Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Βασικά σημεία του χαιρετισμού του Υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή στην έναρξη της...

Βασικά σημεία του χαιρετισμού του Υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή στην έναρξη της 25ης Ετήσιας Συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Νομισματικών Μουσείων (ICOMON) στο Νομισματικό Μουσείο

Μιλώντας στην έναρξη της 25ης Ετήσιας Συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Νομισματικών Μουσείων (ICOMON) ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο της Μάντως Οικονομίδου, πρώτης προέδρου της Επιτροπής, τόνισε ότι το ICOMON, κλείνοντας ένα τέταρτο του αιώνα επιστημονικής εργασίας, βρίσκεται στην Αθήνα για να αναστοχαστεί τη μέχρι τώρα διαδρομή του και να σχεδιάσει τη δράση του για το μέλλον.

Ο Υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι μέσα από τη μελέτη των νομισμάτων διαβάζουμε όχι μόνο την εξέλιξη των οικονομιών αλλά και τους κοινωνικούς, ιδεολογικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς μετασχηματισμούς.

Στην εποχή μας ένα κοινό νόμισμα αποτελεί τον πυρήνα του πλέον φιλόδοξου πολιτικού εγχειρήματος στη μεταπολεμική Ευρώπη. Συχνά, κάποιοι τονίζουν τους κανόνες και την πειθαρχία ως μόνη αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, αγνοώντας όμως την κοινωνία, αλλά και τον πολιτισμό και αδυνατώντας να απαντήσουν στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, στους κάθε λογής «φράχτες», στους εθνικισμούς , στις κοινωνικές διαιρέσεις.

Ο κ. Στρατής κλείνοντας επισήμανε ότι οι ιστορίες που διηγούνται τα νομίσματα των μουσείων αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες ότι διαχρονικά και παγκοσμίως οι οικονομικοί και νομισματικοί κανόνες παραμένουν ισχυροί μόνο αν συμβαδίζουν με την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών. Αν ενισχύουν την πίστη σε μια κοινή μοίρα, σε έναν κοινό πολιτισμό. Αν υπηρετούν, περισσότερο από το ζην, το ευ ζην.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version