Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Έκθεση: “Relics to Eternity/Ειδομένη 2015-2016”

Έκθεση: “Relics to Eternity/Ειδομένη 2015-2016”

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), β’ όροφος
31 Μαΐου – 9 Σεπτεμβρίου 2017
εγκαίνια: Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, 20:30

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την οριστική εκκένωση του αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού στον συνοριακό σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης το καλοκαίρι του 2016, ο εικαστικός Γιώργος Κατσάγγελος δημιουργεί μια πολυμεσική εγκατάσταση, μια διαφορετική «αρχαιολογική έκθεση» με σύγχρονα υλικά, με τίτλο “Relics to Eternity | Ειδομένη 2015-2016”, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, από τις 31 Μαΐου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2017. (εγκαίνια: Τετάρτη 31 Μαΐου, 20:30  |  μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00)
Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα σύνολο αντικειμένων που συνέλεξε ο εικαστικός στις καθημερινές επισκέψεις του στην Ειδομένη το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016, και κυρίως μετά την αιφνίδια εκκένωση του χώρου από τις ελληνικές αρχές, σε συνέχεια του οριστικού κλεισίματος των συνόρων και της απαγόρευσης αναχώρησης από το ελληνικό έδαφος.
Η Ειδομένη καταγράφτηκε στην ιστορική μνήμη ως τόπος που συμπύκνωσε την αγωνία των ανθρώπων για επιβίωση μακριά από τον πόλεμο και την ανασφάλεια.  Τα σύνορα συνιστούν το ενδότερο ερώτημα της εγκατάστασης. Τα σύνορα έξω και μέσα από τον εαυτό μας, τα όρια που μας χωρίζουν και μας εμποδίζουν να γνωρίσουμε, να ζήσουμε και εντέλει να ολοκληρωθούμε ως άνθρωποι.
Τα αντικείμενα που εκτίθενται –παιχνίδια παιδιών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, παπούτσια και ρούχα- «καταγράφονται» ως στοιχεία-βοηθήματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς που αναπτύχθηκε εκείνο το διάστημα κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες στην Ειδομένη. Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται με φωτογραφικό υλικό και ηχητικές καταγραφές από το χώρο και τους ανθρώπους της Ειδομένης, ενώ παράλληλα προβάλλεται video με συνεντεύξεις προσφύγων που έζησαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Με αυτό τον τρόπο τα αντικείμενα αποκτούν μια νέα, δικιά τους απολυτότητα και η ιστορία της Ειδομένης με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν εκεί, συνιστούν πλέον σπαράγματα-κειμήλια μιας αιωνιότητας.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης- Διευθύντρια ΚΜΣΤ

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Γιώργος Κατσάγγελος σπούδασε φωτογραφία με υποτροφία, στην Νέα Υόρκη. Δάσκαλος του ήταν ο Walter Rosenblum. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Κέρδισε το 1ο Βραβείο Φωτογραφίας, Μουσείο Manege, Saint Petersburg, Ρωσία, 2010, το 1ο Βραβείο Φωτογραφίας του Μουσείου Φωτογραφίας Τασκένδης στην Μπιενάλε του Ουζμπεκιστάν του 2013 και το Βραβείο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, Στοκχόλμη, 2010. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Αριστείας και το Βραβείο για Εθνικές και Διεθνείς Διακρίσεις του ΑΠΘ το 2016. Έχει εκθέσει ευρέως στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χορηγοί Επικοινωνίας ΚΜΣΤ