Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Η ΝΑΞΟΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» θα πραγματοποιηθεί στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο. Με επίκεντρο τη διαχρονική παρουσία της Νάξου, επιδίωξη είναι το συνέδριο να αποτελέσει τον τόπο διασταύρωσης επιλεγμένων μελετητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ευρύτερους ερευνητικούς ορίζοντες και διαφορετικές ερευνητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις που θα θέσουν νέα ερωτήματα και θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση νέων πεδίων για έρευνα.
«Η Νάξος διά μέσου των αιώνων» είναι ο κεντρικός τίτλος του 6ο Πανελλήνιου Συνεδρίου που καθιερωμένα επαναλαμβάνεται ανά πενταετία και προγραμματίζεται εφέτος για το διάστημα, 30 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο στο χωριό Δαμαρίωνας της Κεντρικής Νάξου με διοργανωτή το φορέα Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης) Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Με επίκεντρο τη διαχρονική παρουσία της Νάξου, επιδίωξη είναι το συνέδριο να αποτελέσει τον τόπο διασταύρωσης επιλεγμένων μελετητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ευρύτερους ερευνητικούς ορίζοντες και διαφορετικές ερευνητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις που θα θέσουν νέα ερωτήματα και θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση νέων πεδίων για έρευνα.
Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες αναφέρονται στους τομείς, Αρχαιολογία και Μουσειολογία, Ιστορία, Φιλολογία, Λογοτεχνική Κριτική, Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία, Δίκαιο, Οικονομία, Κοινωνιολογία, Δημογραφία, Ιατρική και Επιδημιολογία, Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον και Πολεοδομία, Πολιτική Επιστήμη, Τοπικοί Διοικητικοί και Αυτοδιοικητικοί Θεσμοί, Δημοσιογραφία και Τεχνολογίες Επικοινωνίας. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε εισηγήσεις που αναφέρονται στα παρακάτω αντικείμενα:
- Νέα ερευνητικά στοιχεία ως προς τη συμβολή της Νάξου στην επανάσταση της Ανεξαρτησίας, ενόψει της συμπλήρωσης 200 ετών από το 1821 και της καταγωγής του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου (διπλωμάτη, Φιλικού και αγωνιστή του 1821) από τον Δαμαριώνα.
- Επιστημονική ανάδειξη των νεότερων υλικών μνημείων της Νάξου, ιδιαίτερα αυτών που διατρέχουν κίνδυνο καταστροφής, και προσπάθεια καταγραφής τους με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας του νησιού, με σκοπό τη δημιουργία μιας σχετικής βάσης πληροφοριών.
- Ζητήματα της σύγχρονης Ναξιακής ιστορίας και της Ναξιακής συγχρονίας, από την οπτική διαφόρων γνωστικών πειθαρχιών (ιστορικά, σχέσεις με το παρελθόν και τον υλικό και άυλο πολιτισμό μας, γλωσσολογικά, φιλολογικά, λαογραφικά, κοινωνικο-ανθρωπολογικά, πολιτισμικά, οικονομικά, δημογραφικά, κοινωνιολογικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, τοπικο-θεσμικά, κλπ), πραγματευόμενα από ερευνητές που προέρχονται από ποικίλες προελεύσεις και προσανατολισμούς.
- Επέκταση του ερευνητικού ενδιαφέροντος και στα μικρά Κυκλαδονήσια (Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσσα) που ανήκουν αυτοδιοικητικά στον ίδιο Δήμο με τη Νάξο, αλλά και σε ευρύτερα Kυκλαδικά επιστημονικά θέματα που παρουσιάζουν όμως άμεση Ναξιακή σχέση
Στο Συνέδριο προσκαλούνται να λάβουν μέρος επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσουν πρωτότυπα θέματα που έχουν Ναξιακή αναφορά και ενδιαφέρον και τα οποία δε θα έχουν παρουσιαστεί σε άλλη επιστημονική εκδήλωση ή δημοσιευθεί με την συγκεκριμένη μορφή. Οι ανακοινώσεις θα είναι διάρκειας 15-20 λεπτών και είναι δυνατόν να συνοδεύονται με ηλεκτρονικές παρουσιάσεις (σε αρχεία .ppt). Οι γλώσσες των ανακοινώσεων θα είναι η Ελληνική ή η Αγγλική.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν στην Επιστημονική Επιτροπή (ταχυδρομικώς στην ακόλουθη διεύθυνση: Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α, Νάξος 84300 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: naxosconference2018@gmail.com) την αποδοχή της πρόσκλησης μέχρι τις 20 Μαρτίου 2018, αποστέλλοντας συγχρόνως συμπληρωμένο το συνημμένο Δελτίο Συμμετοχής, με τον τίτλο της ανακοίνωσης, το όνομα και την ιδιότητά τους, καθώς και περίληψη της ανακοίνωσής τους ( από 300 έως 500 λέξεις).
Όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Επιτροπή και, αν χρειαστεί, από ανεξάρτητους, ειδικούς κριτές. Η Επιστημονική Επιτροπή με νέα ανακοίνωσή της, ύστερα από τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης των υποβληθεισών εισηγήσεων, θα γνωστοποιήσει τον τελικό αριθμό των εισηγητών και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Τα πρακτικά του Συνεδρίου προβλέπεται να εκδοθούν έως τα τέλη του 2019. Για τον λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής τους στις ανωτέρω ταχυδρομικές ή ηλεκτρονικές διευθύνσεις έξι μήνες μετά τη λήξη του Συνεδρίου, ήτοι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 2019. Τα κείμενα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 16 σελίδες (γραμματοσειρά: Times New Roman, μέγεθος: 12, διάστιχο 1.5). Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι σε υψηλή ανάλυση (τουλάχιστον 300 dpi) και να μην υπερβαίνουν τις 10 τον αριθμό. Αναλυτικές οδηγίες για τη μορφή των υποσημειώσεων και των παραπομπών θα αποσταλούν με νεότερη ανακοίνωση. Οι συμμετέχοντες φέρουν την πλήρη ευθύνη για την εξασφάλιση των αδειών μελέτης του υλικού και για τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης των φωτογραφιών.