Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΙΓΑΙΟΝ·Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ!

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΙΓΑΙΟΝ·Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ!

Τη μεγάλη έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που φιλοξενείται στο National Hellenic Museum στο Σικάγο των ΗΠΑ επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 (https://www.youtube.com/watch?v=knUwRdn8FBs).

Τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξενάγησε στην έκθεση η Διευθύντρια του National Hellenic Museum κα. Λόρα Κάλαμος, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του National Hellenic Museum κ. Τζον Κάλαμος καθώς και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του National Hellenic Museum.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και για την μεγάλη προβολή της Λέσβου, του Αιγαίου και της Ελλάδας γενικότερα στο Σικάγο από τον Νοέμβριο του 2015 που φιλοξενείται στο National Hellenic Museum.

Όπως ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, η έκθεση είχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο από Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό όσο και από κατοίκους και επισκέπτες του Σικάγο. Παράλληλα, υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ενημερώσεων σε μικρούς μαθητές και νέους ενώ δεκάδες ήταν και τα δημοσιεύματα και στα ΜΜΕ, προβάλλοντας τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου στις ΗΠΑ.

Την έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON.

Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους»

Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να ταξιδέψουν νοερά μέσα από τα εκθέματά της, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τις οπτικοακουστικές προβολές και τα αναλυτικά κείμενα τόσο στη Λέσβο όσο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, προβάλλοντας τις ομορφιές τους και τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους. 

Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ ιδιαίτερο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα ευρήματα απολιθωμένου του νέου Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.

Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του Ελληνικού αρχιπελάγους. Τα νησιά και τα πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς, μαζί με εντυπωσιακά εκθέματα γεωλογικών σχηματισμών και ένα δεκατετράμετρο απολιθωμένο κορμό, αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.

Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτήν άλλωστε χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Νίσυρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη και άλλων που εμφανίζονται στον επιδαπέδιο χάρτη με τα χαρακτηριστικά τους πετρώματα. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι χθόνιες δυνάμεις, οι σεισμοί, πέρα απ’ τις καταστροφές δίνουν και τα δώρα της θερμότητας, όπως τον θερμαλισμό, που από την αρχαιότητα χαίρεται ο άνθρωπος.

Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων. Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν σπαράγματα της ζωής του παρελθόντος που κέντρισαν την ανθρώπινη σκέψη ώστε να αναζητήσει απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και του κόσμου, από την «κοσμογονία» του Ησίοδου στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη και το «Περί των λιθουμένων» του Θεόφραστου. Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου, περιλαμβάνει το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία των ανθρωπίδων. Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.    

Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση των πέντε Ελληνικών Γεωπάρκων που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO, του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραικού, του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και του Γεωπάρκου Σητείας.

Η λειτουργία της έκθεσης συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των νεαρών επισκεπτών και τη γνωριμία τους με τον κόσμο της φύσης, του πολιτισμού και της επιστήμης καθώς και τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με το ελληνικό αρχιπέλαγος.

Για περισσότερες πληροφορίες ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της έκθεσης www.aegeon.org.gr και να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.