Περίπου 700 παιδιά και εκπαιδευτικοί γιόρτασαν στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων τη λήξη της πιλοτικής φάσης του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», σε μια εκδήλωση που τα είχε όλα: έκθεση, προβολές, θεατρικά δρώμενα, μουσική και πολλά, πολλά χαμόγελα!
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του 9.84. Σε μία πολύ ζεστή ατμόσφαιρα ο κ. Καμίνης μίλησε για τη σημασία του προγράμματος, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση των αυριανών ενεργών πολιτών που θα αγαπούν και θα προστατεύουν τα μνημεία της πόλης τους. Συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, που ο δήμος Αθηναίων δημιούργησε προκειμένου οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν στο πρόβλημα των βανδαλισμών μνημείων της Αθήνας. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε τις «Δεξαμενές Καθαρισμού» και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έκθεση με τα περισσότερα από 120 πόστερ, τρισδιάστατα έργα, αφηγήματα και βίντεο, μέσα από τα οποία τα σχολεία διηγήθηκαν, καθένα με το δικό του μοναδικό τρόπο, την εμπειρία της συμμετοχής του στο πρόγραμμα.
«Σας ευχαριστούμε που αγκαλιάσατε με θέρμη και δημιουργικότητα το πρόγραμμά μας», είπε καλωσορίζοντας παιδιά και δασκάλους η πρόεδρος της Τεχνόπολης και υπεύθυνη του προγράμματος, Πόπη Διαμαντάκου. Τόνισε πως η πιλοτική εφαρμογή του προχώρησε δυναμικά και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα χάρη στους εκλεκτούς συνεργάτες του και κυρίως χάρη στους πραγματικούς πρωταγωνιστές του, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν. Και δήλωσε την πρόθεση της ομάδας σχεδιασμού το πρόγραμμα να συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά.
«Χαίρομαι πολύ που ένα μεγάλο αμφιθέατρο θα χρειαστεί να γεμίσει δύο φορές με παιδιά από σχολεία του δήμου της Αθήνας», δήλωνε στο γραπτό χαιρετισμό του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας, Αναστάσιος Παπαγεωργίου. Και συνεχάρη τις υπεύθυνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτιστικών θεμάτων Μαρία Δημοπούλου, Πόπη Κύρδη και τους συνεργάτες τους για την εξαιρετική δουλειά τους στο πλαίσιο του προγράμματος.
Στη συνέχεια, κάθε σχολική ομάδα είχε 5 λεπτά για να παρουσιάσει επί σκηνής το δικό της ταξίδι με το πρόγραμμα, με ένα μικρό δρώμενο που συνδύαζε βίντεο προβολή, θέατρο, τραγούδι ακόμη και ποίηση! Στο τέλος της γιορτής, η κ. Διαμαντάκου και οι συνεργάτες της επέδωσαν στα σχολεία βεβαιώσεις συμμετοχής και επαίνους.
Επισκεπτόμενοι την έκθεση, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να καμαρώσουν τα δικά τους έργα και να απολαύσουν τις ευφάνταστες δημιουργίες των συνομηλίκων τους από τα υπόλοιπα σχολεία.
Τα παράλληλα διαδραστικά παιχνίδια και η αποτελεσματική υποστήριξη των διοργανωτών συνέβαλαν ώστε η εκδήλωση να κυλήσει ομαλά σε όλους τους χώρους διεξαγωγής της, και το ενδιαφέρον των παιδιών να διατηρηθεί αμείωτο για περισσότερες από τέσσερις ώρες.
Για άλλη μία φορά, η Τεχνόπολη έγινε τόπος συνάντησης και ανταλλαγής εμπειρίας και προτάσεων για την ανάδειξη και την προστασία της πόλης και της κληρονομιάς της, «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός!».
Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Κατά το σχολικό έτος 2016-2017, εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αθήνας, με τη συνεργασία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και της Διεύθυνσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας, διά των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων.