Αρχική Εκθέσεις Αφιέρωμα στη Λέσβο σε έκθεση του Γεωπάρκου Huangshan στο Γεωλογικό Μουσείο της...

Αφιέρωμα στη Λέσβο σε έκθεση του Γεωπάρκου Huangshan στο Γεωλογικό Μουσείο της Κίνας στο Πεκίνο!

Ομιλία Ν Ζούρου στα εγκαίνια της έκθεσης στην Κίνα
Ομιλία Ν Ζούρου στα εγκαίνια της έκθεσης στην Κίνα

Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην φυσική ομορφιά και την διεθνή αξία των τοπίων και της γεωλογικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου Huangshan – Κίνα  εγκαινιάσθηκε στο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο της Κίνας στο Πεκίνο.  Στα πλαίσια της έκθεσης παρουσιάζεται επίσης μεγάλο αφιέρωμα στο Γεωπάρκο  Λέσβου λόγω της συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται ειδικότερα τοπία και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου με μεγάλη αισθητική και επιστημονική αξία. Παράλληλα εκδόθηκε πληροφοριακό έντυπο 32 σελίδων στην κινεζική γλώσσα το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες πληροφορίες για το Γεωπάρκο Λέσβου και πληροφορίες για τις δυνατότητες επίσκεψης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία Διευθυντών του Εθνικού Γεωλογικό Μουσείου της Κίνας και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Huangshan με προσκεκλημένους τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και πλήθος επισκεπτών.

Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος ευχαρίστησε το Γεωπάρκο Ηuangshan για την  πρωτοβουλία παρουσίασης του Γεωπάρκου Λέσβου στα πλαίσια της μεγάλης έκθεσης του Γεωπάρκου Huangshan, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κίνας και Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Γεωπάρκων που αποτελεί βασική υποχρέωση των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων  και τόνισε ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες συμβάλλουν καθοριστικά στην προβολή των Γεωπάρκων ως προορισμών  ποιότητας και δραστηριοτήτων αειφόρου τουρισμού  που βασίζεται στην  ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου

και του Γεωπάρκου Huangshan

Το Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο Huangshan έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας η οποία αποσκοπεί στην ευρεία συνεργασία και προώθηση κοινών δράσεων που αφορούν στη διευκόλυνση και προώθηση των ανταλλαγών επισκέψεων και της ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας και τεχνογνωσίας στη συντήρηση απολιθωμάτων, τη διαχείριση, την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και την αξιοποίηση των γεωλογικών πόρων.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει τη προώθηση κοινών δράσεων στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης του προσωπικού, την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, τη δικτύωση και άλλες δραστηριότητες συνεργασίας, όπως η προβολή των δραστηριοτήτων κάθε Γεωπάρκου, προβολή των κυριότερων αξιοθέατων κλπ.

Το Huangshan Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Κίνας

Το Γεωπάρκο Huangshan καλύπτει έκταση 160,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται στην επαρχία Anhui της Ανατολικής Κίνας.

Η γεωλογική ιστορία χρονολογείται πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια όταν μάγμα διείσδυσε στο γήινο φλοιό και δημιούργησε τις γρανιτικές μάζες  που αποτελούν το βουνό Huangshan, ύψους 1.000μ., για το οποίο είναι διάσημο το Γεωπάρκο. 

Τα γρανιτικά τοπία του Huangshan – Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO είναι ένα ιδανικό μέρος για την παρατήρηση του μηχανισμού δημιουργίας γεωμορφών γρανίτη. Οι αξιόλογες στήλες γρανίτη έχουν καταπληκτικά σχήματα – θόλους, κώνους, κορυφές και κίονες– στις πολλές κοιλάδες που διατρέχουν τις πλαγιές του βουνού.

Οι αρχαίες γέφυρες, τα αρχαία ορειβατικά μονοπάτια και τα πέτρινα γλυπτά στους κρημνούς σε συνδυασμό με τον πολύ παλαιό πολιτισμό του Γεωπάρκου που χαρακτηρίζεται από τη ζωγραφική τοπίου, αποτελούν τα έντονα χαρακτηριστικά ενός εντυπωσιακού φυσικού τοπίου. Με αυτόν τον τρόπο, η γεωλογία συνδέεται με την τέχνη και τον πολιτισμό στο Γεωπάρκο Huangshan.

Η γεωλογική κληρονομιά και το ιδιαίτερο γρανιτικό τοπίο, οι τεταρτογενείς παγετώδεις γεωμορφές, οι υδρογεωλογικοί σχηματισμοί κλπ., οι περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος και οι πλούσιοι ζωικοί και φυτικοί πόροι αποτελούν ένα ολοκληρωμένο φυσικό μουσείο μεγάλης κλίμακας με βουνά, υδάτινα στοιχεία, πολιτιστικό ενδιαφέρον, άγρια ζώα και φυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.