Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΞENOΔOXEIAKO EΠIMEΛHTHPIO THΣ EΛΛAΔOΣ: Ψηλά στην ατζέντα των Ευρωεκλογών τα αιτήματα του...

ΞENOΔOXEIAKO EΠIMEΛHTHPIO THΣ EΛΛAΔOΣ: Ψηλά στην ατζέντα των Ευρωεκλογών τα αιτήματα του Κλάδου της Φιλοξενίας

Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός

Τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου της φιλοξενίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ανέδειξε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η τοποθέτηση των αιτημάτων του Κλάδου της Φιλοξενίας ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. εν όψει των εκλογών του Ευρωκοινοβουλίου και η δέσμευση των ελληνικών κομμάτων επ’ αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η Λευκή Βίβλος (White Paper) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC), μέλος της οποίας είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που καταγράφει τις βασικές προτεραιότητες καθώς και τα αιτήματα του κλάδου ξενοδοχίας και εστίασης, ενόψει της νέας θητείας των Ευρωπαϊκών Οργάνων για το 2019-2024.

Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων Ευρωβουλευτών:  Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία), Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) και Εύα Καϊλή (ΚΙΝ.ΑΛ), υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου Κάτιας Μακρή.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, τόνισε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να επιδιώξουμε περισσότερη και ποιοτικότερη ενεργή συμμετοχή του Τουρισμού στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Ζήτησε την εφαρμογή ενιαίων ευρωπαϊκών πολιτικών που θα στηρίζουν τον ευρωπαϊκό κλάδο φιλοξενίας, επισημαίνοντας ότι είναι πολιτικά επιβεβλημένο πλέον  να θεσπιστεί η θέση Επιτρόπου Τουρισμού, ενώ δεσμεύτηκε για διαρκή επικαιροποίηση της ενημέρωσης των Ευρωβουλευτών της χώρας προκειμένου να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Καταλήγοντας ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι : «Οι πολιτικές της Ε.Ε  για τον τουρισμό και τη φιλοξενία μπορούν πραγματικά να ξεκλειδώσουν τις μεγάλες δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει το φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της Ευρώπης,  με οφέλη που φτάνουν στη βάση της κοινωνίας και όχι σε κάποια ελίτ. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε σύμμαχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αναβαθμισμένο ρόλο, θεσμικά ενδυναμωμένο και με αποφασιστικότερη επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Τα αιτήματα της Λευκής Βίβλου ανέλυσε ο Πρόεδρος της HOTREC κ. Jens Zimmer Christensen, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας ως επίσημος προσκεκλημένος του Ξ.Ε.Ε.

Ανέπτυξε τις 5 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ της Λευκής Βίβλου που έχει αποστείλει στην Ε.Ε. η HOTREC:

  1. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Υλοποίηση των δράσεων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 για έναν υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό.
  2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ – Ανάγκη νέου προβληματισμού για την επικουρικότητα και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.
  3. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ – Αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για να αναγνωρισθούν οι ευθύνες των πλατφορμών και των ΟΤΑ΄s και να εξασφαλισθεί  μια πιο δίκαιη και πιο ισορροπημένη ψηφιακή ενιαία αγορά
  4. ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – Ενθάρρυνση των εθελοντικών πρωτοβουλιών για τη δίαιτα και τη διατροφή για τις τοπικές υπηρεσίες τροφίμων αντί για οριζόντια νομοθεσία της Ε.Ε.
  5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ – Ανάδειξη της ανάγκης για καταπολέμηση της έλλειψης δεξιοτήτων στο κλάδο.

Πρόεδρος της HOTREC κ. Jens Zimmer Christensen

Ο Πρόεδρος της HOTREC, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η πρώτη προτεραιότητα του κλάδου είναι η εφαρμογή του πλαισίου πολιτικής που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, για την αντιμετώπιση των αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων  της συνεργατικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η μη ρυθμιζόμενη συνεργατική οικονομία συμβάλλει στο φαινόμενο του υπερτουρισμού. Όπως πρόσθεσε: «Προκειμένου να ενισχυθεί  περαιτέρω η βιωσιμότητα του τουρισμού, η δράση της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να στραφεί στην εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού με μια πολυπαραγοντική  προσέγγιση, βασισμένη σε διάφορες δυνατότητες χρηματοδότησης». Κλείνοντας, ο κ. Christensen κάλεσε το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα δημόσιας πολιτικής, προκειμένου όπως είπε χαρακτηριστικά « να καταστεί ο βιώσιμος τουρισμός η ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής τουριστικής ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι η HOTREC εκπροσωπεί 2.000.000 επιχειρήσεις οι οποίες σε ποσοστό 90% είναι μικρομεσαίες. Πρόκειται για τον κλάδο που προσφέρει περισσότερα από 460 δις. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία και συμβάλλει με 126 δις. ευρώ στα έσοδα των κρατών μελών της HOTREC. Επίσης φτάνει τα 12 εκατ. εργαζόμενους, ενώ μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιούργησε 1.600.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

 

Ομιλία Προέδρου Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Βασιλικού

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που αυτό το απόγευμα είστε εδώ μαζί μας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μιας συζήτησης για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του  κλάδου της φιλοξενίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μας τιμά πραγματικά, ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το ενδιαφέρον σας και η συμμετοχή σας.

