Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στην Αθήνα το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου

Στην Αθήνα το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου συνδιοργανώνουν στις 17 και 18 Μαΐου στην Αθήνα, η Ελληνική και η Κυπριακή Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO, με τη στήριξη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, περιφερειών και δήμων περιοχών που διαθέτουν ή επιθυμούν να δημιουργήσουν γεωπάρκα, του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων,το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου, Φορέων Διαχείρισης Γεωπάρκων Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και πανεπιστημίων, μουσείων και επιστημονικών φορέων. 

Σκοποί του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών στην Ελλάδα και την Κύπρο, που έχουν αναγνωρισθεί ως UNESCO Global Geoparks και συγκεκριμένα οι περιοχές Νήσος Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός-Βουραϊκός, Βίκος-Αώος, Σητεία από την Ελλάδα και Τρόοδος από την Κύπρο, καθώς επίσης και η παρουσίαση του νέου προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» της ΟΥΝΕΣΚΟ, του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, και των  δυνατοτήτων που προσφέρει για την ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκπαίδευση για την αειφορία, την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου επιδιώκεται  η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, καλών πρακτικών, ιδεών και προτάσεων, η διάχυση γνώσεων για τη διαμόρφωση μιας νέας τουριστικής και περιηγητικής κουλτούρας, που βασίζεται στην υπεύθυνη διαχείριση και αξιοποίηση του πολιτισμικού κεφαλαίου και των περιβαλλοντικών πόρων κάθε προορισμού, καθώς και η ευαισθητοποίηση των κοινωνιών που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση και επίλυση προβλημάτων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανισμών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εκπαιδευτικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και μη κυβερνητικών φορέων και οργανώσεων πολιτών, σε μελετητές, φοιτητές καθώς και στα μέσα ενημέρωσης και σε όσους ασχολούνται με την διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο Συνέδριο θα παραστούν από την Ελλάδα η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αναματίδης και από την Κύπρο ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κ. Καδής και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κ. Βασιλείου.

Το συνέδριο στοχεύει ειδικότερα:

– στην ενημέρωση για το Πρόγραμμα των Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και την προώθηση της δημιουργίας γεωπάρκων σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου

– στην ανάδειξη και προβολή του έργου και τα οφέλη τους προς τις τοπικές κοινωνίες

– στην παρουσίαση της συνεισφοράς των γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

– στη μεταφορά ορθών πρακτικών και δράσεων σε θέματα προστασίας και διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς καθώς και στη συμβολή τους βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Απευθύνεται, δε, σε στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων, στους αιρετούς και σε στελέχη των περιφερειών και των δήμων, σε στελέχη των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αναπτυξιακών εταιρειών, σε μελετητές, σε ερευνητές και επιστήμονες που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές προστασίας και διαχείρισης, σε εκπαιδευτικούς, σε επιχειρηματίες, σε φοιτητές και στους απλούς πολίτες.

Μέσα από διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, οι προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληρούν νέες υπό ένταξη περιοχές, τα χαρακτηριστικά και οι δράσεις των υφιστάμενων ελληνικών γεωπάρκων, ορθές πρακτικές και βέλτιστες προσεγγίσεις από το δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, αλλά και τη λοιπή διεθνή εμπειρία πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, προστασίας και διατήρησης της κληρονομιάς, δημιουργίας και προώθησης δράσεων υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού καθώς και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική.