Αρχική Βραβεία Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  «SHARING...

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  «SHARING VALUES, SHARING HERITAGE» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Celestyal Cruises

Η Europa Nostra στο πλαίσιο της συνάντησης απένειμε τα ευρωπαϊκά βραβεία του 2018.

Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Κυριακής στην Νάξο κέρδισε ένα από τα επτά Ευρωπαϊκά Βραβεία συντήρησης-αποκατάστασης μνημείου.

Στην πανηγυρική εκδήλωση απονομής, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, την εναρκτήρια ομιλία της οποίας έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier  με παρουσιαστές τον  Placido Domingo,πρόεδρο της EuropaNostra και τον TiborNavracsics, Ευρ.Επίτροπο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, με παρόντες μεταξύ πολλών Ευρωπαίων και Γερμανών παραγόντων, τους Υπουργούς Πολιτισμού της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Κροατιας, ανακοινώθηκε ότι η αποκατάσταση της Αγίας Κυριακής της  Νάξου κέρδισε και την ύψιστη τιμητική διάκριση στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς: το πρώτο μεγάλο βραβείο Grand Prix της Europa Nostra για το έτος 2018. 

Ο ναός της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο Νάξου  διατηρεί ένα μοναδικό σύνολο ανεικονικών τοιχογραφιών του 8ου αιώνα, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κατάλοιπα της εικονομαχικής περιόδου στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μετά την συντήρηση αποκαλύφθηκαν φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα με έντονα χρώματα, αλληγορικές παραστάσεις πτηνών και πολλαπλές απεικονίσεις διάλιθων σταυρών κοσμούν τους τοίχους της εκκλησίας, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ασυνήθιστη και εντυπωσιακή εικόνα για βυζαντινό ναό. 

 

Το δύσκολο έργο της αποκατάστασης του μνημείου υλοποιήθηκε με την συνδρομή ελβετικών συλλόγων και ειδικά της Association Hagia Kyriaki, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τις χορηγίες των ιδρυμάτων Ι.Φ. Κωστόπουλου και Α.Γ. Λεβέντη καθώς και των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου. Οι εργασίες στερέωσης και στεγάνωσης του μνημείου έγιναν υπό την εποπτεία της πρώην 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Γ. Κίζη, Κ. Ασλανίδη και Χ. Πινάτση. Το έργο της συντήρησης του πολύτιμου εικονομαχικού τοιχογραφικού διακόσμου ανέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με συνεργείο εξειδικευμένων συντηρητών με επικεφαλής τον Ν. Βίττη και υπό την επιστημονική διεύθυνση του Δ. Αθανασούλη, διευθυντή της Εφορείας. Αμέριστη συμπαράσταση στην υλοποίηση του έργου προσέφερε ο Γ. Μπάκαλος, πρόεδρος Απειράνθου.

 

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς 2018 (Europa NostraAwards), περιελάμβανε την βράβευση δύο ακόμη έργων ελληνικού ενδιαφέροντος: την συντήρηση του παλαιοχριστιανικού ψηφιδωτού της αψίδας στην Αγία Αικατερίνη του Σινά (Αίγυπτος), καθώς και την αποκατάσταση του Ζωγράφειου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στο Νεωχώρι Κωνσταντινουπόλεως (Τουρκία). 

«Η κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Ο πολιτισμός όπως εκφράζεται στα μεγάλα καλλιτεχνικά επιτεύγματα αλλά και σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητά μας, μας διδάσκει την συνύπαρξη μέσα από τη διαφορά, την αλληλεγγύη καθώς και την δημιουργία μέσα από την ανταλλαγή» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, στην έναρξη της συνάντησης  την Πέμπτη 21 Ιουνίου στην οποία ήταν παρόντες μεταξύ άλλων η ομοσπονδιακή Υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Monika Grütters και ο Επίτροπος Πολιτισμού,  Παιδείας και  Άθλησης Tibor  Navracsics.

Η κα Κονιόρδου διάβασε  αποσπάσματα από τον ” Επιτάφιο” του Γοργία κι από το “Μυθιστόρημα” Γ’ του Γιώργου Σεφέρη, λίγο πριν αναφερθεί στον Διάλογο ως συνεισφορά των Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία της: “Μια μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό είναι η εισαγωγή του Διαλόγου ως θεμέλιο της Δημοκρατίας, ως πυρήνα των θεσμών της. Πρόκειται για την ουσία μιας διαλεκτικής διαδικασίας. Μιας διαδικασίας ορατής σε όλα τα μεγάλα της επιτεύγματα: από την αρχιτεκτονική και τα γλυπτά του Παρθενώνα μέχρι τον επιτάφιο του Θουκυδίδη, από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέχρι την κορύφωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος στην Τραγωδία. Είναι ο διάλογος, η ανταλλαγή, η συνομιλία τα στοιχεία αυτά που επέτρεψαν στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα να ανθίσει. Στεκόμαστε λοιπόν σήμερα με μεγάλη χαρά σε μια τόσο ιδιαίτερη, σύγχρονη διαδικασία διαλόγου». Για να διευκρινίσει ότι «η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί τη ζωντανή αποτύπωση αυτού του διαλόγου αλλά ταυτόχρονα και μια ενσάρκωση των κοινών μας αξιών. Η κάθε εποχή επιτάσσει να προσεγγίζουμε εκ νέου τις αξίες αυτές δίνοντας τους νέο βάθος και ταυτόχρονα νέα πρακτική εφαρμογή».  Καταλήγοντας η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε: «Με ενθουσιασμό υπογράφουμε το “κάλεσμα για δράση” που προτείνουν οι οικοδεσπότες της συνόδου, GermanCultural Heritage Committee, Prussian Cultural Heritage Foundation και Europa Nostra με την ευχή να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα με τελικό στόχο την δημιουργική άνθηση του κοινού μας παρόντος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.