Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Ελλάδα γίνεται το κέντρο γαστρονομίας της Ευρώπης

Η Ελλάδα γίνεται το κέντρο γαστρονομίας της Ευρώπης

16ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 
«Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος – Γαστρονομία»
και παράλληλη
ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ-ΟΙΝΟΥ
19 – 20 – 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση εκπροσώπων τύπου, ΜΜΕ, blogs, και φορέων, πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του 16ου ετήσιου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, που θα διοργανωθεί μαζί με την Έκθεση Πολιτισμού – Τουρισμού – Γαστρονομίας – Οίνου τον Οκτώβριο 2018 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018.

Ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA που έχει αναλάβει την διοργάνωση μαζί  με την Λέσχη  Αρχιμαγείρων Αττικής ‘’Ακρόπολις’’, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, καλωσόρισε τον Ευρωπαΐο Πρόεδρο της CEUCO κ. Carlos Martin Cosme, που ήρθε ειδικά στην Αθήνα για την Συνέντευξη Τύπου.

Ο Ισπανός Πρόεδρος της CEUCO κ. Carlos Martin Cosme, μια από μας σημαντικότερες προσωπικότητες Γαστρονομίας και Γευσιγνωσίας μας Ευρώπης, που είναι τακτικός επισκέπτης της Ελλάδος, αφού δήλωσε ότι χάρηκε ιδιαίτερα που οι σύνεδροι επέλεξαν την Ελλάδα για την επόμενη διοργάνωση, που αποφασίστηκε τα προηγούμενο έτος στο Συνέδριο στην Cordoba Ισπανίας, ανέφερε τις πολυετείς προσπάθειες του Chef κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, για να πετύχει αυτή τη διάκριση για την Ελλάδα.

Αφού αναφέρθηκε στους σκοπούς της CEUCO, που περιλαμβάνουν κυρίως την ανάδειξη της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού της κάθε χώρας στην οποία διοργανώνεται το ετήσιο συνέδριο, ενώ η CEUCO στους σκοπούς της περιλαμβάνει όχι μόνο την διάδοση αλλά και την διάσωση της γαστρονομίας των προγόνων μας, και την ένταξη της στις νέες τεχνολογίες μαγειρικής.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι το «δεύτερο σπίτι του» και ότι την επισκέπτεται κάθε χρόνο, και θεωρεί την ελληνική κουζίνα και γαστρονομία χαρακτηριστικά στοιχεία, ενώ έκανε και αναφορά στην μοναδική Ελληνική γαστρονομία, αναφέροντας και παραδείγματα εδεσμάτων, καθώς και για την ποιότητα των Ελληνικών κρασιών.  Επίσης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων και επισκέψεων.

Κλείνοντας την εισήγηση του ο Πρόεδρος της CEUCO κ. Cosme, παρέδωσε επίσημα στον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Chef κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, την «επίσημη ράβδο του Συνεδρίου», που φέρει πλακέτες από όλα τα προηγούμενα συνέδρια και είναι το «σύμβολο» της οργάνωσης του Συνεδρίου, για να προστεθεί εφέτος και η Ελληνική πλακέτα.

Ευχαριστώντας για την γενόμενη στην Ελλάδα και στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» ο κ. Μουζάκης επεσήμανε και ευχαρίστησε για την συνεργασία και υποστήριξη των πολυπληθών υπουργείων, φορέων, οργανισμών Αυτοδιοίκησης, που έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους το Συνέδριο, και για την συνεργασία με την MACT MEDIA για την διοργάνωση του γεγονότος αυτού.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης, Chef κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης εξήγησε πώς, με την συμμετοχή της Λέσχης στο προηγούμενο Συνέδριο στην Cordoba Ισπανίας (που πήγαν με την στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου στην Αθήνα στις 19-20-21 Οκτωβρίου 2018, που θα λάβει χώρα μαζί με την Έκθεση, στους χώρους του Ζαππείου.

Στη συνέχεια ο κ. Καραχρήστος έκανε την παρουσίαση της δομής και του προγράμματος του Συνεδρίου, και της Έκθεσης, και εξήγησε ότι η Ελληνική διοργάνωση θα καινοτομήσει γιατί στο Συνέδριο «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος – Γαστρονομία» εκτός από τις Συνεδριακές εκδηλώσεις, διοργανώνεται και μεγάλη Έκθεση Πολιτισμού – Τουρισμού – Γαστρονομίας – Οίνου, για να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν δεκάδες επαγγελματίες με τους συνοδούς τους, από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και αναμένονται περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες,  στους οποίους μπορούν να παρουσιαστούν και Ελληνικά προϊόντα. Έτσι, η Ελλάδα θα γίνει Κέντρο της Ευρωπαϊκής γαστρονομίας και οίνου, για την περίοδο αυτή.

