Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Τιμητική εκδήλωση για τον Πέτρο Αν. Φουρίκη στη Σαλαμίνα

Τιμητική εκδήλωση για τον Πέτρο Αν. Φουρίκη στη Σαλαμίνα

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού του Πολιούχου της Σαλαμίνας Αγίου Μηνά, η τιμητική εκδήλωση – ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος ΠΕΤΡΟΣ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗΣ (1878 – 1936)», με αφορμή την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του Πέτρου Ι. Φιλίππου – Αγγέλου, Αρχαιολόγου και Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

Η εκδήλωση στην κατάμεστη από κατοίκους της Σαλαμίνας που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του συντοπίτη τους αλλά και επισκέπτες, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σαλαμίνας, ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τη Δήμαρχο Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο, τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη και τη Βουλευτή Α’ Πειραιά Ελένη Σταματάκη που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Στους χαιρετισμούς τους όλοι συγχάρηκαν τον συγγραφέα του βιβλίου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να αναδείξει το έργο του Πέτρου Φουρίκη και κυρίως την τεράστια συμβολή του στη μελέτη της ιστορίας και της γλώσσας των Αρβανιτών στην Ελλάδα.

Ακολούθησε ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, ο οποίος μίλησε για τον Πέτρο Φουρίκη και για το πολυσχιδές επιστημονικό και συγγραφικό του έργο που απλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα στις επιστήμες της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Λαογραφίας, της Γλωσσολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μελέτη της ιστορίας, της καταγωγής των Αρβανιτών και κυρίως της αρβανίτικης διαλέκτου. Επίσης, αναφέρθηκε στο κίνητρο για τη συγγραφή της συγκεκριμένης έκδοσης, την αγάπη και τον σεβασμό για τον μεγάλο επιστήμονα και ερευνητή Πέτρο Φουρίκη αλλά και την ανάδειξη και τη συμβολή στη γνώση της ιστορίας, της καταγωγής και του πολιτισμού των Αρβανιτών της Αττικής και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου. Κλείνοντας την ομιλία του, μίλησε με βαθειά ευγνωμοσύνη για όλους όσοι βοήθησαν στη συγγραφή και έκδοση του βιβλίου, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά κάνοντας ξεχωριστή μνεία στον Αθανάσιο Μαρτίνο που ανέλαβε τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος.

Στη συνέχεια, ομιλίες για τη ζωή, την προσωπικότητα και το πολύτιμο έργο του Πέτρου Φουρίκη από εγνωσμένου κύρους επιστήμονες: τον Ερευνητή – Ιστοριοδίφη Φάνη Καπαραλιώτη, τον Θεολόγο – Ερευνητή Τάσο Καραντή, τον Ερευνητή Β΄ Κέντρου Έρευνας Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτη Μπέη, τον Διευθύνοντα του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελο Καραμανέ, τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννο Λώλο, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Παντελίδη, τη Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ανδρομάχη Οικονόμου, τη Δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας Έλενα Μπότση και τον Φιλόλογο – Λαογράφο Παναγιώτης Βελτανισιάν. Αποσπάσματα από έργα (μελέτες και παραμύθια) του Πέτρου Φουρίκη διάβασαν η Φιλόλογος Φωτεινή Μ. Μπόγρη, ο Εκπαιδευτικός Τεχν. Εκπαίδευσης – Ερευνητής – Συγγραφέας Ηλίας Θ. Δρίβας και η Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευγενία Λ. Πούτου.

Η εκδήλωση, την παρουσίαση της οποίας είχε η Νένα Παπαγγελή και τον συντονισμό της διοργάνωσης αυτής ο Χρήστος Σ. Μυλωνάς, ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτική παράσταση, όπου παρουσιάστηκαν αρβανίτικα τραγούδια που διέσωσε ο Πέτρος Φουρίκης, τα οποία ερμήνευσε ο Σπύρος Μπρέμπος με τη συνοδεία τετραμελούς μουσικού σχήματος, ενώ χόρεψαν η χορευτική ομάδα «Έρευνα» του Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας και το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεόδωρος Αγγελόπουλος και Παρασκευή Τουτουντζή, Δημοτικοί Σύμβουλοι της Σαλαμίνας, τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Υπενθυμίζουμε ότι το βιβλίο «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος ΠΕΤΡΟΣ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗΣ (1878 – 1936)», το οποί προλογίζουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, διατίθεται από τις ΑΩ Εκδόσεις σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της περιοχής των Μεσογείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.