Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συγκίνηση και μηνύματα ειρήνης στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου...

Συγκίνηση και μηνύματα ειρήνης στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου ORIA

Τιμήθηκε και φέτος, 74 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία του ORIA, η μνήμη των 4.100 θυμάτων – αιχμαλώτων Ιταλών στρατιωτών του νορβηγικού πλοίου που βυθίστηκε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος στον Σαρωνικό κόλπο, σε μια σεμνή και συνάμα συγκινητική εκδήλωση που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, τους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή».

Στην τελετή επιμνημόσυνης δέησης χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς και στήθηκε στον χώρο το 2014, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου, τον Πλοίαρχο Κωνσταντίνο Καράμπελα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τον Πρέσβη της Ιταλίας κ. Luigi Efisio Marras, την Πρέσβη της Αλβανίας κα Ardiana Hobdari, την Πρέσβη της Αυστρίας κα Andrea Ikić – Böhm, τον Πρέσβη της Ελβετίας κ. Hans Rudolf Hodel, τον Πανοσιολογιότατο π. Massimo Catterin από την Αποστολική Νουντσιατούρα, τον κ. Andrea Carlo Biggi από την Αυστραλία, τον κ. Vesselin Ivanov από τη Βουλγαρία, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Ιταλίας Col. Enrico Frasson, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Γαλλίας Col. Richard Coleman, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Γερμανίας Col. Frank Kammerer, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο του Ισραήλ Capt. Zvica Shahar, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Σερβίας Capt. Goran Arsic, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Ισπανίας Capt. Luis Otero, τον Αναπληρωτή Στρατιωτικό Ακόλουθο των ΗΠΑ Lt. Col. Charles Weekly, τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ιταλικού Σχολείου της Αθήνας κ. Davide Silvestri και τον Πρόεδρο της «Χρυσής Τομής» κ. Σταμάτη Παπαθανασίου.

Στη συνέχεια σε κλίμα συγκίνησης αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές στους νεκρούς του ORIA από το Άγημα και τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ιταλίας και Ελλάδας.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες αρχικά από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό του ναυαγίου και των προσπαθειών της ελληνικής πλευράς για την ανάδειξη της μεγάλης ναυτικής τραγωδίας που για πολλές δεκαετίες παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό, επισήμανε ότι η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ORIA είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί στέλνει σε όλη την ανθρωπότητα το μήνυμα της ειρήνης μεταξύ των λαών που στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρέσβης κ. Marras εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για τον ελληνικό λαό και κυρίως για τους κατοίκους της περιοχής που έλαβε χώρα το ναυάγιο για όσα έκαναν για τους συμπατριώτες του καθώς και για όσους συνέβαλαν στο να βγει από τη λήθη η τραγωδία αυτή.

Τέλος, εκ μέρους της «Χρυσής Τομής» ο κ. Γιώργος Ιατρού μίλησε για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Συνδέσμου για την ανάδειξη του ναυαγίου εστιάζοντας στην έκδοση του βιβλίου «Η καραβάνα στον βυθό της θάλασσας» και το ντοκιμαντέρ «memORIA» και παράλληλα έστειλε μήνυμα κατά του ναζισμού και του φασισμού λέγοντας χαρακτηριστικά «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τη συγκλονιστική περιγραφή – μαρτυρία της κυρίας Καλομοίρας Γεωργακοπούλου, η οποία διηγήθηκε στους παραβρισκόμενους πώς εκείνη (παιδί 5-6 ετών τότε) και η οικογένειά της έζησαν την τραγωδία.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν επίσης ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, από το Προξενικό Τμήμα της Πρεσβείας της Τσεχίας η Πρόξενος Světoslava Danešová, εκπρόσωπος από την πρεσβεία της Λιβύης, δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Λαυρεωτικής, Σαρωνικού και Κορωπίου, μαθητές του Ιταλικού Σχολείου, μέλη του συνδέσμου «Χρυσή Τομή», εκπρόσωποι της Επιτροπής των Ιταλών του εξωτερικού και Ιταλικών Ενώσεων, ο δύτης – ερευνητής Αριστοτέλης Ζερβούδης που πρώτος ανακάλυψε ευρήματα του ναυαγίου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.