Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Thessaloniki Summit: Η ενεργειακή ασφάλεια, πυρήνας της συνεργασίας των χωρών της περιοχής

Thessaloniki Summit: Η ενεργειακή ασφάλεια, πυρήνας της συνεργασίας των χωρών της περιοχής

Σε πυρήνα συνεργασίας των χωρών της ευρύτερης περιοχής αναδεικνύεται το θέμα της ενέργειας, που ενισχύεται μέσα από έργα που ήδη υλοποιούνται και πρωτοβουλίες που “οδεύουν” σ’ αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν από τους ομιλητές στην ενότητα για την ενεργειακή ασφάλεια, στη διάρκεια των εργασιών της σχετικής θεματικής ενότητας της 3ης Συνόδου Thessaloniki Summit 2018.
Την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα, υπογράμμισε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Άνα Μπίρτσαλ. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για έναν τομέα πρώτης προτεραιότητας, καθώς, αποτελεί ένα “σημείο αναφοράς” της συνεργασίας που ήδη “ξεδιπλώνεται” μεταξύ χωρών της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση σ’ αυτήν που αναπτύσσεται μεταξύ Ρουμανίας – Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας. Η κ. Μπίρτσαλ, χαρακτήρισε την ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως μεταξύ των χωρών της περιοχής, “διαμάντι” που – όπως είπε – “πρέπει να το αφήσουμε να λάμψει”, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα πιο στέρεο μέλλον.
Τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Ένα απ’ αυτά είναι η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030, με αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% στη συνολική κατανάλωση και στο 55%-57% στην ηλεκτροπαραγωγή), περιορισμό του λιγνίτη στο 17% και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών προς το εξωτερικό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι προωθούνται διασυνδέσεις τόσο στο δίκτυο ηλεκτρισμού όσο και στο δίκτυο φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο “πεδίο” του  φυσικού αερίου βρίσκονται σε εξέλιξη, έχοντας καταγράψει σημαντική πρόοδο: Ο αγωγός TAP έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” για την κατασκευή του IGB, έχουν  ξεκινήσει οι συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει την πόλη των Σκοπίων με τη Θεσσαλονίκη και προχωρά η προετοιμασία εκκίνησης του EastMed, ενός φιλόδοξου έργου με μεγάλη στρατηγική σημασία για την ευρύτερη περιοχή. Ειδικά για τον EastMed, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κατασκευή του συνδέεται με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσέθεσε, δε, ότι και στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της έρευνας για ύπαρξη αντίστοιχων κοιτασμάτων, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς.
Στρατηγικό έργο χαρακτήρισε τον αγωγό EastMed, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν – Άμπα, ο αγωγός που συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και παρουσίασε τις αλλαγές που συντελούνται στην ενεργειακή αγορά του Ισραήλ, αλλαγές που καθιστούν την αγορά επενδυτικό προορισμό. Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αναμένεται, σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν, να αποτελέσουν κυρίαρχη πηγή τροφοδοσίας τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κωνσταντίνος Σκρέκας, παρουσίασε τους βασικούς αξονες του ενεργειακού σχεδιασμού της ΝΔ, λέγοντας πως στόχος είναι ο ενεργειακός τομέας να αποτελέσει τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Μαρίνος Χριστοδουλίδης, επισήμανε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου παρέχει σημαντικές προοπτικές για προμήθεια ενεργειακών πόρων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στα Βαλκάνια από νέες πηγές φυσικού αερίου. Τόνισε, δε, ότι, η συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου – Αιγύπτου, επανενισχύει τις προσπάθειες των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να αναπτύξουν σημαντικές συνέργειες. 
Ο ιδρυτικός πρόεδρος του Greek Energy Forum Αλέξανδρος Λαγάκος, σημείωσε, ότι έως το 2040 το αέριο θα είναι το ορυκτό που θα αναπτύσσεται πιο γρήγορα και μετά θα έχει υπερκεράσει τον άνθρακα και θα γίνει η  δεύτερη πιο σημαντική ενεργειακή πηγή στον πλανήτη. 
Η διευθύντρια του TAP στην Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή, τόνισε, ότι το έργο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και ένα πολύ μεγάλο έργο ενεργειακής υποδομής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για την Ελλάδα, σημείωσε, ότι έχουν διαμορφωθεί 540 από τα 550 χιλιόμετρα της όδευσης, ενώ για τις τρεις χώρες που “περνά” ο αγωγός και κατασκευάζεται, είπε πως έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 80%.
Η 3η Σύνοδος Thessaloniki Summit 2018 οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.