Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ο τυφώνας συνεχίζει την επέλαση του στη χώρα μας 

Ο τυφώνας συνεχίζει την επέλαση του στη χώρα μας 

Ηδη, από τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει πλήξει τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και παρατηρούνται τα πρώτα προβλήματα, με διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις.

Στην παραλία της Καλαμάτας τα κύματα έχουν ανέβει και oι άνεμοι φτάνουν τα 9 μποφόρ και συνοδεύονται από ισχυρή βροχόπτωση. Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ, τα κύματα θα φτάσουν έως τα 8 μέτρα στο Νότιο Ιόνιο και τα Κύθηρα και οι άνεμοι τα 9-10 μποφόρ.

Μετά τις 12 το μεσημέρι θα έχει φτάσει στην Ανατολική Πελοπόννησο, με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις και θα συνεχίσει στην Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και Δυτικές Κυκλάδες.

Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο αναμένονται κύματα 8 μέτρων.

Σε νεότερη ενημέρωσή, η μετεωρολογική υπηρεσίατου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί ότι ο μεσογειακός κυκλώνας εξασθενεί, αλλά παραμένει επικίνδυνος.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, τονίζεται ακόμη.

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στη νότια Πελοπόννησο και τη νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Αττική. Ισχυρές βροχές αναμένονται από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αναλυτικά η μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει

Όπως διακρίνεται και στη δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος, το κέντρο του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ξενοφών” βρίσκεται το πρωί του Σαββάτου 29/09 νότια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 km/h (10 Μποφόρ). Επίσης μετωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος αναφέρουν ανέμους έντασης 7 Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Η πίεση στο κέντρο του κυκλώνα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 28/09 έφτασε την ελάχιστη τιμή 997 hPa (από αναφορά πλοίου) και πλέον έχει ανέβει στα 998.8 hPa (μέτρηση από τον μετεωρολογικό σταθμό στα Φιλιατρά) και επομένως τόσο οι άνεμοι όσο και ο κυματισμός θα παρουσιάσουν ηπιότερη εικόνα από τα χθεσινά προγνωστικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα:

Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου 29/09 θα φτάσει τοπικά τα 9 Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Το πρωί του Σαββάτου, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης δήλωσε ότι οι περιοχές που θα πληγούν έχουν κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, σήμερα το πρωί, φαίνεται πως ο κυκλώνας που ξεκινάει από το Νότιο Ιόνιο και τα Κύθηρα, με ανέμους 9-10 μποφόρ και κύματα 8 μέτρων, μετά τις 12 το μεσημέρι θα έχει φτάσει στην Ανατολική Πελοπόννησο, με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις και θα συνεχίσει στην Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και Δυτικές Κυκλάδες, όπου και στο ΝΔ Αιγαίο περιμένουμε κύματα 8 μέτρων. Από το απόγευμα αναμένεται βαθμιαία βελτίωση σε Ανατολική Στερεά και Αττική, ενώ ο καιρός θα κινηθεί και πάλι με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και Ανατολικό Αιγαίο.

Συμβουλεύοντας τους πολίτες, τόνισε ότι πρέπει:

 -Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.