Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Goldair Rail Cargo Logistics ετοιμάζει επιβατικό τρένο στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Η Goldair Rail Cargo Logistics ετοιμάζει επιβατικό τρένο στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Μέσα στο έτος σχεδιάζει να βάλει και επιβατική αμαξοστοιχία όχι μόνο για να συνδέσει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη αλλά και για έναν διεθνή προορισμό. Οπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Rail Cargo Logistics Goldair, Ζακ Κισέογλου, η εταιρεία κατέθεσε φάκελο στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για να πάρει άδεια επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ο σιδηρόδρομος στη χώρα μας θα αποκτήσει και ένα δεύτερο παίκτη στις επιβατικές μεταφορές. Στόχος της Goldair είναι να αποκτήσει την άδεια μέσα στο 2019 και με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και συστημάτων (τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση ETCS) να δρομολογήσει ένα τρένο στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη το οποίο θα κάνει καθημερινά δρομολόγια.

Μάλιστα όπως είπε αρχικά θα έρθει ένα τρένο από την Αυστρία, από την οικογένεια RailJet, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δεκαετίας. Η δρομολόγηση του τρένου σε χρόνους που θα πλησιάζουν τις 3 ώρες και 30 λεπτά θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη σιδηροδρομική οικογένεια και θα φέρει μεγάλες αλλαγές στις μεταφορές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως το δρομολόγιο Αθήνα – Λάρισα θα γίνεται σε δυόμιση ώρες περίπου.

Ένας δεύτερος στόχος της Goldair είναι η δρομολόγηση μετά από πολλές δεκαετίες ενός διεθνούς δρομολογίου που θα συνδέει την Αθήνα με την Κεντρική Ευρώπη και κατά πάσα πιθανότητα με προορισμό τη Βιέννη. Να θυμίσουμε ότι οι διεθνείς επιβατικές μεταφορές έχουν απελευθερωθεί ήδη από το 2016 με τον νόμο απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Εκτός όμως από ένα δρομολόγιο καθημερινά στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η Goldair σχεδιάζει και ένα διεθνές δρομολόγιο που θα συνδέει την Αθήνα με την Κεντρική Ευρώπη, κατά πάσα πιθανότητα με προορισμό τη Βιέννη. Η Rail Cargo Logistics Goldair είναι η δεύτερη εταιρεία μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει πάρει άδεια για εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές, και έχει ρίξει το βάρος της στη Βόρεια Ελλάδα και τη σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. «Στρατηγείο» της εταιρείας είναι οι εγκαταστάσεις της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Η Rail Cargo Logistics Goldair επένδυσε 3,5 εκατ. ευρώ σε νέες εγκαταστάσεις και ξεκίνησε το μεταφορικό της έργο με στόχο τον διπλασιασμό των φορτίων που διακινεί ώστε να φτάσει στους 400.000 τόνους. Το business plan της εταιρείας προβλέπει συνολική επένδυση 20 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί στα επόμενα 3-5 χρόνια, καθώς θα επιδιωχθεί η προσέλκυση και φορτίων που διακινούνται με containers, μέσω και του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Στην τελική του μορφή το επιχειρηματικό πλάνο της Rail Cargo Logistics Goldair θα περιλαμβάνει:

  • Καθημερινά δρομολόγια Ειδομένη – Θεσσαλονίκη
  • Καθημερινά δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη με σκοπό την εμπορευματική σιδηροδρομική διασύνδεση των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας μας και παράλληλα των δύο μεγαλύτερων λιμανιών
  • Τακτικά δρομολόγια Προμαχώνας – Θεσσαλονίκη – Ασπρόπυργος
  • Τακτικά δρομολόγια με πλήρεις συρμούς με χημικά
  • Τακτικά δρομολόγια με πλήρεις συρμούς με πετρελαιοειδή
  • Με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνητης γραμμής Πάτρα – Αθήνα, τακτικό δρομολόγιο για τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Δυτικής Ευρώπης με το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου

Η Rail Cargo Logistics Goldair, η δεύτερη εταιρεία μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει πάρει άδεια για εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές, έχει δώσει το βάρος της στη Βόρεια Ελλάδα και τη σύνδεση με Βουλγαρία και Σκόπια και επόμενος στόχος είναι με την ολοκλήρωση των έργων να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους στη μεταφορά πετρελαίου με νέες συνεργασίες και στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΤΑΣΥ είναι μία από τις εταιρείες που επίσης ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές και μάλιστα όχι μόνο στο υπεραστικό αλλά και στο προαστιακό δίκτυο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.