Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Oλοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης WTFL 2018 στην Πύλο Μεσσηνίας

Oλοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης WTFL 2018 στην Πύλο Μεσσηνίας

Τις εργασίες έκλεισε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις των ηγετών του παγκόσμιου τουρισμού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ της Λουκέρνης στην Πύλο της Μεσσηνίας. Περισσότεροι  από 50 ηγέτες του  παγκόσμιου τουρισμού και πρωτοπόροι της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας συμμετείχαν με κυρίαρχο θέμα της ατζέντας τη σύμπραξη του δημόσιου και τη ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη του στόχου της  βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Συμμετείχαν ο  Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, κ. Gerald Lawless, o Διευθυντής της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ κ. Alain Dupeyras, ο τέως γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού κ. Taleb Rifai, η Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, κα Isabel Hill, o διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Τουρισμού Ασίας και Ειρηνικού PATA κ. Mario Hardy, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών  ΙΑΤΑκ. PaulSteele, Υπουργοί Τουρισμού και αξιωματούχοι ξένων χωρών,   ακαδημαϊκοί, ειδικοί της τουριστικής αγοράς, και ιδρυτές πρωτοπόρων τουριστικών επιχειρήσεων και start-ups.

Στις συνεδρίες συμμετείχε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας, ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Γιάννης Γούλιος και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ, κα Αγγελική Χονδροματίδου.

Η κα Κουντουρά, η οποία με πρωτοβουλία της είχε κινήσει τις διαδικασίες για τη διοργάνωση του WTFL ΤhinkTank στην Ελλάδα, έκλεισε τις εργασίες του φόρουμ. Στην τοποθέτησή της συνόψισε τα βασικά μηνύματα για την τουριστική ανάπτυξη που προέκυψαν από τις εργασίες και τις τοποθετήσεις των ηγετών.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη της αξίας  της βιομηχανίας ταξιδίου, τουρισμού και φιλοξενίας συνολικά, ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, και  στην προώθηση των μηνυμάτων του Φόρουμ σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης, στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης καθώς και στην ατζέντα των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών G20.

Ο   παγκόσμιος τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία όπως προβλέπουν οι παγκόσμιοι φορείς – 1,8 δις. διεθνείς αφίξεις έως το 2030, διπλάσιες σε σχέση με το 2010(UNWTO), 3,7% ετήσια ανάπτυξη στα αεροπορικά ταξίδια έως το 2035(ΙΑΤΑ) και ετήσια αύξηση κατά 4,5% στις τουριστικές επενδύσεις την επόμενη 10ετία (WTTC).

Τονίστηκε  η ανάγκη υιοθέτησης συνολικών κυβερνητικών πολιτικών για τον τουρισμό σε  στενή και αποτελεσματική συνεργασία της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την κοινωνία των πολιτών.

Βασικά σημεία των συνεδριών αποτέλεσαν:

·         H ανάπτυξη των υποδομών οφείλει να δημιουργεί συνολικά οφέλη για τους τουρίστες-επισκέπτες, τους κατοίκους και την τοπική κοινωνία, και την ευρύτερη οικονομία. Ενισχύει τη συνδεσιμότητα και την κινητικότητα,  κινητοποιεί το εμπόριο, μειώνει τη φτώχεια, προστατεύει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.

·         Για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, οι προορισμοί καλούνται να  επενδύσουν σε υποδομές που αποφέρουν μοναδικές υψηλού επιπέδου τουριστικές εμπειρίες σε ένα πιο διαφοροποιημένο και υψηλών απαιτήσεων τουριστικό κοινό.

·         Η ανάγκη υποδομών θα πρέπει να συνυπολογίζει τέσσερις παραμέτρους: υλικές γενικές και ειδικές υποδομές(μεταφορές, φιλοξενία και ειδικές τουριστικές υποδομές, όπως θεματικά πάρκα, μουσεία), στις ψηφιακές υποδομές, στην οικολογικές υποδομές(πχ. εθνικά πάρκα και βιοποικιλότητα) και η αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στο ρόλο της  τουριστικής εκπαίδευσης και υψηλού επιπέδου κατάρτισης των εργαζομένων καθώς και στην  παροχή διευκολύνσεων στις μετακινήσεις (βίζες, συναλλαγές κτλ.)

·         Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, καθώς και στην αξιοποίηση του ταλέντου μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για την επίτευξη του στόχου  για την τουριστική ανάπτυξη.

·         Οι καινοτόμες  συμπράξεις δημοσίου- ιδιωτικού τομέα( και ο συνδυασμός γης, κεφαλαίου, γνώσης και επιδεξιοτήτων από διαφορετικούς συμμετέχοντες) ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του προορισμού, και υποστηρίζουν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη καθώς και την δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και εμπειριών.

Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε  από το WTFL, το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το  Costa Navarino.

Οι συμμετέχοντες  ξεναγήθηκαν σε ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Μεσσηνίας και συμμετείχαν σε ειδικές εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό  τη γνωριμία τους με τα θεματικά τουριστικά προϊόντα και αυθεντικές εμπειρίες που συνδέονται με τον πολιτισμό, τη φύση και τη γαστρονομία της περιοχής.

Λεζάντα ΦΩΤΟ
H Yπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με τον τον  Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, ιδιοκτήτη του Costa Navarino, τον Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γ. Τζιάλλα, τον τέως Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Τάλεμπ Ριφάι, τον Πρόεδρο του WTFL Martin Barth,και τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού Gerald Lawless

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.