Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση...

Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη»

Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη»
Celestyal Cruises

Μια διοργάνωση της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο 2019

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά και ποια η κοινή πορεία τους στους αιώνες; Πώς αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε το λιμάνι από την αρχαιότητα ως σήμερα; Πώς λειτουργούν τα ναυπηγεία του; Ποια η διαδρομή ενός πρόσφυγα μέσω του Πειραιά με προορισμό την Αθήνα και πώς η διαδρομή καθορίζει το μέλλον; Πως ενώνει τις δύο πόλεις το βιβλίο και η «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων;

Λογοτεχνικές διαδρομές στη γραμμή Κηφισιά-Πειραιάς, ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι, επισκέψεις στα καρνάγια και στα ναυπηγεία, η Ιχθυόσκαλα Πειραιά ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες, Ανοιχτές ημέρες σε τοπόσημα των δύο πόλεων με αρχεία, συλλογές και εκθέματα που αποκαλύπτονται συχνά για πρώτη φορά, εκθεσιακές διαδρομές, μουσικά προγράμματα, ομιλίες από ανθρώπους ευρύτερου κύρους. Συνεργασία με σημαντικούς φορείς, ινστιτούτα, ιδρύματα και μουσεία στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνουν νέο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη», που διαρκεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 21 Απριλίου 2019.

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου διαρκεί ακόμα σχεδόν ενάμιση μήνα κι έχουν ακόμα να συμβούν πολλά στην πόλη σε σχέση με το βιβλίο! O τρόπος δουλειάς που έχουμε επιλέξει στο δήμο της Αθήνας είναι η συνεργασία με φορείς της πόλης, της χώρας αλλά και διεθνώς, τα δίκτυα και οι συνέργειες. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η συνεργασία μας με τον Πειραιά. Αθήνα και Πειραιάς είναι πόλεις ανοικτές, ζωντανές, με κατοίκους κι επισκέπτες από διάφορες χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς. Ο Πειραιάς είναι μία πύλη που συνδέει την Αθήνα με τον κόσμο, ενώ μεταξύ τους οι δύο πόλεις αυτονόητο είναι ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μία μητροπολιτική ενότητα τοπικής διακυβέρνησης».

Σε χαιρετισμό που έστειλε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθενείας, τόνισε ότι το πρόγραμμα επιδιώκει να αναδείξει την ιστορική και την τρέχουσα φυσιογνωμία του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και τη στενή σχέση επαλληλίας του λιμανιού με την πόλη της Αθήνας.

Η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είπε: «Σε περίπου ένα μήνα, η Αθήνα παραδίδει τη σκυτάλη της μεγάλης διάκρισης της UNESCO, στην Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 500 εκδηλώσεις, σε μια ανοικτή, διαδραστική διαδικασία, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 700, με περισσότερες από 300 συνεργασίες και συνέργειες, με δημοτικούς φορείς ή προγράμματα, δημόσιους, ιδιωτικούς, πρεσβείες και ξενόγλωσσα ινστιτούτα, δημιουργικές ομάδες. Περισσότερες από 100 δράσεις σε γειτονιές κι άλλες 72 σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, που αναδεικνύονται σε πεδίο δημιουργικής έκφρασης. Οι λέξεις κλειδιά είναι οι συνέργειες, οι συνεργασίες και η δικτύωση. Αυτό είναι η καινοτομία και το επίτευγμα του δήμου της Αθήνας. Με τη συνεργασία μας με τον Πειραιά στο πρόγραμμα αυτό, επιδιώκουμε να ανιχνεύσουμε στο παρόν, στο ιστορικό παρελθόν και στο μέλλον, τις συνάφειες που ενώνουν, ενίοτε χωρίζουν, αλλά τελικά οδηγούν σε πορεία σύγκλισης. Είναι άλλη μια διεργασία για το πώς δομούνται αυτές οι συνεργασίες». 

Ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δήλωσε: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προσκαλεί τους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά να βιώσουν, αλλά και να γνωρίσουν σε βάθος, το συναρπαστικό, μακραίωνο και διαρκές πέρασμα ανθρώπων, ιδεών, αγαθών, πολιτισμού και ζωής που συντελείται στο λιμάνι του Πειραιά. Ακριβώς όπως ανοίγεται η προοπτική της εισόδου από την ανοιχτή θάλασσα προς τον Παρθενώνα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κοιτάμε το λιμάνι και την Αθήνα. Με αυτή την πρωτοβουλία, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επανασυνδέει, χρόνο και τόπο, δημιουργεί γέφυρες ώστε να διέλθει το νέο: ιδέες, άνθρωποι, συνήθειες, ήθος και πολιτισμός».

