Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ» Συνάντηση Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης Υπουργοί Πολιτισμού και Πολιτιστικοί Οργανισμοί και...

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ» Συνάντηση Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης Υπουργοί Πολιτισμού και Πολιτιστικοί Οργανισμοί και Μουσεία

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ» Συνάντηση Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης Υπουργοί Πολιτισμού και Πολιτιστικοί Οργανισμοί και Μουσεία
Celestyal Cruises

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου  στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) την Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 12.30 το μεσημέρι.

Η συνέντευξη τύπου γίνεται με την ευκαιρία της «Συνάντησης Πολιτισμού» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8-9 Μαΐου, με τη συμμετοχή των Υπουργών Πολιτισμού κ. Asaf Ademi της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Alexandar Bogdanovic του Μαυροβουνίου και των Υφυπουργών Πολιτισμού κας Valbona Shujaku της Αλβανίας και κ. Dejan Moslikovic της Σερβίας, ύστερα από πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά.

Στη «Συνάντηση Πολιτισμού» στην οποία θα συμμετέχουν και Διευθυντές Πολιτιστικών Οργανισμών και Μουσείων των πέντε χωρών, οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί Πολιτισμού θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη αναφορικά με  τη σπουδαιότητα της ενδυνάμωσης των πολιτισμικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού και των τεχνών, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα, η Διακήρυξη θα υπογραμμίζει τη σημασία των Πολιτιστικών Οργανισμών και των Μουσείων, δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό του πολιτισμού και των τεχνών με τις ψηφιακές τεχνολογίες, ένα νέο δυναμικό τομέα ανάπτυξης και απασχόλησης.

Σημαντικό επίσης στοιχείο της Διακήρυξης θα είναι η οικοδόμηση συνεργειών και πολιτιστικών ανταλλαγών με προτεραιότητα α) στα προγράμματα διαμονής καλλιτεχνών (residency), ανταλλαγής καλλιτεχνικών ιδεών, εκθέσεων, καθώς και β) στην ανάπτυξη συμπαραγωγών στις τέχνες, τα μουσεία και τα φεστιβάλ, με την υιοθέτηση νέων στρατηγικών που θα προσβλέπουν στη βιωσιμότητά και την εξωστρέφεια με ευρύτερη διάχυση και επιρροή.

Τέλος, η Διακήρυξη των Υπουργών και Υφυπουργών Πολιτισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης θα περιλαμβάνει τη σύσταση  «Επιτροπής Πολιτιστικών Οργανισμών και Μουσείων», στην οποία θα συμμετέχουν οι Διευθυντές των συμβαλλόμενων μερών με ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και εκπροσώπων άλλων χωρών. Αντικείμενο εργασίας της Επιτροπής θα είναι η εφαρμογή της Διακήρυξης που θα υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη και, βάσει αυτής, η παρουσίαση δέσμης προτάσεων προς τους Υπουργούς Πολιτισμού έως το Σεπτέμβριο του 2019, ώστε να γίνει πράξη ο κοινός στόχος: οι «Πολιτισμικές Συνέργειες» για τη δημιουργία καλλιτεχνικών και δημιουργικών δικτύων ανταλλαγών και συμπαραγωγών μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.