Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η αλαζονεία της εξουσίας…. έγινε ΚΑΛΟ?

Η αλαζονεία της εξουσίας…. έγινε ΚΑΛΟ?

Celestyal Cruises

Η Κοινωνική Οικονομία ανήκει στους πολίτες και στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δεν ιδιωτικοποιείται ούτε κρατικοποιείται. Εάν τελικά αυτό συμβαίνει, τότε αναιρείται και συνιστά κακέκτυπο και πολιτικοοικονομική απάτη. Κοινωνική Οικονομία χωρίς Κοινωνία δεν γίνεται. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πρόσχημα για την διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Το Υπουργείο Εργασίας στην Ελλάδα απέτυχε ολοσχερώς στην προώθηση της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας (όπως λέει) ακριβώς γιατί αντί να προωθήσει το «όλον» εξυπηρετεί δια μέσω της Κ.ΑΛ.Ο. ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα.

Ενδεικτική της νέας μορφής αλαζονείας της εξουσίας είναι τα συμπεράσματα από το συντονιστικό φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που συμμετείχαν σε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα ΚΑΛΟ στις 7/12/2018, που ήταν (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι: ΒΙΟΖΩ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ «ΒΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ», ΠΑΚΟΕ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» & ΠΕΣΚΟ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Σε Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε αναγράφεται από τους παραπάνω φορείς: Χαμηλών προσδοκιών αποδείχθηκε η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ευάγγελο Νικολαΐδη, την Παρασκευή 7 Δεκ 2018. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των γενικότερων αντιδράσεων που προκάλεσαν οι απ’ ευθείας αναθέσεις και η προδημοσίευση, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των προϋποθέσεων επιχορήγησης υφισταμένων φορέων Κ.ΑΛ.Ο., απ’ όπου αποκλείονταν σχεδόν όλοι οι παλιοί φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Οι δυναμικές αντιδράσεις του κινήματος μπορεί να οδήγησαν σε υποχώρηση την ηγεσία του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ήρθαν ωστόσο στην επιφάνεια μια σειρά από θέματα που χρειάζονται επανασχεδιασμό για δράση σε νέα αποτελεσματικότερη βάση.

Στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των φορέων Κ.ΑΛ.Ο με τον ειδικό γραμματέα κ. Νικολαΐδη έθεσαν μερικά βασικά ζητήματα για τα οποία δυστυχώς δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη απάντηση, είτε δέσμευση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της συζήτησης, από πλευράς των φορέων τέθηκαν τα ακόλουθα:

Οι ημερομηνίες εγγραφής στο μητρώο των σημείων 1 & 3 των προϋποθέσεων ένταξης στις δράσεις, να καταργηθούν και προϋπόθεση να είναι απλά η εγγραφή στο μητρώο. Ο κ. Νικολαΐδης υπεραμύνθηκε της απόφασης, μιλώντας για μια προσπάθεια νοικοκυρέματος που επιχειρείται στον χώρο, αδικώντας έτσι δεκάδες ιστορικούς φορείς που επί χρόνια δραστηριοποιούνται δυναμικά στον χώρο και τώρα το κύρος και οι δυνάμεις τους πλήττονται, επειδή “έχασαν” απλά μια προθεσμία.

Ζητήθηκε βασική προϋπόθεση ένταξης στις δράσεις να γίνει η τεκμηριωμένη προηγούμενη δράση του φορέα με κινηματικά και οικονομικά τεκμήρια. Η απάντηση του Ειδικού ήταν η εξαίρεση των κινηματικών δράσεων με την αιτιολογία ότι δεν είναι μετρήσιμες, ενώ στηρίχθηκε σε αιτιάσεις που πάσχιζαν να πείσουν ότι οι αποφάσεις του υπουργείου είναι μονόδρομος.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των φορέων κατήγγειλαν ότι όπως προκύπτει από τις κοινοτικές οδηγίες, οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για την κοινωνική Οικονομία χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν άλλες πάγιες και διαρκείς ανάγκες του κράτους.

Επίσης προτάθηκε η διοργάνωση εφ’ όλης της ύλης συνεδρίου με πανελλαδική συμμετοχή, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα άλυτα ζητήματα που αφορούν την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την σχέση του κινήματος με την πολιτεία. Στο σημείο αυτό ο Ειδικός ρωτήθηκε για την πιθανότητα της διοργάνωσης του συνεδρίου από κοινού με το υπουργείο, αλλά η απάντηση του ήταν επί λέξη: «Μπορείτε να το κάνετε», χωρίς καν να χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία ή να εκφράσει την πρόθεσή του για συνεργασία… πόσο μάλλον να δεσμευθεί γι’ αυτό, αρνούμενος επί της ουσίας την διαβούλευση με τα δίκτυα, τις Ενώσεις και Ομοσπονδίες και άλλους φορείς του χώρου. Ταυτόχρονα δεν φάνηκε διατεθειμένος να καταδικάσει την επιλογή από το Υπουργείο αυθαίρετων συνομιλητών, μεμονωμένων φορέων, με τους οποίους ανάπτυξε πολιτικές και οικονομικές «πελατειακές σχέσεις»

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σε αρκετά σημεία ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε την πρόσφατη τοποθέτησή του στην εν λόγω θέση, σε μια προσπάθεια να πετάξει από πάνω του την «καυτή πατάτα» των ερωτημάτων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων Κ.ΑΛ.Ο ενημέρωσαν τον Ειδικό Γραμματέα ότι το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο και από κανονισμούς της Ε.Ε. να κάνει δημόσια διαβούλευση σε όλα τα θέματα πριν λάβει αποφάσεις. Σε περίπτωση δε που συνεχίσει να έχει αυτήν την δυσνόητη, όσο και παρεξηγήσιμη συμπεριφορά απέναντι το κίνημα, θα αναγκαστούν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, εκφράζοντας μάλιστα την βεβαιότητα ότι μόνον έτσι θα προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στον απόηχο αυτής της συνάντησης οι φορείς αποφάσισαν να δώσουν ένα μικρό περιθώριο στην ηγεσία του υπουργείου να δείξει τις καλές τις προθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη της στην πράξη τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Διαβάζοντας τις γραπτές παρατηρήσεις των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας αισθανόμαστε κάτι σαν μια μορφή απαξίωσης των βασικών παραμέτρων της λειτουργίας της πολιτείας, ακόμα και της διαβούλευσης. Η διαβούλευση δεν είναι μια ανακοίνωση, ή μια προδημοσίευση, ή ακόμα και ένα δελτίο τύπου, είναι διαδικασία με κανόνες, που δυστυχώς δεν φαίνεται να τηρούνται σήμερα.

Ακόμα μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι έχουν καταναλωθεί από τα διαθέσιμα για την ΚΑΛΟ γύρω στα 7.000.000€ για μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα, αλλά ούτε 1€ για τους φορείς ΚΑΛΟ και ακόμα και οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευοίωνες, ενώ το 2011 είχαν προβλεφθεί περίπου 1.000.000.000€ για την προώθηση της ΚΑΛΟ … ….

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.