Στη Συνέντευξη Τύπου έκαναν παρεμβάσεις ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων και ο Πέτρος Κόκκαλης, εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Πειραιά και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι δύο πόλεις από το 2015 μέχρι και σήμερα. Επίσης μίλησαν εκπρόσωποι φορέων και ομιλητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων), Ιωάννα Μπιρμπίλη (Αρχαιολόγος – Ναυτικό Μουσείο), Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός), Γιάννης Κλάδης και Νότης Ανανιάδης (Δημοσιογράφοι), οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν αναλάβει.

Για το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου», συνεργάστηκαν: Το Μουσείο Ακρόπολης, η Αντιδημαρχία δήμου Αθηναίων Μεταναστών και Προσφύγων, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, οι Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ και η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Ομιλητές σε δράσεις του προγράμματος είναι οι: (αλφαβητικά): Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου, Νότης Ανανιάδης, Ανδρομάχη Καπετανοπούλου, Βασίλης Κατσιώτης, Γιάννης Κλάδης, Πέτρος Κόκκαλης, Ελένη Κυραμαργιού, Σταματίνα Μαλικούτη, Πέτρος Μάρκαρης, Νίκος Μπελαβίλας, Στέλιος Μπρατσόλης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Δημήτρης Παντερμαλής, Βάσιας Τσοκόπουλος, Κωνσταντίνος Χλωμούδης, Ναντίνα Χριστοπούλου, Στέλλα Χρυσουλάκη.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο πρόγραμμα που επισυνάπτεται.

Η συνεργασία της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κράτησε ολόκληρη τη χρονιά. Ξεκίνησε με το πρώτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνεχίστηκε με τη δράση «Ποίηση on the road», όπου από τον Οκτώβριο 2018 ως ον Μάρτιο 2019 ποιητές ξάφνιασαν ευχάριστα τους επιβάτες στα δρομολόγια λεωφορείων, μετρό και τρένων με τις αναγνώσεις τους συνοδεία μουσικής, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν συζητήσεις με επίκεντρο την ποίηση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Επίσης τον Δεκέμβριο 2018 πραγματοποιήθηκε η δράση «Επικίνδυνες λέξεις», με αναγνώσεις από 30 «επικίνδυνα» κείμενα σε 30 μέρη στις δυο πόλεις, καταδεικνύοντας τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης.


ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΩΣ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη

19.3.2019 – 21.4.2019

 

Το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη» αποτελεί συνδιοργάνωση της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και πραγματοποιείται με συνεργάτες τους: Μουσείο Ακρόπολης, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Αντιδημαρχία δήμου Αθηναίων Μεταναστών και Προσφύγων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, ΣΤΑΣΥ, Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Δράσεις

Επιτόπιες ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι του Πειραιά από ομιλητές κύρους που γνωρίζουν τον ιστορικό, επιστημονικό αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο καθενός επιλεγμένου σημείου.

 

Ανοιχτές ημέρες / Open House σε τοπόσημα και φορείς της πόλης του Πειραιά.

 

Ομιλίες από (αλφαβητικά): Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου, Νότης Ανανιάδης, Ανδρομάχη Καπετανοπούλου, Βασίλης Κατσιώτης, Γιάννης Κλάδης, Πέτρος Κόκκαλης, Ελένη Κυραμαργιού, Σταματίνα Μαλικούτη, Πέτρος Μάρκαρης, Νίκος Μπελαβίλας, Στέλιος Μπρατσόλης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Δημήτρης Παντερμαλής, Βάσιας Τσοκόπουλος, Κωνσταντίνος Χλωμούδης, Ναντίνα Χριστοπούλου, Στέλλα Χρυσουλάκη.

Μουσικό πρόγραμμα.

Προγραμματισμός δράσεων

Πέμπτη 14.3.2019

13:00 / Συνέντευξη Τύπου

Παρουσία όλων των συνεργατών στο Δημαρχείο Αθηνών

 

Τρίτη 19/3/2019

Εκθεσιακή διαδρομή στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.
Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς 185 37, Τηλέφωνο: 21 0451 6264

Ωράριο: Κάθε Τρίτη και Σάββατο, 9:00-14:00 έως και Σάββατο 20/4/2019.

Ελεύθερη Είσοδος.

 

Εκθεσιακή διαδρομή σε επιλεγμένα εκθέματα των μόνιμων συλλογών του μουσείου που θα επισημαίνονται από ειδικές πινακίδες και επεξηγηματικά κείμενα με θέμα: «Πειραιάς: Το διαχρονικό ναυτιλιακό κέντρο του ελληνισμού»

 

Τετάρτη 27.3.2019

19:00 / Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα 117 42, Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103722010

Διάλεξη με τίτλο: «Οι Αθηναίοι και το λιμάνι τους».

