Αρχική Δήμοι Ο Δήμος Αλοννήσου παρουσίασε τις καλές πρακτικές για τη θαλάσσια οικονομία στο...

Ο Δήμος Αλοννήσου παρουσίασε τις καλές πρακτικές για τη θαλάσσια οικονομία στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στην Ανάβυσσο

Celestyal Cruises

Οι καλές πρακτικές για τη θαλάσσια οικονομία ήταν το αντικείμενο της επιστημονικής συνάντησης συνεργασίας που συμμετείχε ο Δήμος Αλοννήσου και η οποία πραγματοποιήθηκε την
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στην Ανάβυσσο.
Στο πλαίσιο της ημερίδας που συμμετείχε πλήθος έγκριτων ομιλητών κορυφαίων οργανισμών, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη ανέλυσε «σημεία-
κλειδιά» από το Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης "Άνω Μαγνήτων Νήσοι", ως παράδειγμα καλής πρακτικής για την θαλάσσια οικονομία και την τοπική οικονομική ανάπτυξη. Με την Αλόννησο και το Θαλάσσιο  Πάρκο να «πρωταγωνιστούν» στις περιοχές παρέμβασης του Σχεδίου, κατέστη σαφές πως το έργο διαχειρίζεται ένα συνδυασμό από μοναδικά χαρακτηριστικά σε οργανωμένη βάση και μέσα από τη συνδιαχειρίση και συνεργατικότητα πολλών και διαφορετικών φορέων. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στην προστατευόμενη περιοχή Natura στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, στα σπάνια οικολογικά χαρακτηριστικά όπως τη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, αλλά και στα αρχαία και σύγχρονα ναυάγια μεγάλης πολιτιστικής αξίας, όπως το μεγαλύτερο ναυάγιο της αρχαιότητας με φορτίο 3.000 αμφορέων στην Περιστέρα Αλοννήσου.

Στην παρουσίαση τονίστηκε πως με τις σχεδιαζόμενες ενέργειες επιδιώκεται κατά βάση η ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάπτυξη του εβδομαδιαίου καταδυτικού τουρισμού. Προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν οι τοπικές Τουριστικές υποδομές, θα αναπτυχθεί ο αλιευτικός και ο καταδυτικός τουρισμός, θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας, και θα  οικονομικοί πόροι για την περιοχή. Εξειδικεύοντας δε σε συγκεκριμένες ενέργειες, αναφέρθηκε η ένταξη του αρχαίου ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου στις δράσεις του Ευρωμεσογειακού έργου BLUEMED (Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020). Σημαντικό ρόλο θα έχει στο σημείο αυτό οbσχεδιασμός της πιλοτικής λειτουργίας Κέντρων Ευαισθητοποίησης της Γνώσης. Στα προτεινόμενα αυτά ενημερωτικά κέντρα θα γίνεται χρήση καινοτόμων τεχνολογιώνbεικονικής κατάδυσης και τρισδιάστατης απεικόνισης, προσελκύοντας με αυτόν τονbτρόπο ένα νέο κοινό και όχι αμιγώς καταδυτικό.
«Με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προϊόντος που έχει αφετηρία στηνbτοπική πρωτοβουλία, στηρίζεται η σύμπραξη διαφορετικών φορέων και ενισχύεταιbσημαντικά η βιωσιμότητα μιας καλής πρακτικής για τη θαλάσσια οικονομία», δήλωσε μετά το πέρας της παρουσίασης ο κ. Βαφίνης, ευχαριστώντας θερμά όλους τους φορείς και συντελεστές του πρωτοποριακού εγχειρήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.