
– Αναγνώσεις Φεστιβάλ
– IETM Campus

Δράσεις Δικτύωσης

– Προορισμός Ελευσίνα – Αθήνα

Προγράμματα για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών

– Καφενείο Η Β(β)ουλή
– Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά
– Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
– Ο Περίπατος της EUphoria

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.