Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ελλάδα-Κίνα Πολιτιστικές Ανταλλαγές 2017/2018

Ελλάδα-Κίνα Πολιτιστικές Ανταλλαγές 2017/2018

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις, εκθέσεις και παραστάσεις στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας 2017, ενώ νέες πολιτιστικές πολιτιστικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν μέσα στο 2018, όπως έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το ενδιαφέρον των συντελεστών και του κοινού στις δύο χώρες ήταν τέτοιο ώστε σχεδιάζεται η καθιέρωση και διεύρυνση ανταλλαγών και συνεργασιών σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών με βάση την αμοιβαιότητα.

Για το 2018, οι καλλιτεχνικές συνεργασίες συνεχίζονται με την ιδιαίτερα σημαντική διμερή συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας που υπέγραψαν οι δύο φορείς μετά την σύναψη του πρωτοκόλλου συνεργασίας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, στο Πεκίνο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, που πρόκειται να υλοποιηθεί το 2018, θα ανέβει στην Αθήνα τον Ιούνιο το εμβληματικό έργο της κινεζικής λογοτεχνίας, ο «Ορφανός του Ζάο», σε σκηνοθεσία Wang Xiaoying, Αντιπροέδρου του Εθνικού θεάτρου της Κίνας, με καστ Ελλήνων ηθοποιών και τη συμμετοχή δύο Κινέζων ηθοποιών. Αντίστοιχα, το Νοέμβριο του 2018 θα ανέβει στο Πεκίνο ο Αγαμέμνονας του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με Κινέζους ηθοποιούς και τη συμμετοχή δύο Ελλήνων.

Επίσης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετέχει στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του Πεκίνου (Meet in Beijing Arts Festival) με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ασκητική», το Μαϊο του 2018.

Σε ό,τι αφορά τις αρχαιολογικές εκθέσεις προγραμματίζονται σημαντικές ανταλλαγές και για τη χρονική περίοδο 2018-2019. Έπειτα από την έντονα εκπεφρασμένη επιθυμία της κινεζικής πλευράς θα σταλούν εμβληματικές εκθέσεις όπως «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης (Palace Museum), δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την ενάλια αρχαιολογία. Αντιστοίχως, κατά την ίδια περίοδο, το Palace Museum του Πεκίνου σχεδιάζει την παρουσίαση, για πρώτη φορά παγκοσμίως, τμήματος της Απαγορευμένης Πόλης στο Μουσείο Ακρόπολης, με θέμα έναν από τους μακροβιότερους αυτοκράτορες της Κίνας, τον Αυτοκράτορα Qianlong (1711-1799).

Επιπλέον, ήδη από πέρυσι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με το μουσείο Capital του Πεκίνου που έχει εκφράσει έντονη επιθυμία προκειμένου να φιλοξενηθεί σε αυτό η περιοδική έκθεση «The Greeks-Agamemnon to Alexander the Great», η οποία στο παρελθόν ταξίδεψε με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη για να οργανωθεί σωστά και να προβληθεί κατάλληλα η συγκεκριμένη μεγάλη έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στο Πεκίνο το 2019, έτος εορτασμου των 70 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Δεδομένου του αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δύο χωρών στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, το 2018 θα πραγματοποιηθεί σειρά σεμιναρίων με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κινέζων ειδικών και σπουδαστών στους τομείς της συντήρησης ενάλιων αρχαιοτήτων, τοιχογραφιών αλλά και υλικών όπως γυαλί, μετάξι και χρωστικές ουσίες. Οι ανταλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ηγεσίας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού με Κινεζικούς φορείς όπως η Εθνική Αρχή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Εθνικό Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας καθώς και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας.

Επίσης, αυτή τη στιγμή το Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί –έως τον Ιούνιο του 2018- την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» με 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο ενώ παράλληλα, παρουσιάζει την δική του έκθεση ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο.

Παράλληλα, από τις 28 Οκτωβρίου 2017 έως και τις 30 Αριλίου 2018 υλοποιείται στο Μουσείο Ακρόπολης η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται δύο αριστουργήματα από το Μουσείο της Σαγκάης, μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη και το ζωγραφικό έργο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμιού». Κατ’ αντιστοιχία, την ίδια στιγμή στο Μουσείο της Σαγκάης παρουσιάζεται άγαλμα αρχαϊκής κόρης.

Συνεχίζοντας τη συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) με το Εθνικό Μουσείο της Κίνας (NAMOC), το NAMOC θα υποδεχθεί έκθεση του ΕΜΣΤ στο Πεκίνο μέσα στο 2018. Στόχος η δημιουργία μιας γέφυρας διασύνδεσης των δύο πολιτισμών, η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο λαών, η αμοιβαία ανταλλαγή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών γνώσεων και πρακτικών με όχημα τον πολιτισμό.

Επίσης, με την παρουσίαση έκθεσης έργων σύγχρονων Κινέζων καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη, θα συνεχιστεί και το 2018 η ανταλλαγή μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του China Artists Association που διοργάνωσε τη Μπιενάλε του Πεκίνου.