Η Έκθεση έχει στόχο την  διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση, ενώ  έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν Περιφέρειες, Δήμοι, επαγγελματικές οργανώσεις και  παραγωγικές επιχειρήσεις και οινοποιεία, μέσω των οποίων θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται η Ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και με τα παραδοσιακά προϊόντα, τοπικά ποτά και κρασιά.

Στην παρουσίαση του ο κ. Καραχρήστος, ανέφερε και ως πρόσθετο χαρακτηριστικό, ότι οι συμμετέχοντες που θα βρίσκονται στην Ελλάδα για μία εβδομάδα, θα περιηγηθούν και άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, και τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, και Πελοποννήσου και προβλέπεται και εκδρομή των συμμετεχόντων στα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα και Αίγινα, όπου προτείνουμε στους τοπικούς φορείς και επαγγελματίες να έχουν συναντήσεις μαζί τους και να τους προσκαλέσουν να επισκεφθούν τοπικές παραγωγικές μονάδες.

Οι παρουσιάσεις και οι εκδηλώσεις του Συνεδρίου και της Έκθεσης, εκτός από την ευρεία και επίσημη προβολή, θα αναφερθούν και θα προβληθούν αντίστοιχα, και στις χώρες των συμμετεχόντων και στις επίσημες αναφορές των Αδελφοτήτων Μελών του Ευρωπαϊκού Συνέδριο του Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, που καλύπτει ήδη με ενεργά μέλη του εκτός από την Ελλάδα και τις Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Βέλγιο, και άλλες, ενώ σε προηγούμενα συνέδρια οι συμμετοχές προήλθαν από περισσότερες από 20 χώρες.

Η προωθούμενη μέσω του Συνεδρίου και της Έκθεσης, διοργάνωση εκδρομών και επισκέψεων των ξένων συμμετεχόντων συνέδρων και των συνοδών τους, σε διακεκριμένα πολιτιστικά αξιοθέατα, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και μνημεία, τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και σε άλλες περιοχές, θεωρούμε ότι συντελεί ιδιαίτερα στην ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού, όχι μόνο του αρχαίου αλλά και του νεώτερου, και αποτελεί έξοχη ευκαιρία διάχυσης της Ελληνικής ιστορίας και των γεγονότων της.

Μία επίσης καινοτομία της Έκθεσης, επισήμανε ο κ. Καραχρήστος, είναι ότι ένα ειδικό τμήμα της Έκθεσης θα είναι αφιερωμένο στις διάφορες ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα (ήδη πολλές έχουν ανταποκριθεί), οι οποίες θα μπορούν να παρουσιάσουν την εθνική και τοπική γαστρονομία και τα ποτά τους και να θέσουν στη διάθεση των συμμετεχόντων και των επισκεπτών, παραδείγματα από τις τοπικές γεύσεις των χωρών τους.

Σημαντική αναγγελία ήταν ότι θα συμμετέχει και θα είναι τιμώμενη περιοχή η Ημαθία, και ότι παράλληλα με το Συνέδριο και την Έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ειδικό Συνέδριο Παρουσίασης της Ημαθίας ως Γαστρονομικής – Τουριστικής – Πολιτιστικής Περιοχής, όπου θα προσφερθούν και τοπικά εδέσματα.

Στο προηγούμενο Συνέδριο του 2017 στην Cordoba της Ισπανίας, το βασικό αντικείμενο ήταν ο συνδυασμός του οίνου και της γαστρονομίας και συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και περισσότεροι από 100 σύλλογοι και φορείς, από δέκα περίπου Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μεγάλη αντίστοιχη συμμετοχή είχαν και τα άλλα συνέδρια της CEUCO.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση μας CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας – Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), που αριθμοί πολλά ενεργά Μέλη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» είναι πλέον ένα από τα ενεργά μέλη και εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στην CEUCO.

Στην Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν σχολίασαν θετικά την εκδήλωση, μεταξύ άλλων οι: κα Μαρία Καλλίτση, Σύμβουλος και εκ μέρους της κας Έλενας Κουντουρά, Υπουργού Τουρισμού, η Κα Ιωάννα Χατζηκωστή από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ο κ. Γιώργος Παλιούρας από τον FedHATTA, ο κ. Ευθύμης Μπιμπής, από τον ΣΙΤΕΣΑΠ, ο κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυστικοπαραγωγών Μώλου Φθιώτιδος, εκπρόσωπος από την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, και άλλοι επαγγελματίες, εκτός από τους πολυπληθείς δημοσιογράφους.