Θέλω επίσης να καλωσορίσω στην Αθήνα και να τον ευχαριστήσω από καρδιάς που έκανε αυτό το ταξίδι για μας, τον Jens Zimmer Christensen, τον Πρόεδρο της HOTREC. Να του ευχηθώ κι από εδώ κάθε επιτυχία στην Προεδρία που ανέλαβε από το φθινόπωρο και  να του πω ότι είμαστε δίπλα του, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να μπουν ψηλά στην ατζέντα του ευρωπαϊκού δημόσιου διαλόγου οι στρατηγικές προτεραιότητες του ευρωπαϊκού κλάδου της φιλοξενίας, τις οποίες θα έχει την ευκαιρία να μας περιγράψει σε λίγο.

Ευχαριστώ ακόμη τις τρεις Κυρίες, υποψήφιες για την ευρωβουλή, την κυρία Έλενα Κουντουρά, υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, υποψήφια με τη ΝΔ  και την κυρία Εύα Καιλή, υποψήφια με το ΚΙΝ. ΑΛ.

Ευχαριστώ τέλος τη δημοσιογράφο του STAR CHANEL Κυρία Κάτια Μακρή, που άφησε απόψε το δελτίο και είναι μαζί μας για το συντονισμό της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Φίλες και Φίλοι,

Η αποψινή πρωτοβουλία του ΞΕΕ να συζητήσουμε ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν σε λιγότερες από 20 μέρες, το White Paper της ΗOTREC με τις 5 στρατηγικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας στην Ευρώπη για την επόμενη περίοδο, αντανακλά μια βαθιά μας πεποίθηση.

Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι παρούσα στη ζωή μας πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε. Η ύπαρξη ρυθμίσεων, κανόνων, οδηγιών της Ε.Ε δημιουργούν ένα πλαίσιο που έχει τεράστια σημασία για την καθημερινότητά μας, για τη δουλειά μας, για τις επιχειρήσεις μας, για κάθε έκφραση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Όπως επίσης και η απουσία κανόνων και ρυθμίσεων σε επίπεδο Ε.Ε για δραστηριότητες με πολυεθνικό χαρακτήρα, επηρεάζει επίσης την κάθε εθνική κοινωνία και οικονομία.

Η Ευρώπη λοιπόν είναι σε κάθε περίπτωση ο κοινός χώρος μέσα στον οποίο βρισκόμαστε και γι αυτό έχει κρίσιμη σημασία η συμμετοχή μας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Αυτή η κρίσιμη σημασία της Ευρώπης υποτιμήθηκε για δεκαετίες. Σήμερα και μετά την επώδυνη εμπειρία της κρίσης, όλο και περισσότεροι,  συνειδητοποιούν ευτυχώς πως το μέλλον περνάει από τις Βρυξέλλες και μόνο η ενεργητική συμμετοχή, οι συμμαχίες και οι συνέργειες είναι αυτές που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο κόσμος είναι πλέον πολύ μεγάλος και τα προβλήματα τόσο πολύπλοκα που είναι καθαρή αφέλεια να πιστεύει κανείς πως θα βρει τις λύσεις μόνος του. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί πραγματικά να κάνει τη μεγάλη διαφορά για το μέλλον μας.

Θα έλεγα μάλιστα πως είναι και ιστορική ευκαιρία να επιδιώξουμε περισσότερη και ποιοτικότερη ενεργή συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Το έχει ανάγκη και η ίδια η Ευρώπη, το έχουν ανάγκη όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Να τους δοθεί η δυνατότητα να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου, ότι έχουν λόγο, ότι λαμβάνονται υπόψη. Αποτελεσματικό ανάχωμα στη δημαγωγία του λαϊκιστικού ευρωσκεπτικισμού είναι η διεύρυνση και η ουσιαστικοποίηση της συμμετοχής. Στα κέντρα αποφάσεων πρέπει να φτάνει η φωνή αυτών που επηρεάζονται από τις αποφάσεις. Αυτή άλλωστε είναι και η ίδια η ουσία της δημοκρατίας.

Χαιρόμαστε λοιπόν στο ΞΕΕ γιατί για μια ακόμη φορά πρωτοπορούμε. Όπως πρώτοι χτυπήσαμε το καμπανάκι για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης όταν οι πάντες ήταν ακόμη ανυποψίαστοι, έτσι  διαγνώσαμε έγκαιρα την ανάγκη για την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση του κλάδου μας, γίναμε μέλη της HOTREC και προσωπικά έχω τη μεγάλη τιμή να είμαι ομόφωνα εκλεγμένο μέλος στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή υπό την Προεδρία του  Jens Zimmer Christensen.  

Μέλλον για τον τουρισμό σημαίνει μέλλον για την Ελλάδα. Αυτό πλέον το καταλαβαίνουν όλοι. Κι αυτό το μέλλον περνάει μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ποιες είναι μερικές από τις πιο μεγάλες προκλήσεις για τον τουρισμό; Δεν είναι οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και το δίκαιο του ανταγωνισμού; Δεν είναι η δεσπόζουσα θέση των on line travel agents; Αλλά και από την άλλη δεν είναι επίσης η ταυτότητα και ενός ενιαίου προορισμού, Destination Europe, για τους επισκέπτες από τις αγορές άλλων ηπείρων;

Αυτές οι προκλήσεις που ανέφερα ενδεικτικά, απαιτούν τολμηρά βήματα που πρέπει να εκφραστούν μέσα από ενιαίες ευρωπαϊκές πολιτικές που θα στηρίζουν τον ευρωπαϊκό κλάδο φιλοξενίας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή οικονομία.  Του κλάδου που φτάνει τα 12 εκατομμύρια εργαζόμενους και μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιούργησε 1.600.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Τα 2.000.000 επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η HOTREC και που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δείχνουν μια μεγάλη αλήθεια που στο ΞΕΕ τη αναδεικνύουμε διαρκώς: Ο τουρισμός είναι υπόθεση των πολλών, όχι των λίγων.

 H Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές προκειμένου να υπηρετήσει ουσιαστικά τους Ευρωπαίους. Και πιστεύουμε πως είναι πολιτικά επιβεβλημένο πλέον  να θεσπιστεί η θέση Επιτρόπου Τουρισμού που θα “τρέξει” όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας.

Οι πολιτικές της Ε.Ε  για τον τουρισμό και τη φιλοξενία μπορούν πραγματικά να ξεκλειδώσουν τις μεγάλες δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει το φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της Ευρώπης,  με οφέλη που φτάνουν στη βάση της κοινωνίας και όχι σε κάποια ελίτ.

Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε σύμμαχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και μάλιστα ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αναβαθμισμένο ρόλο, θεσμικά ενδυναμωμένο και με αποφασιστικότερη επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο δρόμος της προσέγγισής μας είναι διπλής κατεύθυνσης. Και οι ευρωβουλευτές πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην πραγματική οικονομία και οι φορείς της πρέπει να πλησιάσουν περισσότερο τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε για διαρκή επικαιροποίηση της ενημέρωσης των ευρωβουλευτών μας,  ώστε να λαμβάνουν τις πρωτοβουλίες τους, να δίνουν τις πολιτικές μάχες τους,  πλήρως κατηρτισμένοι και με τεκμηριωμένα στοιχεία στα χέρια τους. 

Πρέπει όμως και τα κόμματα να μας πουν πως βλέπουν τη φιλοξενία και τον τουρισμό, ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις τους για την ατζέντα των ζητημάτων που αναδεικνύει ο κλάδος.

Ο σημερινός διάλογος θέλουμε να είναι μόνον η καλή αρχή. Με τον διαρκή διάλογο μπορούμε να δημιουργούμε κοινούς τόπους, να διαμορφώνουμε πειστικά επιχειρήματα, να δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις πολυμερών συνεργασιών με οικονομικό και κοινωνικό όφελος. 

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να βγει μπροστά για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία φιλοξενίας. Αν μη τι άλλο, αποδείξαμε πως τουλάχιστον στον τουρισμό μπορούμε να φέρνουμε αποτελέσματα.  Aυτή η θετική εμπειρία είναι χρήσιμη για τις ευρωπαϊκές λύσεις που θα επιτρέψουν να κάνουμε πολλά περισσότερα για τη φιλοξενία  και τις αληθινές δυνατότητές της.

Στήριξη του τουρισμού είναι στήριξη στην Ελλάδα. Είναι στήριξη στην Ευρώπη. Είναι μια αυτονόητη εξίσωση που όμως έμεινε ζητούμενη για πολύ χρόνο. Είναι καιρός πλέον, να συμβάλλουμε όλοι, ο καθένας στο δικό του μέτρο δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων, στην επίλυσή της  προς όφελος των οικονομιών και των λαών της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ θερμά.