Συμπληρωματικώς αναφέρεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην κατεύθυνση ανταλλαγής εκθέσεων και συνεργασίας του μουσείου του αρχαιολογικού χώρου Liang Zhu. Στη Liang Zhu, γνώρισε κατά την τρίτη χιλιετία π.Χ. μεγάλη ακμή ο εκεί γνωστός ως «πολιτισμός του νεφρίτη». Οι σχεδιαζόμενες εκθέσεις αφορούν στην παρουσίαση της εξέλιξης των δύο πολιτισμών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Επίσης, γίνονται ενέργειες για την παρουσίαση της πρωτοποριακής και ιδιαίτερα επιτυχημένης περιοδικής έκθεσης «Vanity», της ίδιας Εφορείας, στο Μουσείο Guangdong

Τέλος, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, τα κινηματογραφικά αρχεία της Κίνας θα πραγματοποιήσουν αφιέρωμα στον Ελληνικό κιν/φο το Μάρτιο του 2018 ενώ η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα ανταποδώσει με αφιέρωμα στον Κινεζικό κιν/φο το Μάιο του 2018.

Κάνοντας έναν απολογισμό των αμοιβαίων δράσεων του 2017, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν:

Εικαστικά:

-η έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Κίνας (NAMOC) ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ XIEYI: Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από 22/09 έως 14/11/2017.

-η συμμετοχή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα όπου παρουσιάστηκε το έργο 27 σύγχρονων εικαστικών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα. Η θεματική του ελληνικού περιπτέρου που εγκαινιάστηκε απο την ΥΠΠΟΑ στις 24/9 είχε τίτλο «Σώμα-Ψυχή-Τόπος. Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες» και περιελάμβανε ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και γλυπτική.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο National Art Museum στην κινεζική πρωτεύουσα έως τις 15/10/2017.

Κλασσική μουσική και χορός:

-το Δεκέμβριο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έγινε η παρουσίαση του «Καρυοθραύστη» του Tchaikovsky από το σχήμα Guangzhou Ballet (από 14 έως 17 Δεκεμβρίου) και στις 23 Δεκεμβρίου η νεανική ορχήστρα ΜΟΥΣΑ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μαζί με τον διεθνούς φήμης Κινέζο αρχιμουσικό Biao Li έδωσαν μία εορταστική συναυλία όπου συμμετείχαν μέλη της Ορχήστρας του Ωδείου Βορείου Ελλάδος, καθώς και ο διακεκριμένος νεαρός Κινέζος πιανίστας Hao Yilei.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην εναρκτήρια συναυλία της για την Καλλιτεχνική Περίοδο 2017-2018 που πραγματοποιήθηκε στις 6/10/2017 υπό την μπαγκέτα του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή Στέφανου Τσιαλή, συνέπραξε με την εξέχουσα Κινέζα κοντράλτο Γκουάνγκ Γιανγκ, και το διακεκριμένο Έλληνα τενόρο Mario Zeffiri.

Επίσης, στις 13/10/2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μαζί με τη ραγδαίως ανερχόμενη σολίστ βιολιού Τιάνγουα Γιάνγκ εκτέλεσαν το 2ο κοντσέρτο για βιολί του Μπ. Μπάρτοκ. Το πρόγραμμα της συναυλίας, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Σλοβένου αρχιμουσικού Ούρος Λάγιοβιτς, περιελάμβανε και το έργο «Πεμπτουσία» του Φουνγκ Λαμ, ενός νέου και εξαιρετικά ταλαντούχου συνθέτη από το Χονγκ Κονγκ. Η Τιάνγουα Γιάνγκ, επ’ ευκαιρία της συμμετοχής της αυτής, παρείχε δωρεάν σεμινάρια στους υποτρόφους της τάξεως του Βιολιού της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Εθνική Λυρική Σκηνή φιλοξένησε δύο χορευτές από το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας για μαστερκλας από 17-27 Οκτωβρίου.

Παραδοσιακή μουσική:

-το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Εν Χορδαίς» συμμετείχε στο Shanghai World Music Festival τον Οκτώβριο του 2017, με παραδοσιακή μουσική απο την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σαββίνα Γιαννάτου με τους Primavera En Salonico, έδωσαν μία συναυλία στο κατάμεστο Forbidden City Concert Hall στις 13/11.

 Κινέζικη Οπερα:

– το φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε στο Ηρώδειο στις 12/7 το Περίπτερο με τις Παιόνιες, ένα απο τα αριστουργήματα της Οπερας Κουντσου

– το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσίασε στις 17/9 την φαντασμαγορική παράσταση Οπερας του Πεκίνου Γυναίκες Στρατηγοί της Οικογένειας Γιανγκ.

