Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου στην Επιτροπή Παρακολούθησης Τοπικών και...

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου στην Επιτροπή Παρακολούθησης Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης (Monitoring Committee) του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδρίασε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Στην επιτροπή έλαβε μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, εκπροσωπώντας την Ελληνική αντιπροσωπεία.

Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν Εκθέσεις σε σχέση με την εφαρμογή του Χάρτη Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης πολλών κρατών μελών (Ιταλία, Μολδαβία, Βέλγιο, Σερβία, κλπ.).

Στη συζήτηση του θέματος για τους Δήμους της Βόρειας Κύπρου ο κ. Φιλίππου, μετά από συνεννόηση με την Κυπριακή Αντιπροσωπεία, έκανε παρέμβαση και ζήτησε από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης να μην συζητηθεί το εν λόγω θέμα διότι είναι εκτός αρμοδιότητας της συγκεκριμένης επιτροπής και κυρίως επειδή οι Δήμοι της Βόρειας Κύπρου μετέχουν ως παρατηρητές στην ολομέλεια του Κογκρέσου. Το θέμα αναβλήθηκε μετά και από πρόταση του Πρόεδρου.

Δείτε το πλήρες κείμενο της παρέμβασης.

“Κύριε Πρόεδρε,
Πιστεύουμε ότι η συζήτηση αυτού του ζητήματος είναι άκαιρη και δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό για τους εξής λόγους:

Οι Εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων από το Βόρειο τμήμα της Κύπρου συμμετέχουν ως παρατηρητές στο Κογκρέσο και στις συνόδους της ολομέλειας στο Στρασβούργο δύο φορές το χρόνο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τους δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσουν την Επιτροπή Παρακολούθησης στο πρόσφατο παρελθόν και έχει ήδη ληφθεί σχετική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση είναι καθαρά ενημερωτική, καθώς η Επιτροπή Παρακολούθησης δεν έχει αρμοδιότητα να συντάσσει εκθέσεις, ούτε να πραγματοποιεί επισκέψεις παρακολούθησης της κατάστασης των δήμων στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι είμαστε την περίοδο αυτή στη μέση σοβαρών διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Ας ελπίσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων και την ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου και των Δήμων της.
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την παρούσα πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, η οποία συζητήθηκε ευρέως στην Επιτροπή μας και αναμφίβολα επηρεάζει τη συζήτηση για το θέμα αυτό σήμερα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.”

Πέτρος Φιλίππου
Εκ μέρους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.