Ένα αίτημα δεκαετιών γίνεται πράξη και πλέον η Μύκονος αποκτά πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση.
Η νέα διασύνδεση με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω του νέου υποθαλασσίου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου που διακλαδώνεται στην Πάρο και τη Μύκονο, διασφαλίζει την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί τόσο σε περίοδο κανονικότητας όσο και σε περίπτωση ατυχήματος.
Πρόσθετο όφελος αποτελεί η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, από την παύση της λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών τοπικών σταθμών παραγωγής που λειτουργούσαν τόσο στο νησί μας, όσο και σε γειτονικά νησιά.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 4 Ιουλίου στον υποσταθμό ΑΔΜΗΕ Μυκόνου, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά.
Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης
«Σημαντικό βήμα στην πορεία προς μια νέα εποχή» χαρακτήρισε τα έργα διασυνδέσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στα εγκαίνια της διασύνδεσης της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι πριν από περίπου τρεις μήνες, στη Σύρο, έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, παρουσία του Πρωθυπουργού. «Σήμερα, η ένταξη της Μυκόνου στην ομάδα των διασυνδεδεμένων νησιών, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της φάσης αυτής» επεσήμανε, σημειώνοντας πως τα κέρδη της εν λόγω διασύνδεσης θα κυμαίνονται σε εξοικονόμηση περίπου 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης, που θα αποφέρει όπως είπε, τεράστια οφέλη για όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα ελαφρυνθεί ο λογαριασμός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που σήμερα κυμαίνεται στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ παράλληλα θαπροκύψουν σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αύξηση της συμμετοχής των νησιών στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ:
- την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ, που θα οριοθετήσει σε όλη τη χώρα τις περιοχές που αυτές μπορούν να τοποθετηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις ευρωπαϊκές πρακτικές που σχετίζονται με την σωρρευτικότητα (π.χ. εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός αιολικού πάρκου, όχι ξεκομμένα και αποσπασματικά αλλά σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων των αιολικών πάρκων της περιοχής).
- τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που επιτρέπει στους καταναλωτές ενέργειας να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος
Η πρώτη φάση του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώθηκε με την διασύνδεση της Μυκόνου.
Η Μύκονος, απο χθές, είναι θωρακισμένη ενεργειακά και αναβαθισμένη περιβαλλοντικά, τόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Ενα σπουδαίο έργο για τα νησιά μας, που χρηματοδοτήθηκε απο πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, εθνικούς πόρους και την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων και είχε φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ. Η δεύτερη φάση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά Νάξο και Πάρο πού αναμένεται να συνδεθούν το 2019.
Στη συνέχεια, ο ΑΔΜΗΕ έχει στόχο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Η μόνιμα “στοχοποιημένη” Μύκονος, εξακολουθεί να αναζητά την αναγνώριση της συνεισφοράς της στην Εθνική Οικονομία και βέβαια περί σεβασμού της επιτυχίας της, ούτε λόγος. Εχουμε συνολικά ως χώρα, μια δυσκολία με την επιτυχία.