Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η έκθεση “Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος” στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Η έκθεση “Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος” στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου εγκαινιάζει την Τετάρτη 18 Απριλίου, ώρα 19:30 την ομαδική εικαστική έκθεση “Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος“.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από το πλαγκτόν και αποσκοπεί να αναδείξει την αισθητική διάσταση του πλαγκτού σε συνδυασμό με τη ζωτική του σημασία.

Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Απριλίου, ώρα 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 18 Απριλίου – 16 Ιουνίου 2018

Είσοδος ελεύθερη.

Επιμέλεια και οργάνωση:
Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας

Καλλιτεχνική Επιμέλεια:
Αθηνά Λατινοπούλου, Εικαστικός

Συντονισμός της έκθεσης στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου:
Διονυσία Γιακουμή, Ιστορικός τέχνης-Επιμελήτρια

Πλαγκτόν (από τη λέξη πλαγκτός δηλ. περιπλανώμενος) είναι όλοι οι οργανισμοί που υπάρχουν στις θάλασσες και τα γλυκά νερά και μετακινούνται παρασυρόμενοι με τα ρεύματα του νερού. Αποτελείται από μικροσκοπικά κυρίως είδη (κυρίως<1mm), με εκπληκτικά σχήματα, αλλά περιλαμβάνει και μεγάλους σε μέγεθος οργανισμούς, όπως τις μέδουσες. Διακρίνεται σε βακτήρια, φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν. Από μια κατηγορία βακτηρίων, τα κυανοβακτήρια, ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη. Το φυτοπλαγκτόν απελευθερώνει με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε, δεσμεύει σημαντικό μέρος του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας και συμβάλλει στη δημιουργία των νεφών, επηρεάζοντας έτσι το κλίμα. Το πλαγκτόν αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας στο νερό, στην οποία το ζωοπλαγκτόν είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ του φυτοπλαγκτού και των μεγάλων ζώων της θάλασσας.

Οι οργανισμοί του πλαγκτού πέρα από ζωτική έχουν και αισθητική αξία, λόγω της μεγάλης ποικιλίας μορφών και συμμετριών που αναπτύσσουν για την προσαρμογή τους στο νερό. Ο Γερμανός βιολόγος, φυσιοδίφης και καλλιτέχνης Ernst Haeckel (1834-1919) πρώτος απεικόνισε αριστοτεχνικά πολλά πλαγκτονικά είδη και επηρέασε άλλους καλλιτέχνες να εμπνευστούν από αυτά.

Στην έκθεση “Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος” παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιακών εκτυπώσεων, βίντεο και μεικτών τεχνικών, τα οποία συνδιαλέγονται με τις μορφές και τα χρώματα της φύσης αλλά επιπλέον φέρνουν στο προσκήνιο θέματα που άπτονται των κινδύνων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η παράλληλη παρουσίαση της έκθεσης με μία σειρά διαλέξεων από εξειδικευμένους επιστήμονες επιδιώκει την ενεργοποίηση της αισθητικής και της οικολογικής ευαισθησίας προς τη φύση και τον έμβιο κόσμο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Ασσάνη Ιωάννα, Βαρβάκη Κάτια, Γαβαλάς Γιάννης, Δαββέτας Δημοσθένης, Δημητράκης Γιάννης, Καρακατσάνης Βασίλης, Κατσιπάνος Θεόφιλος, Κελαϊδή Μαρία, Κοροβέση Αγγέλικα, Λαγός Νίκος, Λαζαράκης Χρήστος, Λατινοπούλου Αθηνά, Λόη Αγγελική, Μαλταμπέ Δήμητρα, Ματσούκη Ειρήνη, Μιχαλακοπούλου Ελένη, Παπατζανάκη Αντωνία, Παυλοπούλου Ελένη, Ρήνας Βαγγέλης, Σιδηροπούλου Ελένη, Σκανδάλη Δήμητρα, Τανιμανίδης Παναγιώτης, Τριανταφύλλου Αντώνης, Τσακίρης Γιώργος, Iotoff


Παράλληλες εκδηλώσεις
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από σειρά διαλέξεων σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο 28 Απριλίου, 11:00 – 12:00
“Ζωτική και αισθητική αξία πλαγκτού”, Νίνα Φραγκοπούλου, τ.Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Σάββατο 5 Μαΐου, 11:00 – 12:00
“Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος”, ξενάγηση στην έκθεση, Διονυσία Γιακουμή, Ιστορικός τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Σάββατο 12 Μαΐου, 11:00 – 12:00
“Η τελευταία άγρια τροφή στο πιάτο μας ήταν κάποτε πλαγκτόν”, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας-Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Σάββατο 19 Μαΐου, 11:00 – 13:00
11:00 – 12:00, “Από τον Δαρβίνο στον Ματίς σε όλες της γης τις γλώσσες”, Κωνσταντίνος Στεργίου, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ., & Διευθυντής Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
12:00 – 13:00, Επανάληψη της ξενάγησης στην έκθεση

Σάββατο 2 Ιουνίου , 11:00 – 12:00
“Οι μέδουσες στις Ελληνικές θάλασσες”, Επαμεινώνδας Χρήστου, Ερευνητής Α’, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Σάββατο 9 Ιουνίου , 11:00 – 12:00
“Τέχνη και οικολογία: συνηγορώντας υπέρ της ζωής”, Θεώνη Αναστασοπούλου-Καπογιάννη, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Σορβόννης

Την έκθεση συνοδεύει ηλεκτρονικός κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά (θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του μουσείου: www.gounaropoulos.gr, πεδίο «ΕΚΘΕΣΕΙΣ» υποπεδίο «ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ»)

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Χορηγοί
Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς (Kefalonia Fisheries)
Ναυτιλιακή Εταιρεία: Polyar Shipping Co.Ltd

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Γουναροπούλου 6, Ανω Ιλίσια, 15771
Τηλ: 210 7487657, 210 7777601
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Τετάρτη: 09.00 – 13.30 & 18.00 – 21.00
Πέμπτη – Σάββατο: 09.00 – 15.00. Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ στην έκθεση και σε όλες τις εκδηλώσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.