Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στην τελική ευθεία οι άδειες για το Academy Gardens

Στην τελική ευθεία οι άδειες για το Academy Gardens

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείτο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του νέου εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην έκταση όπου κάποτε βρισκόταν το εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες

Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 180 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι το κατασκευαστικό κόστος του ακινήτου και επιπλέον 120 εκατ. ευρώ αφορούν τις επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αγορά της έκτασης (37 εκατ. ευρώ) πριν από 11 χρόνια, τους φόρους, τις εισφορές και το κόστος των μελετών που έχουν εκπονηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού Artume, συμφερόντων του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου BlackRock.

Βάσει του εκδοθέντος Προεδρικού Διατάγματος, ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται σε 2,1, το μέγιστο ύψος των κτιρίων επί της λεωφόρου Κηφισού είναι 21 μέτρα, κατά μήκος όμως της πλευράς προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος πρέπει να μειώνεται και να μην υπερβαίνει τα 18 μέτρα, ενώ ως προς τους  υπόλοιπους όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός). Βάσει των σχετικών όρων, το νέο εμπορικό κέντρο θα προσφέρει στα 24 στρέμματα του οικοπέδου επιφάνεια ανωδομής 55.000τ.μ. όπου θα έχουμε δομήσιμη επιφάνεια 48.000τ.μ. και συνολική δόμηση 120.000τ.μ. με 1750 θέσεις στάθμευσης. Θα απασχοληθούν περίπου 2.000 άτομα και 1.600 υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής και η λειτουργία εκτιμάται για το τέλος του 2020 όπου και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του.

Τέλος στην κατασκευή θα επιδιωχθεί η πιστοποίηση κατά Leadership in Energy and Environmental Design (LEED-Platinum) του US Green Building Council και ISO 14001, σήμα που πιστοποιεί ότι ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση των έργων της οδηγούν πρακτικά και μετρήσιμα σε «πράσινα κτήρια». Να θυμίσουμε ότι το LEED PLatinum εξασφάλισε με την κατασκευή του το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (κατασκευασμένο από την ΤΕΡΝΑ).

Τις επόμενες εβδομάδες θα εκκινήσει και η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας που θα αναλάβει το έργο της ανέγερσης του νέου κέντρου, με το ενδιαφέρον να προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλο, χάρις και στο ύψος της σύμβασης.

Εν τω μεταξύ, η Artume δεν αποκλείει και την έναρξη συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές σχετικά με τη συμμετοχή τους στο έργο, είτε στο αρχικό στάδιο είτε μεταγενέστερα. Αυτές θα ξεκινήσουν μόλις εξασφαλιστεί και η οικοδομική άδεια, και σίγουρα θα επιταχυνθούν προς το τέλος του έτους, δεδομένου ότι έως τότε οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του έργου θα είναι χαμηλές, καθώς ο κύριος όγκος των εργασιών δρομολογείται για το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Artume έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία μιας ζώνης πρασίνου 5,5 στρεμμάτων στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.