Αρχική Αεροπορικά Νέα Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ ξανανοίγει για «περιορισμένο αριθμό» πτήσεων

Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ ξανανοίγει για «περιορισμένο αριθμό» πτήσεων

Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου ξανάνοιξε σήμερα για “περιορισμένο αριθμό” πτήσεων, μετά το χάος που προκάλεσε για περισσότερες από 36 ώρες ένας ή πολλοί σαμποτέρ με τη χρήση drones, τα οποία πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο, παίζοντας για ώρες κρυφτό με τους ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας και του στρατού και προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία για περισσότερους από εκατό χιλιάδες ανθρώπους που ήθελαν να ταξιδέψουν για τα Χριστούγεννα.

Μετά τη μεγαλύτερη αυτή αναστάτωση που αντιμετωπίζει ποτέ το Γκάτγουικ –το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας– έπειτα από ένα σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης το 2010, το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι 700 αεροπλάνα προγραμματίζεται να απογειωθούν από τον διάδρομό του σήμερα, αν και θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις και οι ματαιώσεις.

Η Βρετανία χρησιμοποίησε στρατιωτική τεχνολογία για τη φρούρηση του αεροδρομίου κατά των, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ, αρκετών, όπως πιστεύεται, μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο.

“Αυτό που γίνεται στο πεδίο είναι ένας συνδυασμός μέτρων που ελήφθησαν για να μας προσφέρουν τη βεβαιότητα ότι τα αεροπλάνα θα είναι ασφαλή (…) Ορισμένα από αυτά αφορούν στρατιωτικές δυνατότητες”, δήλωσε ο Γκρέιλινγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προς το παρόν δεν υπάρχει “στο εμπόριο μια άμεση έτοιμη λύση που να λύνει αυτομάτως όλα τα προβλήματα”.

Το μυστήριο για τα κίνητρα του χειριστή ή των χειριστών των drones δεν έχει μέχρι στιγμής λυθεί και η αστυνομία σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αφήνει να εννοηθεί ότι η παράλυση αυτή ενός εκ των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων της Ευρώπης είναι μια τρομοκρατική επίθεση.

Ο εφιάλτης με τα drones στο Γκάτγουικ πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος που έχει δει ποτέ μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αεροδρόμιο στον κόσμο και φέρνει στο φως ένα νέο αδύναμο σημείο που θα πρέπει να διερευνήσουν ενδελεχώς οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων σε όλον τον κόσμο.

Ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού και της αστυνομίας εκλήθησαν για να καταδιώξουν τα drones, τα οποία πιστεύεται ότι είναι βιομηχανικού είδους, τα οποία πετούσαν χθες Πέμπτη κοντά στο αεροδρόμιο κάθε φορά που αυτό προσπαθούσε να ξανανοίξει.

Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ο δράστης, δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων του Γκάτγουικ Κρις Γούντρουφ.

Οι πτήσεις σταμάτησαν στις 23:03 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό δύο μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών κοντά στον αερολιμένα, προκαλώντας προβλήματα σε τουλάχιστον 120.000 ανθρώπους, ενώ ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος που είχε για τις κύριες αερογραμμές που έχουν έδρα στο αεροδρόμιο αυτό, μεταξύ των οποίων η easyJet και η British Airways.

Μετά την άνθηση που σημειώθηκε στις πωλήσεις τους, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη συνιστούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Στην Βρετανία ο αριθμός των παραλίγο συγκρούσεων μεταξύ ιδιωτικών drones και αεροσκαφών υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ του 2015 και του 2017, με 92 περιστατικά να έχουν καταγραφεί πέρυσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.