Την έναρξη του «Ακαδημαϊκού Συνεδρίου» του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» κήρυξαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Στο «Ακαδημαϊκό Συνέδριο» του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών», συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Βολιβία, την Ινδία, την Ιταλία, το Ιράν, το Ιράκ, το Μεξικό και το Περού.
Στο χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, υπογράμμισε πως, «Μία μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό είναι η εισαγωγή του διαλόγου ως θεμέλιο της Δημοκρατίας, ως πυρήνα των θεσμών της. Πρόκειται για την ουσία της διαλεκτικής διαδικασίας, ορατής σε όλα τα μεγάλα της επιτεύγματα από την αρχιτεκτονική σύνθεση του Παρθενώνα μέχρι τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη, από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέχρι την κορύφωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος στην τραγωδία… Εκπρόσωποι από δέκα διαφορετικές χώρες, θεματοφύλακες από δέκα διαφορετικές εκδοχές του παρελθόντος συναντιούνται στην Αθήνα ώστε να σχεδιάσουν ένα κοινό πολιτισμικό μέλλον».
Η υπουργός τόνισε πως «είναι αδύνατον οι μεγάλοι πολιτισμοί του παρελθόντος να ξεχαστούν στη σκόνη του χρόνου, να σιωπήσουν σαν κάτι περασμένο». «Η κληρονομιά είναι ένα ατελείωτο παρόν και ταυτόχρονα ένας δρόμος που ανοίγεται προς το μέλλον μας. Η ευκολία της γνώσης και της μετακίνησης, οι νέοι όροι του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικουμενικότητα της παιδείας μέσα από τη διεύρυνση του διαμοιρασμού της πληροφορίας επανεστιάζουν τις κοινωνίες μας σε έναν εκ νέου διάλογο μεταξύ των πολιτισμών».
«Προνόμιο αλλά και χρέος για εμάς σήμερα», είπε η κα Κονιόρδου, «να προστατέψουμε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας»