Αρχική Γαστρονομία Ύμνος στη μανιταροπαραγωγή και την αρνιώτικη μουντοβίνα η αρχαιοελληνική εβδομαδιαία θεματική ενότητα...

Ύμνος στη μανιταροπαραγωγή και την αρνιώτικη μουντοβίνα η αρχαιοελληνική εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA 2019!

Ως πραγματικά πράσινη και οικολογική εβδομάδα μπορεί να χαρακτηρισθεί η πρώτη γαστρονομική ενότητα του KOUZINA 2019, η οποία είχε τίτλο «η αρχαιοελληνική κουζίνα» και τιμώμενο τοπικό προϊόν την αρνιώτικη μουντοβίνα, δηλ. το τσίπουρο, που οι ντόπιοι μελισσοκόμοι παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας αυθεντική κηρύθρα.

H φετινή γιορτή ξεκίνησε από το Χολομώντα και πιο συγκεκριμένα από το Traditional Restaurant «Απολυμένη Πέτρα», όπου οι chef του ERGON AGORA Λευτέρης Αθανασόπουλος και Παναγιώτης Ξάνθης «έδειξαν το δρόμο» της ποιότητας, παρουσιάζοντας στο κοινό ένα εξαιρετικό μενού – ωδή στην παραγωγή άγριων μανιταριών. Οι πατάτες Παλαιοχωρίου αποτέλεσαν τη «γήινη» βάση των πιάτων, ενώ το βιολογικό γιαούρτι Αρναίας μετατράπηκε σε συνοδευτική κρέμα και τα άγρια φρούτα του δάσους σε μυρωδένιες σάλτσες. Τα περίφημα κάστανα του Χολομώντα συνέθεσαν το επιδόρπιο, αφήνοντας τους συνδαιτημόνες πραγματικά ενθουσιασμένους!

Στη συνέχεια η γαστρονομική σκυτάλη παραδόθηκε στο καταπράσινο Νεοχώρι. Το Traditional Restaurant «Μαγεμένο Δάσος» φιλοξένησε τους προαναφερόμενους chef, προκειμένου αυτοί να δημιουργήσουν την πολύ ξεχωριστή «γιορτή της τρούφας», συνταιριάζοντας με εξαιρετικό τρόπο τα άγρια μανιτάρια του Χολομώντα με το γίδινο τυρί Αρναίας, αλλά και με το περίφημο μέλι – γαστρονομική ταυτότητα της πόλης. Κυρίαρχο στοιχείο των μανιταρένιων γεύσεων αποτέλεσε το λουκάνικο Αρναίας, ενώ τα γιαουρτένια επιδόρπια απέδωσαν τέλεια τους φρουτένιους συνδυασμούς. Μουντοβίνα και τοπικά γλυκά του κουταλιού απογείωσαν το γευστικό αισθητήριο!

 

Την επόμενη ημέρα το KOUZINA φιλοξενήθηκε στο Traditional Restaurant «Βίραγγας» στα Βράσταμα, όπου οι guest chef – σε συνεργασία με το Βασίλη Χαιριστανίδη – πρόσφεραν στους επισκέπτες τέσσερα (4) πολύ ιδιαίτερα και εμπνευσμένα πιάτα. Το μενού τους έδωσε τρουφένια γεύση στη σαντορινιά φάβα, ενώ το πολύ νόστιμο πιλάφι με αγριομανίταρα που συνέλεξαν από το νοτισμένο βουνό έμοιαζε να περιέχει μέσα του τη γεύση ολόκληρης της γης. Συνόδεψαν το ντόπιο χοιρινό κρέας με σάλτσες φτιαγμένες από χόρτα του δάσους, ενώ για μία ακόμη φορά χρησιμοποίησαν το γιαούρτι Αρναίας ως βάση του επιδορπίου.

