Ένα πεδίο κυνηγιού με διαφορετικές εκφάνσεις. Ο Νίκος Παπαδημητρίου και ο Κώστας Τσώλης παρουσιάζουν ζωγραφικές εικόνες, σχέδια, γλυπτά και εγκαταστάσεις τα οποία διαμορφώνουν έναν εικαστικό διάλογο επάνω στον άξονα, θύτης – θύμα – θήραμα – εξουσία – επικράτηση – κυριαρχία.
Ο Νίκος Παπαδημητρίου έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα την ανθρώπινη ανταγωνιστική φύση. Τα έργα του σχολιάζουν την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για επικράτηση και κυριαρχία σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.
Ο Κώστας Τσώλης δουλεύει επάνω στην ιστορία, την συλλογική μνήμη, την πολιτική καθώς και τις σχέσεις εξουσίας.
Και οι δυο έχουν κοινό τόπο εικόνες τροπαίων που έχουν διαφορετική αφετηρία αλλά τέμνονται σε κοινά σημεία.
Η σχέση του Δυτικού / λευκού ανθρώπου με την φύση γύρω του ήταν και είναι ανταγωνιστική. Η διαρκής προσπάθειά του να τιθασεύσει, δαμάσει αλλά και να αλλοιώσει την σοφή ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος τον οδηγεί σε μια οριακή κατάσταση σε σχέση με την ίδια του την ύπαρξη και εξέλιξη. Η αλαζονική, εγωκεντρική και αυτάρεσκη σχέση του με την χλωρίδα, την πανίδα τον φυσικό και ορυκτό πλούτο αυτού του πλανήτη μαθηματικά τον κατευθύνουν προς τη δική του εντέλει αναπόφευκτη εξαφάνιση.
Ο Peter Beard γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου The End of the Game το οποίο αναφέρεται στο ανελέητο κυνήγι του Αφρικανικού ελέφαντα:
The game is both the hunt and the hunted, the sport and the trophy. The game is killing the game. There was a time when the hunter killed only for his life and food, when wild animals were driven from one area into another instead of being shot or poisoned. Now there are few places left to drive the game. Only 50 years ago man had to be protected from the beasts; today the beasts must somehow be protected from man.*
*Beard Peter, “The End of the Game” Taschen 2008.
Και σε αυτή την αποστροφή θα προσθέταμε σήμερα ότι ο άνθρωπος πρέπει να προστατευτεί από τον ίδιο του τον εαυτό και όχι από τα άγρια θηρία!
Νίκος Παπαδημητρίου / Κώστας Τσώλης , Μάϊος 2018.
Π.Ε.Σ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ Χώρος Τέχνης, Προκοπίου Γκίνη 5, Καλύβια Αττικής
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΟΝΙΚΟΥ
Εγκαίνια: 9 Ιουνίου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιουνίου – 8 Ιουλίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Κυριακή 19.30 – 22.30