Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά SETE Intelligence: Στο Top-10 των κυριοτέρων τουριστικών προορισμών η Ελλάδα

SETE Intelligence: Στο Top-10 των κυριοτέρων τουριστικών προορισμών η Ελλάδα

«Μπορεί να δούμε και κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στον ελληνικό τουρισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, σε συνεντευξη Τύπου που δώθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στα γραφεία του ΣΕΤΕ και στην οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία από την έρευνα του SETE Intelligence «Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018».

Εξαιρετική προδιαγράφεται η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, η Ελλάδα βρίσκεται στο Top-10 της ζήτησης στις περισσότερες χώρες και στο Top-5 ανάμεσα στους μεσογειακούς προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων και τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία αναφέρει η έρευνα του SETE Intelligence.  

Σε σχέση με την Ισπανία για φέτος προβλέπεται η χώρα μας να είναι ο δεύτερος προορισμός σε ζήτηση μετά την Ισπανία. Με χαμηλότερη όμως και τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από την Ισπανία.

Οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα Περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας για την θερινή περίοδο του 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές (+22% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία). Αν και το γεγονός προοιωνίζει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον Ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων, προειδοποιεί η έρευνα. Η ακύρωση θέσων έχει μικρή επιβάρυνση κάτι που κάνει τους touroperators και τις αεροπορικές εταιρείες, να κλείνουν περισσότερες πτήσεις και να ακυρώνουν όταν αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, σχολιάζοντας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ευχήθηκε το κράτος να ενεργοποιήσει τους Δορυφόρους Λογαριασμούς προκειμένου η Ελλάδα να διαθέτει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία όπως και οι ανταγωνίστριες χώρες. 

Επίσης ο κ. Ρέτσος τόνισε πως τα τέσσερα μεγάλα «αγκάθια» για τον κλάδο, επενδύσεις, χωροταξικό, ασφάλεια δικαίου και υπεροφορλόγηση «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε βάθος 18 έως 24 μηνών», δεδομένου και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις άλλες αγορές που καθιστούν το ελληνικό τουριστικό προϊόν πιο ακριβό και θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Η στρατηγική του ΣΕΤΕ συνεχίζεται και αναβαθμίζεται, τόνισε, με ενίσχυση της εξωστρέφειας και παρεμβατικό λόγο απ’ ευθείας στις Βρυξέλλες, καθώς και με τη δημιουργία Local Ambassadors κατά τα πρότυπα του Ontours, με στόχο τη μεταφορά της τεχνογνωσίας μέσω του ινστιτούτου σε όλη την Ελλάδα (πχ. Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας).

Η Πρόταση του για το overtourism και τις αντιδράσεις των πολιτών, είναι, η βελτίωση της εικόνας των προορισμών και των υποδομώ τους.

Μελέτη – συμπεράσματα

Σημαντικοί παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων, αναφέρει η έρευνα, είναι το θετικό οικονομικό κλίμα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τελευταίας δεκαετίας για το 2018: +2,4%, έναντι πρόβλεψης +2,2% τον περασμένο Νοέμβριο και +1,8% προέτους) που καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις εξεταζόμενες αγορές (αύξηση ΑΕΠ, αύξηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος).

Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου (λόγω εξασθένισης της Λίρας έναντι του Ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit), της Τουρκίας (λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης) και της Ρωσίας (εξασθένηση του Ρουβλίου έναντι του Ευρώ)–παρ΄ όλ’αυτά, με εξαίρεση την Ρωσία που ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση, στις άλλες δύο αγορές οιοικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Αν και η ζήτηση θέσεων από Ρουμανία, Ελβετία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Τουρκία, είναι αυξημένη, η συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους με το ευρώ έχει επιδεινωθεί, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, και αυτό αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ζήτηση.

Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα Περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+45% ή 1,3 εκατ.), του Ην.Βασιλείου (+20% ή 670 χιλ.), της Πολωνίας (+52% ή 448 χιλ.), της Αυστρίας (+60% ή 222 χιλ.), της Ιταλίας (+14% ή 169 χιλ.), της Ολλανδίας (+13% ή 124 χιλ.) και της Σουηδίας (+20% ή 123 χιλ.) ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-12% ή -160 χιλ.). Επίσης παρατηρείται οριακή μείωση και από την αγορά της Κύπρου (-1% ή -3 χιλ.) που όμως είναι αισθητά μεγαλύτερη αν αφαιρεθεί η παρατηρούμενη αύξηση προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με την θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών το 2016, παρατηρούμε ότι σε όλες βρίσκεται στο top-10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (25η). Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, την 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας ενώ στην γειτονική Ιταλία κατατάσεται στην 5η θέση. Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Ελλάδας στις αγορές του Ην.Βασιλείου (6η), της Γαλλίας (7η) και της Γερμανίας (8η). Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά όσον αφορά τους Μεσογειακούς προορισμούς*, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στο top-5 των κυριότερων προορισμών με εξαίρεση την αγορά της Ρωσίας (6ηθέση).

Συμπερασματικά, με βάση τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών για το 2018, η εικόνα των εξεταζόμενων αγορών που αποτελούν το 76% του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2016 είναι ιδιαιτέρως θετική, με όλες σχεδόν τις αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας (λόγω υποτίμησης του ρουβλίου και επανόδου της Τουρκίας) και της Κύπρου(οριακή).

Την πλήρη μελέτη μπορείτε να την δείτε εδώ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.