Αρχική Αρχαιολογία Κλειστά τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σήμερα

Κλειστά τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σήμερα

Κλειστά είναι σήμερα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού που ζητούν «να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που παραδόθηκαν στο Υπερταμείο και οι όροι της παράδοσής τους». 

Παρά τις διευκρινίσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εξαίρεσή τους απ’ τα ακίνητα που περνάνε τελικώς στην ΕΤΑΔ ΑΕ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προχώρησε σε 24ωρη απεργία καθώς «καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το ζητούμενο είναι «να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤΑΔ Α.Ε., με νέα υπουργική απόφαση, ή με υπουργικές αποφάσεις που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις».

Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, ανέφερε ότι «Το ζήτημα της προστασίας της αρχαιολογικής και γενικότερα της πολιτισμικής κληρονομιάς έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα, μολονότι τη θεωρούμε δεδομένη και το θεσμικό πλαίσιο ισχυρό. Η εξαίρεση του Νόμου 4389/2016 για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει αμφιβολίες, ωστόσο είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε να τεθεί στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού το ταχύτερο ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται και τα οποία αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ιστορικούς τόπους και ακίνητα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, είπε: «Εχει συγκεκριμένα αιτήματα, που περιγράφονται στο εξώδικο της Ομοσπονδίας. Να δοθεί δηλαδή στην Ομοσπονδία Εργαζομένων “ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο υπερταμείο των δανειστών”. Αυτό που ζητούν είναι μια λευκή κόλλα χαρτί. Δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα… Τουλάχιστον γι’ αυτή την κυβέρνηση η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει στη διαχείριση του Δημοσίου. Τίθενται ζητήματα σχετικά με τη θεσμική κατοχύρωση από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει την απεργία. Δεν υπάρχει νομικό κενό, το έχουμε κοιτάξει, είμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης των ΚΑΕΚ»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.