Ισχυρές διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στο «Δρόμο του Μεταξιού» – Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην 8η Διεθνή Συνάντηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού για τον «Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού» στην Θεσσαλονίκη
Με μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό τουρισμό ολοκληρώθηκε η 8η Διεθνή Συνάντηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΠΟΤ) για τον «Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού» στην Θεσσαλονίκη. Η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και της διοργανώτριας χώρας, ευχαρίστησε στην τελετή λήξης της Συνάντησης τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του ΠΟΤ και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στην Θεσσαλονίκη. Και ευχήθηκε οι συζητήσεις και οι διμερείς επαφές που έγιναν στο πλαίσιο της Συνάντησης να μετουσιωθούν άμεσα σε ισχυρές συμφωνίες και συνεργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στο «Δρόμο του Μεταξιού».
Συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι από 19 κράτη-μέλη του ΠΟΤ και πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διμερείς επαφές για σύναψη συμφωνιών για την ανάπτυξη κοινών τουριστικών προϊόντων και διαδρομών, κοινών ενεργειών προβολής-προώθησης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τουρισμό. Στο πλαίσιο της Συνάντησης η κα Κουντουρά πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με το Γενικό Γραμματέα του ΠΟΤ, κ. Zurab Pololikashvili, και τις εθνικές αντιπροσωπείες από το Ουζμπεκιστάν,τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Η Υπουργός στη συνάντησή της με τον επικεφαλής του ΠΟΤ, κ. Pololikashvili, και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού, κ. Zhu Shanghong, αφού τους ευχαρίστησε για την πολύτιμη υποστήριξή τους στη διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης για τον «Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού» στην Θεσσαλονίκη, συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του ΠΟΤ στους τομείς των επενδύσεων, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης.
Η κα Κουντουρά ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αναλάβει επιπλέον διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του «Δρόμου του Μεταξιού» στον τουρισμό. Ο κ. Pololikashvili ανταποκρίθηκε με μεγάλη ικανοποίηση στο αίτημα της Ελληνίδας Υπουργού. Ο ΓΓ ΠΟΤ προς αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε στην κα Κουντουρά την φιλοξενία στην Ελλάδα το 2019 μεγάλων διεθνών φόρουμ επενδύσεων και καινοτομίας του Οργανισμού, με έμφαση στην ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (startups) και των νέων τεχνολογιών στον τουρισμό. Ενώ, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό πρότυπο για άλλες χώρες στον τουρισμό, όχι μόνο για την επιτυχή διαχείριση κρίσεων, όπως στο παρελθόν, αλλά ευρύτερα και σε άλλους τομείς, όπως τα θεματικά προϊόντα ή την τουριστική εκπαίδευση.
Η κα Κουντουρά επίσης, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν, κ. Aziz Abdukhakimov, ο οποίος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση επίσκεψης στο Ουζμπεκιστάν προς την Υπουργό. Τόνισε την δυναμική παρουσία του ελληνικού στοιχείου στο Ουζμπεκιστάν που μπορεί να λειτουργήσει ως βάση συνεργασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών στον τουρισμό. Ενώ, συζήτησε το ενδεχόμενο ανταλλαγής καλών πρακτικών στον τομέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η κα Κουντουρά αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Abdukhakimov και δεσμεύτηκε για στενότερη συνεργασία στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια.
Η Υπουργός ακόμη, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Lyuben Kanchev, με τον οποίο συζήτησαν την πιθανότητα ανάπτυξης κοινών προγραμμάτων προορισμών της Βουλγαρίας και της Βόρειας Ελλάδας για τις long-haul αγορές της Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ινδία) με έμφαση στις θεματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες και την παράλληλη δρομολόγηση απευθείας αεροπορικών συνδέσεων από και προς την Θεσσαλονίκη με τις συγκεκριμένες αγορές της Ασίας για τη το δυνατό μεγαλύτερη υποστήριξη αυτών των προγραμμάτων.
Η κα Κουντουρά επιπλέον, πραγματοποίησε συνάντηση με το Υφυπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού της Τουρκίας, κ. Omer Arisoy, με τον οποίο συζήτησε την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την κατακόρυφη πτώση του κλάδου στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Arisoy πρότεινε να εξεταστεί πιθανόν η διενέργεια διμερών συναντήσεων εργασίας στον τουρισμό (tourism working group meetings) προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν η ΓΓ του Υπουργείου, κα Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, κα Παναγιώτα Διονυσοπούλου.