Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Κείμενα: ένα πρόγραμμα ταινιών της documenta 14 στην ΕΡΤ2

Κείμενα: ένα πρόγραμμα ταινιών της documenta 14 στην ΕΡΤ2

Δείτε τον Αύγουστο στην ΕΡΤ2

Κείμενα #35
Δευτέρα 14 Αυγούστου, 24:00
Λουόμενοι, 2008, Ελλάδα, 46΄
Σκηνοθεσία: Εύα Στεφανή
Εισαγωγικό κείμενο: Μαρία Οικονόμου
Η ταινία Λουόμενοι της Εύας Στεφανή αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ανδρών και γυναικών που επιστρέφουν κάθε χρόνο στα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας. Γυρίστηκε το 2008 και καταγράφει μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, αλλά επίσης παραπέμπει στις δεκαετίες κατά τις οποίες οι ήρωες επαναλαμβάνουν το ετήσιο προσκύνημα. Η αίσθηση της ελευθερίας και χαράς που νιώθουν έχει ως αντίβαρο την επίγνωση του χρόνου που περνά.

Κείμενα #36
Δευτέρα 21 Αυγούστου, 24:00
Golden Eighties (Τα χρυσά ’80s), 1986, Γαλλία/Βέλγιο/Ελβετία, 96΄
No Home Movie (Δεν είναι home movie), 2015, Βέλγιο/Γαλλία, 115΄
Σκηνοθεσία: Chantal Akerman
Εισαγωγικό κείμενο: Dieter Roelstraete
Η τελευταία ταινία μεγάλου μήκους της Chantal Akerman, No Home Movie, είναι ένα συγκινητικό πορτρέτο αγάπης της μητέρας της στο τέλος της ζωής της. Εδώ συνοδεύεται από την τελείως ανάλαφρη ταινία Golden Eighties, μια έξυπνη και ρομαντική μουσική κομεντί που πραγματεύεται την αγάπη μιας κόρης για τη μάνα της.

Κείμενα #37
Δευτέρα 28 Αυγούστου, 24:00
Lmuja (Κύμα), 2015, Αλγερία, 37’
Σκηνοθεσία: Omar Belkacemi
Εισαγωγικό κείμενο: Filipa Ramos
Η ταινία Lmuja του Omar Belkacemi αφηγείται την ιστορία ενός Αλγερινού δημοσιογράφου που επιστρέφει από την Ευρώπη για να ερευνήσει μια σειρά αυτοκτονιών που έχουν λάβει μορφή επιδημίας στην πατρίδα του. Εγκαθίσταται στο σπίτι της αδερφής του, ο άντρας της οποίας είναι ένας από τους πολλούς Αλγερινούς που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους. Σε αυτό το πορτρέτο οικογενειακής κρίσης, βλέπουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής σε ευάλωτα άτομα.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Κάθε Δευτέρα μεσάνυχτα, από 19 Δεκεμβρίου 2016 έως 18 Σεπτεμβρίου 2017
Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών υπό την επιμέλεια της Hila Peleg και του Βασίλη Μπούρικα, την οποία παρουσιάζει η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ) και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.
Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.
Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, πρόσφατες παραγωγές καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν τη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικού αναβρασμού.
Kάθε εκπομπή ξεκινά με ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο γραμμένο από διεθνείς ειδήμονες.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου 2017, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της documenta 14.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.