Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μάνος Κόνσολας: «Η έννοια της αειφορίας στον τουρισμό συνδέεται με ένα νέο...

Μάνος Κόνσολας: «Η έννοια της αειφορίας στον τουρισμό συνδέεται με ένα νέο χωροταξικό»

«Πρέπει να αναζητήσουμε, με σύγχρονους και ορθολογικούς όρους, μια νέα βιώσιμη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και στην τουριστική ανάπτυξη», επισήμανε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου «Τουρισμός και αειφόρο επιχειρείν στο Αιγαίο», που διοργάνωσαν το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η έννοια της αειφορίας στον τουρισμό συνδέεται με την εκπόνηση και ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό.
Εκτίμησε ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, αλλά συνιστούν μια προστιθέμενη υπεραξία στο τουριστικό μας προϊόν.
«Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ως έννοια και πρακτική άμεσα συνδεδεμένη με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Αυτό αποτελεί πεδίο ευθύνης τόσο της Πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Οι φυσικοί πόροι και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν αμφίδρομη σχέση.
Δεν είναι λύση να παρεμποδίζουμε την ανάπτυξη.
Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα συνδυάζονται με υποδομές και δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας ή και αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό και η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων εξαρτάται από τη συνάφειά τους με τα Περιφερειακά Χωροταξικά, η οποία δεν είναι δεδομένη, αφού χρονολογείται από το 2003.
Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικών δεικτών για τον τουρισμό μας. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αποτύπωση σε όλη τη χώρα, σε περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο, που θα καταγράφει τη σχέση ανάμεσα στους φυσικούς πόρους και τον τουρισμό.