Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του...

Στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του νέου Φεστιβάλ Δελφών

Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα ανάδειξης ενός σημαντικού και ιδιαίτερου τόπου, που ήταν κάποτε το κέντρο του αρχαίου κόσμου.

Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, και με δορυφορικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Αυγούστου, μουσικά και θεατρικά δρώμενα θα παρουσιαστούν σε επιλεγμένους χώρους των Δήμων Δελφών και Δωρίδας, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο, το φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία  της περιοχής των Δελφών και της Φωκίδας, διαχέοντας τις εκδηλώσεις στους Δελφούς, στο Γαλαξείδι, στην Άμφισσα και στο Κροκύλειο Δωρίδος.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το Φεστιβάλ Δελφών 2018 θα εστιάσει στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία συνδέοντάς την με το θέατρο και τον ποιητικό λόγο. Η θεματολογία του φετινού Φεστιβάλ συνοψίζεται στον τίτλο του: «Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός». Πρώτες εκτελέσεις, αναθέσεις καινούριων έργων, παρουσιάσεις νέων δημιουργών και συνεργασίες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Θέατρο Τέχνης με την Ομάδα Χρώμα, συγκροτούν την ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης.

«Ελπίζω του χρόνου το φεστιβάλ να είναι μόνο πρεμιέρες», σχολιάζει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση.

«Τα περισσότερα φεστιβάλ στην Ελλάδα είναι προσανατολισμένα στο θέατρο», συνεχίζει ο Δημήτρης Μαραμής. «Το Φεστιβάλ Δελφών θα επικεντρώνεται κυρίως στη μουσική. Άλλωστε τα πρώτα Πύθια στους Δελφούς ήταν μουσικοί αγώνες». Το φεστιβάλ στηρίζεται από τον Δήμο Δελφών (επίσης και από τον Δήμο Δωρίδος) καθώς και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει δείξει ενδιαφέρον για τον νέο πολιτιστικό θεσμό.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν και τελειώνουν στο σπίτι του Σικελιανού στους Δελφούς και εξακτινώνονται σε ιδιαίτερης σημασίας ή κάλλους χώρους, όπως στη Ρωμαϊκή Αγορά στους Δελφούς, στο «Κεντρί» του Γαλαξειδίου, στην οικία Πανουργιά και στη Χάρμαινα ή στα Ταμπάκικα της Αμφισσας και στο ορεινό Κροκύλειο.

Το Πρόγραμμα

Η έναρξη στις 15 και 16 Ιουνίου φέρνει στο σπίτι του Σικελιανού την παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής με τα πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι («Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Εξι λαϊκές ζωγραφιές», «Ερημιά», «Ιονική Σουίτα», «Το καταραμένο φίδι») καθώς και το έργο «Ο Καπετάν Μιχάλης», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Εξαίρετοι οι σολίστ: Στέφανος Θωμόπουλος και Θοδωρής Τζοβανάκης στο πιάνο. Στο τραγούδι, ο βαρύτονος της Λυρικής Διονύσης Σούρμπης.

Στις 17 και 18 Ιουνίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά των Δελφών, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Αγαμέμνονας» (μια συρραφή του «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι» του Ευριπίδη) σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική Γιώργου Κουμεντάκη (συμπαραγωγή Θέατρο Τέχνης – Ομάδα Χρώμα). Με την ερμηνεία της Λήδας Πρωτοψάλτη, του Γιώργου Παπαπαύλου και του Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί).

Στις 22 Ιουνίου, στο Γαλαξείδι, σειρά έχει το a capella φωνητικό σύνολο 8etto με την παράσταση «Σύγχρονοι Ελληνες Συνθέτες», παραγωγή του Φεστιβάλ Δελφών. Στις 23 και 24 Ιουνίου, στο σπίτι του Σικελιανού, ιδιαίτερης αξίας η συναυλία «Λυρικός Βίος: Νέοι συνθέτες μελοποιούν Αγγελο Σικελιανό». Είναι ανάθεση του Φεστιβάλ Δελφών στους συνθέτες Χάρη Γκατζόφλια, Χρίστο Θεοδώρου, Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη και Φένια Χρήστου, που κλήθηκαν να μελοποιήσουν Σικελιανό.

Το κλείσιμο του βασικού κορμού του προγράμματος θα γίνει στις 30 Ιουνίου, στη Χάρμαινα της Αμφισσας, με το μουσικό δράμα σε τρεις σκηνές «Η Οπερα των Φαντασμάτων» του Δημήτρη Μαραμή που στηρίζεται στην παραλογή «Του Νεκρού Αδελφού». Θα είναι το πρώτο μέρος και θα ακολουθήσει «Το Στοιχειό της Χάρμαινας» σε στίχους Σωτήρη Τριβιζά, με ερμηνευτές τους Θοδωρή Βουτσικάκη, Ελένη Δημοπούλου, Αργυρώ Καπαρού, Βασίλη Δημακόπουλο, Βασιλική Καρακώστα. Θα παρουσιαστεί σε πλήρη μορφή στο Μέγαρο, του οποίου είναι παραγωγή, στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Πληροφορίες: www.delphifestival.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.