Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Π.Ο.Ξ. για την εφαρμογή του φόρου διαμονής

Η Π.Ο.Ξ. για την εφαρμογή του φόρου διαμονής

Σε επιστολή της προς την Διεύθυνση Τελών και Ειδικών Φορολογιών του Υπουργείου Οικονομικών, την υπουργό Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, και τον Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), επισήμανε για την εφαρμογή του φόρου διαμονής τα εξής:

Κύριοι,

Ήδη από την έναρξη εφαρμογής του φόρου διαμονής προέκυψαν τα πρώτα πρακτικά ζητήματα, τα οποία θέτουμε υπόψη σας ενόψει και της επικείμενης τροποποίησης της σχετικής διάταξης, για την οποία ενημερωθήκαμε με το από 29-12-2017 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα πρέπει να διευκρινιστούν-προβλεφθούν ρητά τα εξής:

  • Δυνατότητα ενσωμάτωσης του φόρου διαμονής στο κύριο παραστατικό που εκδίδει η εταιρεία προς τον πελάτη για τη διαμονή του. Η έκδοση και δεύτερου παραστατικού προσθέτει κόστος, όγκο εργασίας και γραφειοκρατία χωρίς ουσιαστικό λόγο.
  • Παροχή δυνατότητας πληρωμής του φόρου διαμονής από το πρόσωπο που καλύπτει το κόστος της διαμονής (τουριστικό γραφείο, διοργανώτρια συνεδρίου, εταιρεία που καλύπτει το κόστος διαμονής του εργαζομένου της κ.λ.π.) ανεξάρτητα αν αυτό συμπίπτει με τον ένοικο του δωματίου.
  • Μη επιβολή φόρου διαμονής σε περίπτωση ακύρωσης της κράτησης – μη εμφάνισης του πελάτη (nonshow).
  • Σε περίπτωση πληρωμής με πιστωτική κάρτα θα πρέπει η σχετική συναλλαγή να απαλλάσσεται από προμήθεια, καθώς δεν είναι λογικό το ξενοδοχείο να επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια για ένα ποσό που εισπράττει αποκλειστικά για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.
  • Εξαίρεση  από την επιβολή του φόρου σε περίπτωση ημερήσιας μόνο χρήσης του δωματίου (dayuse).
  • Θα πρέπει να οριστεί ρητά πως σε περίπτωση διαδικτυακής κράτησης μέσω online συστημάτων (Booking, Expediaκ.λ.π.) ο φόρος δεν περιλαμβάνεται στη τιμή, διότι υφίστανται πλην των άλλων και ζητήματα ενδοκοινοτικών συναλλαγών κ.λ.π.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.