Προβολή στο μέλλον αποτελεί η 82η ΔΕΘ, όπως τόνισε, κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, με την αφορμή της έναρξης της διοργάνωσης. «Η ΔΕΘ είναι ένας υγιής οργανισμός που μπορεί να παράγει και να προσφέρει στην τοπική οικονομία, αλλά και στην οκονομία της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι προσπάθειες διεθνοποίησης που καταβάλλει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συνάδουν με τη στρατηγική της κυβέρνησης. Αναφερόμενος δε στον θεσμό της τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ, που φέτος είναι η Κίνα, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με υπερδυνάμεις της οικονομίας. Ευχαρίστησε τέλος τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo για το έργο που έχει επιτελέσει, υπογραμμίζοντας τη συλλογική προσπάθεια της εταιρείας με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικής της Έκθεσης.
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα.
Την απαρχή μιας θετικής εξέλιξης για τη χώρα δείχνει η φετινή ΔΕΘ, σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που υπογράμμισε τη σημασία του θεσμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, αναφέρθηκε στη διεθνοποίηση που έχει θέσει ως προτεραιότητα η Έκθεση, τονίζοντας μάλιστα πως φέτος η Κίνα, ως τιμώμενη χώρα, έχει βάλει ψηλά τον πήχη. Τόνισε δε πως ο εκθεσιακός φορέας εξάγει για πρώτη φορά εκθεσιακά προϊόντα, αναφερόμενος στο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» που από το Νοέμβριο θα φιλοξενείται στη Ρώμη.
Την πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού κέντρου που πέτυχε η 82η ΔΕΘ υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος έκανε επίσης λόγο και για τον έντονα διεθνή χαρακτήρα της Έκθεσης, που μετρά 18 διεθνείς συμμετοχές. Τέλος, αναφέρθηκε στην περιφερειακή πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία, ενώ υπογράμμισε και την ενίσχυση των κλαδικών διοργανώσεων του εθνικού εκθεσιακού φορέα.
Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει το κινεζικό περίπτερο.
Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, τόνισε πως η ΔΕΘ δεν είναι μια έκθεση μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά όλης της χώρας.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε την καθιερωμένη επίσκεψη στα περίπτερα της ΔΕΘ, κάνοντας στάσεις, μεταξύ άλλων, σε ΟΑΣΘ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), υπουργείο Εργασίας, ΓΣΕΒΕΕ, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΑΠΘ, υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ΔΕΗ. Τέλος επισκέφθηκε το περίπτερο 13, όπου έχει αναπτυχθεί η συμμετοχή της τιμώμενης χώρας, Κίνας. «Η 82η ΔΕΘ είναι το αποκορύφωμα μιας σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια και έχει ακόμα πολλά να δώσει στο μέλλον» τόνισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στην κινεζική αντιπροσωπεία που τον υποδέχθηκε. Σημείωσε δε πως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν ξεχωριστό ρόλο στην σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε και το Greek-Chinese Cooperation Forum με θέμα «Investment Opportunities in Southeastern Europe: Trends and Challenges in the Energy Sector, μια συνδιοργάνωση της ΔΕΗ και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.