Αρχική Κύπρος ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2018 Καινοτομία και ψηφιακός μετασχηματισμός – Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2018 Καινοτομία και ψηφιακός μετασχηματισμός – Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων

Δήλωση του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Χάρη Λοϊζίδη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού

«Στη σημασία της εφαρμογής των ψηφιακών τεχνολογιών στον τουριστικό τομέα, στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για καινοτόμες λύσεις και στην προετοιμασία του κλάδου για το μέλλον, είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2018, που γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι φετινοί εορτασμοί, υπό τον τίτλο «Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός», αποτελούν μία καλή ευκαιρία αφενός για να αναδειχθεί η συμβολή του τουρισμού στην αειφόρο ανάπτυξη και αφετέρου για να δοθεί έμφαση στις δυνατότητες που προσφέρουν στον τουρισμό οι ψηφιακές τενχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ψηφιακές πλατφόρμες κ.ά..

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις αυξανόμενες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ώστε ο τουριστικός τομέας να συμβάλει στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, όπως αποτυπώνεται στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θεωρεί την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας και την καινοτομία κλειδί για να συνδυαστεί η συνεχής ανάπτυξη, με έναν πιο βιώσιμο και υπεύθυνο τουριστικό τομέα. Πολύ σωστά ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikkashvili, ανέδειξε σε πρόσφατη δήλωσή του ότι, μεταξύ άλλων, ο ψηφιακά προηγμένος τουριστικός τομέας παρέχει ευκαιρίες για αποτελεσματική συμμετοχή, ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και καλύτερη διαχείριση των πόρων.

Οι εορτασμοί φιλοξενούνται φέτος στην Ουγγαρία, μία χώρα με σταθερή ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού και προσανατολισμένη στο ψηφιακό μέλλον. Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού θα γίνουν και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στον επίσημο εορτασμό θα γίνει και η ανακοίνωση των ημι-φιναλίστ του 1ου διαγωνισμού UNWTO Tourism Startup, που ξεκίνησε από το UNWTO και την Globalia για την προβολή καινοτόμων ιδεών, ικανών να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε και απολαμβάνουμε τον τουρισμό.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Οι αφίξεις τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 κατέγραψαν αύξηση 8%, σε αυνέχεια της αύξησης 14,6% που κατέγραψε την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη επίδοση που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Ανοδική τάση καταγράφεται και στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο της απασχόλησης καταδεικνύοντας την τεράστια συμβολή του κλάδου στις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας. Ενώ η συνολική απασχόληση στη χώρα μας, μεταξύ 2013 και 2017 αυξήθηκε κατά 5,5%, οι θέσεις εργασίας στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 12,3%.

Οι αριθμοί είναι σίγουρα ικανοποιητικοί, όμως η προσπάθεια δεν σταματά. Επιβάλλεται, ιδιαίτερα τώρα με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, η οποία ήταν πάγιο αίτημα και εισήγησή μας, να συνεχισθεί με περισσότερη αποφασιστικότητα και βούληση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως προτεραιότητα για μία χώρα στην οποία ο τουρισμός θεωρείται βασικός βραχίονας ανάπτυξης.

Σε μία εποχή που επιβιώνουν εκείνοι που πρωτοπορούν και προσαρμόζονται στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, οφείλουμε να βρισκόμαστε μπροστά και όχι πίσω από τις εξελίξεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.