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Κίνα και σύναψη συμφωνιών

Σημαντική ήταν η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λυδιας Κονιόρδου στην Κίνα (Σαγκάη, Ντουνχουάνγκ, Πεκίνο, 17-24 Σεπτεμβρίου 2017), καθώς έδωσε μια νέα ώθηση και νέα δυναμική στη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών. Η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό της, Λούο Σουγκάνγκ, «Μνημόνιο συνεργασίας για τη συνδιοργάνωση του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας», όπου εκφράστηκε η έντονη αμοιβαία επιθυμία για την συνέχιση των πολιτιστικών ανταλλαγών μέσα στο 2018 και όχι μόνο αφού σχεδιάζεται ένα πενταετές πρόγραμμα-σχέδιο δράσης και συνεργασιών που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να διευρύνουν τις σχέσεις τους.

Εκτός από τις πολιτιστικές ανταλλαγές, οι κ.κ. Κονιόρδου και Λούο, συμφώνησαν στην πλήρη αξιοποίηση της νέας δυναμικής που δημιουργεί η μεγάλη πρωτοβουλία one belt one road στον πολιτισμό.

Καλλιτεχνική εκπαίδευση και τεχνογνωσία στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας και συντήρησης

Η Υπουργός είχε συνάντηση με τον Διευθυντή της Ακαδημίας του Ντουνχουάνγκ, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανταλλαγών εκθέσεων και η προώθηση συνεργασιών μεταξύ συντηρητών, η ανάπτυξη κοινών πρότζεκτ, εκπαιδευτικών ανταλλαγών και διοργάνωσης συνεδρίου.

Η Λυδία Κονιόρδου ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην έναρξη του «2nd Silk Road Culture Expo» στην ιστορική πόλη του δρόμου του μεταξιού Ντουνχουάνγκ της Κίνας. Στην ομιλία της, η οποία έλαβε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, μίλησε για το έτος πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας Κίνας ως μοντέλου πολιτιστικής συνεργασίας.

Δημιουργία Κέντρου Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου στην Θεατρική Ακαδημία Σαγκάης (Shanghai TheatreAcademy)

Κατά την επίσκεψή της στη Σαγκάη, η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το Κέντρο Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου εντός της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης (STA). Είχε προηγηθεί συνάντηση με την διοίκηση της Ακαδημίας και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο Lou Wei, τον αντιπρόεδρο Gong Baorong και το διδακτικό προσωπικό. Στη συνάντηση, η Υπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει την ενίσχυση ανταλλαγών εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών μεταξύ του STA και του Δικτύου Αρχαίου Δράματος στην Ελλάδα, δηλαδή του Λυκείου Επιδαύρου, του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος στην Ελευσίνα και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η ελληνική πλευρά τόνισε την πρόθεσή της να δώσει έμφαση σε μεταφράσεις, ιδίως συγχρόνων θεατρικών έργων, σε εφαρμογή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη προσφάτως μεταξύ των δύο χωρών και, τέλος, εξέφρασε την υποστήριξή της στην ανταλλαγή σκηνοθετών για την υλοποίηση μικτών παραγωγών.

Διεθνές Δίκτυο για το Αρχαίο Δράμα

Στο Πεκίνο η Υπουργός έδωσε διάλεξη με θέμα το Αρχαίο Δράμα στο κατάμεστο αμφιθέατρο της φημισμένης Ακαδημίας Θεάτρου της πρωτεύουσας και συζήτησε με τον Διευθυντή της Ακαδημίας για ανταλλαγές και συνεργασίες στον τομέα της θεατρικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του νεοσύστατου Διεθνούς Δικτύου για το Αρχαίο Δράμα.

Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Πεκίνο

Κατά την παραμονή της στο Πεκίνο η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο, το πρώτο που πραγματοποιείται στην Κίνα. Η έναρξη της ελληνικής κινηματογραφικής εβδομάδας έγινε με τη βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία». Το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Πεκίνο αποτελεί την απαρχή για μια μακρά συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των παραγωγών, συμπαραγωγών και διανομής ταινιών. Επίσης η Λυδία Κονιόρδου, συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή του Μουσείου των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης και συζήτησαν την δυνατότητα ανταλλαγής εκθέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Διεθνές Φόρουμ για την Προστασία των Αρχαίων Πολιτισμών

Η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α., Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Διεθνούς Φόρουμ για την Προστασία των Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη, με πρωτοβουλία του Μουσείου των Ανακτόρων και του Γενικού Διευθυντή του, Δρ. Σαν. Η κα Βλαζάκη πραγματοποίησε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση των παρεμβάσεων της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ποικίλους αρχαιολογικούς χώρους, νέα ευρήματα και νέους τρόπους συντήρησης.

Στο φόρουμ όπου πήραν μέρος πάνω από 80 σύνεδροι έλαβαν χώρα διαφορετικές στρογγυλές τράπεζες, στις οποίες συμμετείχαν τόσο η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α. όσο και ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής. Ο τελευταίος στην εισήγησή του παρουσίασε το θέμα της «Συντήρησης και Ανάδειξης των εκθεμάτων του Μουσείου της Ακρόπολης με νέους τρόπους και προσεγγίσεις». Παράλληλα, ως Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης και του Μουσείου της Ακρόπολης.