Αρνιώτικα προϊόντα εξάλλου– όπως το βιολογικό μέλι, το ζυμάρι και το ξακουστό λουκάνικο προωθήθηκαν για μία ακόμη φορά στον κόσμο μέσω της γαστρο-πολιτιστικής γιορτής του δρόμου με τίτλο «η γιορτή του μελιού, το ψωμιού και του ζυμαριού». Δεκάδες «πολύχρωμοι» χορευτές από τα χορευτικά τμήματα της πόλης, χορωδοί ντυμένοι με τοπικές φορεσιές, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, επαγγελματίες, κάτοικοι, επισκέπτες και πολλά παιδιά δόμησαν μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση, προκειμένου να αποδείξουν ότι η γαστρονομική παράδοση εντάσσεται στην πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονίτικου τόπου. «Λουκουμάδες με αρνιώτικο μέλι» παρασκευάσθηκαν επί τόπου και προσφέρθηκαν στα παιδιά, την ίδια ώρα που τα τραγουδίσματα έκαναν τους παρευρισκόμενους να ριγούν από ακουστική ηδονή.

Ο executive chef του MAKEDONIA PALACE Σωτήρης Ευαγγέλου και η ομάδα του σηματοδότησαν με την παρουσία τους το φετινό KOUZINA, αφού στο Traditional Restaurant«Πράσινο Χωριό» παρουσίασαν μενού – έμπνευση, το οποίο δίδαξε τον τρόπο που πρέπει να κανείς να σέβεται την παραγωγή του τόπου του. Τα μανιτάρια συνταιριάχθηκαν με αγριοκάστανα από το Χολομώντα, ο ξινός τραχανάς Βαρβάρας με το αρνιώτικο λουκάνικο και τον τοπικό οίνο, το κρέας με την τρούφα και τα λαχανικά, ενώ η μουντοβίνα και το γιαούρτι έγιναν για μία ακόμη φορά οι πρωταγωνιστές του επιδορπίου.

Μεγάλη ήταν η έμφαση που δόθηκε στις παράλληλες δραστηριότητες και ειδικά στο εξαιρετικό concept του φετινού KOUZINA με τίτλο «τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μία ελληνική παραδοσιακή αυλή». Στην προκειμένη περίπτωση ο Στανός ήταν ο τόπος που φιλοξένησε Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους Τύπου, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην προετοιμασία του περίφημου στανιώτικου τραχανά και της πεντανόστιμης τραχανόπιτας, φτιαγμένης από ντόπιο παχύ γάλα, χωριάτικα αυγά και «τσομπάνικο» γίδινο τυρί – όλα παραγωγή του παραδοσιακού οικισμού.

Σε μια αυθεντική μοναστηριακή τράπεζα στο Παλαιοχώρι εξάλλου νηστήσιμα εδέσματα προσφέρθηκαν ως γεύμα σε Βαλτίκιους εκπροσώπους τουριστικών γραφείων, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ανατολική Χαλκιδική στο πλαίσιο διεξαγωγής ταξιδιού εξοικείωσης που διοργάνωσε η Air Baltic και το Aton Group.

Τέλος, το φετινό KOUZINA έδωσε τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους κλαδικούς επαγγελματίες να λάβουν μέρος σε πρωτόγνωρες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το «κυνήγι της τρούφας». Στα δάση και στα ξέφωτα του Χολομώντα και των Βραστάμων, ντόπιοι και Βαλτίκιοι ακολούθησαν με ενθουσιασμό τα εκπαιδευμένα στην αναζήτηση τρούφας σκυλιά, τα οποία ανακάλυψαν τρούφες και μανιτάρια με μοναδικά εφόδια τη δύναμη του ενστίκτου, της θέλησης και των αισθήσεων.

Όλα τα προαναφερόμενα προϊόντα προωθούνται στον κόσμο από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Η επόμενη εβδομαδιαία θεματική ενότητα της μεγάλης γιορτής είναι αφιερωμένη στη «θαλασσινή κουζίνα», έχει ως τιμώμενο ελληνικό προορισμό την Καβάλα, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Λέσχη Ελληνικής Γαστρονομίας και καταγράφεται από Αυστριακούς και Σκανδιναβούς εκπροσώπους Τύπου.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του KOUZINA 2019 θα το βρείτε αναρτημένο εδώ  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.