Θα παρουσιαστεί η πολιτική σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και το λιμάνι της, ο στενός δεσμός των δύο πόλεων και η κοινή πορεία τους για πολλούς αιώνες.

Ομιλητής: Δημήτρης Παντερμαλής (Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης). 

Διάρκεια 30 λεπτά.

 

Σάββατο 30.3.2019

12:00-15:00 / διπλή ξενάγηση

Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

 

α) Το αρχαίο λιμάνι

Η διαχρονία του λιμανιού από τις πρώτες νεολιθικές κατοικήσεις ως την ακμή του κλασσικού λιμένα.

Ομιλήτρια: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος).

 

β) Το λιμάνι των πρώτων νεώτερων χρόνων

Η ξενάγηση θα περιέλθει τα σημεία όπου εκδηλώθηκε η δραστηριότητα των πρώτων οικιστών της πόλης.

Ομιλητής: Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός).

 

Κυριακή 31.3.2019

12:00 – 14:00 / Open House στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Χαρ. Τρικούπη 31, Πειραιάς 185 36, Τηλέφωνο: 21 0452 1598

Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

Τίτλος:  «Ιστορίες του αρχαίου λιμανιού».

Τα ιδιαίτερης ιστορικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής αξίας εκθέματα του  Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά θα μας δώσουν την αφορμή για να αφηγηθούμε ιστορίες από την καθημερινή ζωή στο πολύβουο λιμάνι.

 

Ομιλήτριες: Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη  (Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων) και Ανδρομάχη Καπετανοπούλου (Υπεύθυνη αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά).

Σάββατο / 6. 4. 2019

12:00-15:00 / διπλή ξενάγηση

Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

 

α) Tο αστικό λιμάνι

Οι μεταβολές του λιμενικού μετώπου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, μέσα από τη συγκριτική παρουσίαση στοιχείων για την οργάνωση του αστικού χώρου και τη μορφή του κτισμένου περιβάλλοντος.

Ομιλήτρια: Σταματίνα Μαλικούτη (Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Σχολή Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).

 

β) Το βιομηχανικό λιμάνι

Το λιμάνι του Πειραιά του χρόνους της βιομηχανικής ανάπτυξης με αναφορά σε τοπόσημα όπως: Άγιος Διονύσης, Σιλό, Δεξαμενές, Κράκαρης, Λιπάσματα, Τσιμεντάδικο, Αλευρόμυλοι και ΑΗΣ, Άγιος Γεώργιος Κερατσινίου, ΝΕΖ και Πετρελαιοειδή Περάματος.

Ομιλητές: Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός) και Στέλιος Μπρατσόλης (Αντιπρόεδρος Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά).

 

Κυριακή 7.4.2019 

12:00 / Open House / Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς 185 37, Τηλέφωνο: 21 0451 6264

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα είναι επισκέψιμο τις ώρες 10:30 – 15:00 με  ελεύθερη είσοδο.

Ομιλία του Αρχαιολόγου και Υποδιευθυντή της ερευνητικής ομάδας Zea Harbour Project Παναγιώτη Αθανασόπουλου με θέμα: «Οι αρχαίοι πολεμικοί λιμένες της Ζέας και Μουνιχίας» & προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Τα ξύλινα τείχη», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Δρ Αρχαιολογίας Bjørn Lovén, Διευθυντή της ερευνητικής ομάδας Zea Harbour Project.

 

Σάββατο / 13. 4. 2019

12:00-15:00  / Ξενάγηση εν πλω

Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

 

Μεγάλη ξενάγηση για τη συνολική ιστορία του λιμανιού (όλες οι θεματικές ενότητες) με ειδικά ναυλωμένο πλοίο διαπλέοντας το λιμάνι του Πειραιά. Καθένας ομιλητής παίρνει τον λόγο, ενώ το πλοίο σταθμεύει εγγύς στο εκάστοτε επιλεγμένο σημείο.

 

Διάρκεια ξενάγησης: τρεις ώρες.

Ομιλητές: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος), Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός), Σταματίνα Μαλικούτη (Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Σχολή Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός),  Κωνσταντίνος Χλωμούδης, (Κοσμήτορας, Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Πέτρος Κόκκαλης (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά), Νίκος Μπελαβίλας (Αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.).

Μουσική επιμέλεια της ξενάγησης: Αλεξάνδρα Μούργου.

