Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ...

ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΙΤΕΣΑΠ

SITESAP

Μετά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, το ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ ζήτησε και είχε εγκάρδια συνάντηση με τον νέο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φώτη Κουβέλη, αφενός για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχηθεί καλή επιτυχία στο νέο του έργο, και αφετέρου για να θέσει υπόψη του διάφορα θέματα που αφορούν στην λειτουργία του κλάδου και είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας, και τα οποία εκκρεμούν προς διευθέτηση και επίλυση, αν και είχαν επισημανθεί επανειλημμένα στον προηγούμενο υπουργό κ. Κουρουμπλή, και στα στελέχη του υπουργείου.

Ο κ. Κουβέλης δέχθηκε το ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ με παρουσία του Αρχιπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος κ.Σπανού Παναγιώτη, Διευθυντή Επιτελικού γραφείου κυρίου Υπουργού, ευχαρίστησε για τις ευχές, και άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του ΣΙΤΕΣΑΠ, κυριώτερα των οποίων ήταν τα εξής:

  1. Η καθυστέρηση στην λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών και στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Ναυλοσυμφώνου που προβλέπονται στον Ν. 4256/2014, και που θα συμβάλουν στην μείωση της γραφειοκρατίας.
  2. Το πρόβλημα που δημιουργείται με την ΚΥΑ με το Υπουργείο Οικονομικών, που αφορά τον καθορισμό της έννοιας πλόων στην «ανοικτή θάλασσα», της οποίας η εφαρμογή έχει σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό στους συντελεστές ΦΠΑ στις ναυλώσεις, και επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Επισημάνθηκε στον Υπουργό ότι στην γειτονική Τουρκία ο ΦΠΑ στις ναυλώσεις είναι μηδέν (0%) και στην Κροατία διατηρείται στα υπάρχοντα χαμηλά επίπεδα.

  1. Οι εκκρεμότητες από τις τροποποιήσεις του Ν.4256/14 με τον Ν.4504/17, ειδικότερα:

α) στο θέμα της μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα (12) επιβατών που επιτρέπεται να εκναυλώνονται, μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα

β) Στην ανάγκη να διευκρινισθεί στο άρθρο 3 το θέμα της επιβίβασης και αποβίβασης ατόμων πέραν αυτών που αναγράφονται στην ενημερωμένη κατάσταση επιβαινόντων

  1. Η εκφρασθείσα διαφωνία του ΣΙΤΕΣΑΠ ως προς την τροποποίηση του Ν. 4256/14 σχετικά με την διαδικασία για την πρόσληψη του κυβερνήτη
  2. Το σοβαρότατο θέμα της έλλειψης θέσεων ελλιμενισμού, που θα επιδεινωθεί με την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αλίμου
  3. Διαδικαστικά θέματα που αφορούν την διαχείριση και κατηγοριοποίηση των Λιμένων
  4. Ανάγκη ταχύτερης διεκπεραίωσης θεμάτων αρμοδιότητας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων

Ο Υπουργός κ. Κουβέλης, με πολλή θετικότητα ανταποκρίθηκε ότι θα μελετηθούν τα θέματα που έθεσε και υπέβαλε και γραπτώς ο ΣΙΤΕΣΑΠ και υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει επόμενη συνάντηση για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.