 

Κυριακή 14.4.2019

11:00 / Επίσκεψη – ξενάγηση στο Καρνάγιο του Ψαρρού.
Λεωφ. Δημοκρατίας 90, Πέραμα 188 63, Τηλέφωνο: 21 0441 2085

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

 

Επίσκεψη στο ιστορικό ναυπηγείο του Εμμανουήλ Ψαρρού που αποτελεί ζωντανό ιστορικό τεκμήριο ναυπηγικής τέχνης αλλά και την πολιτιστικής ιστορίας του Πειραιά.    

Ομιλητές: Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός) και Νότης Ανανιάδης (Δημοσιογράφος).

 

11:00 / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Πληροφορίες/κρατήσεις: 2103722010

Μια περιήγηση με τον ΗΣΑΠ στη διαδρομή Πειραιάς – Κηφισιά, με ξεναγό τον Πέτρο Μάρκαρη, και βασισμένη στο βιβλίο του «Η Αθήνα της μιας διαδρομής». Θα παρουσιαστεί η κοινωνική διαστρωμάτωση των περιοχών που διασχίζει ο ηλεκτρικός, από το λιμάνι του Πειραιά έως τις μεγαλοαστικές συνοικίες του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς. Στο πλαίσιο της ενότητας “Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου” της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

Ομιλητής: Πέτρος Μάρκαρης (Συγγραφέας).

 

Δευτέρα 15.4.2019

Μουσικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35.

 

19:00 / Σχολικά μουσικά συγκροτήματα του Πειραιά.

20:00 / «Ο ήχος του Πειραιά» – Παντελής Κυραμαργιός και Θοδωρής Κοτονιάς

21:00 / «Ο σταυρός του Νότου – Γραμμές των οριζόντων» σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική Θάνου Μικρούτσικου.
Μια μουσική παράσταση για 3 φωνές, 3 πιάνα και πνευστά, με τις φωνές των: Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου.

Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

 

Παρουσία κινητής βιβλιοθήκης της ΑΠΠΒ στον χώρο του ΔΘΠ

 

Πέμπτη / 18.4.2019

20:00 / Polis ArtCafe / “Η διαδρομή ενός πρόσφυγα. Και μετά τη θάλασσα τι;”

Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, «Στοά του βιβλίου», Αθήνα 105 64, Τηλέφωνο: 2103722010

H διαδρομή ενός πρόσφυγα μέσω του Πειραιά και προορισμό την Αθήνα. Από το λιμάνι στην πόλη. Πώς η διαδρομή καθορίζει το μέλλον; Τι υπάρχει μετά τη θάλασσα; Πώς υπάρχει κάποιος μετά τη θάλασσα;

 

Ομιλητές: Λευτέρης Παπαγιαννάκης (Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων δήμου Αθηναίων), Πέτρος Κόκκαλης (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά), Ναντίνα Χριστοπούλου (Ανθρωπολόγος, οργάνωση «Μέλισσα»). Με τη συμμετοχή ωφελούμενης της οργάνωσης «Μέλισσα» με μία προσωπική ιστορία.

 

Σάββατο / 20.4.2019

12:00-15:00 / διπλή ξενάγηση

Σημείο αφετηρίας: Προβλήτα Αργοσαρωνικού, Πύλη Ε8.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310

α) Το λιμάνι στο γύρισμα του 20ου αιώνα

Το silo του Πειραιά. Το liberty. H ελληνική ναυτιλία και η μετάβαση από το Ιστίο στον Ατμό.  Οι παράγοντες που οδήγησαν στην ανάδειξη του λιμένος Πειραιά στον προηγούμενο αιώνα ως κέντρο μετά τη Σύρο.

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Χλωμούδης (Κοσμήτορας, Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

β) Το λιμάνι των προσφύγων

Ξενάγηση στα σημεία εκείνα όπου τον Μάρτιο του 2015 επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ενώ η κοινωνία του Πειραιά ανέλαβε σύσσωμη τη φροντίδα και τη σίτισή τους για πέντε μήνες.

Ομιλητής: Πέτρος Κόκκαλης (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά).

Κυριακή / 21.4.2019

12:00  / Λήξη του προγράμματος / Open House στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά.
Λιμένας Κερατσινίου, Τηλ: 210 4007827, 210 4325838.

Αριθμός συμμετοχών: 130
Παραλαβή δελτίων εισόδου από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Τηλέφωνο: 210 41 43 310.

Η Ιχθυόσκαλα ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες, και ο διευθυντής Βασίλης Κατσιώτης μαζί με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κλάδη παρουσιάζουν τη δραστηριότητα και την ιστορία της ιχθυόσκαλας, τον ρόλο της ως τροφοδότη του λεκανοπεδίου, την ιστορία της αλίευσης.

Ομιλητές: Βασίλης Κατσιώτης (Διευθυντής Ιχθυόσκαλας Πειραιά) και Γιάννης Κλάδης (Δημοσιογράφος).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.