Αρχική Αρχαιολογία Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων 2017

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων 2017

Σήμερα γιορτάζουμε, όπως κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς με δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία της χώρας.

Η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση, υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους, στην αρχιτεκτονική των μνημείων και των οικισμών, στη μικροτεχνία, στην καθημερινή ζωή, στις διατροφικές συνήθειες και σε όλες τις μορφές της λαϊκής τέχνης στις διάφορες περιοχές.

Η Ελλάδα συμμετέχει προνομιακά στον κατάλογο UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που εντάχθηκε στον κατάλογο της #UNESCO ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, το 1986. Ο κατάλογος έκτοτε αυξήθηκε εντυπωσιακά. Σήμερα περιλαμβάνει 18 μνημεία σε όλη τη χώρα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Toποθεσιών έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και παγκοσμίως εορτάζεται στις 18 Απριλίου.

Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Το Ελληνικό ICOMOS σας προσκαλεί σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Κτήριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, 1ος όροφος, είσοδος από Στουρνάρη 35) την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, στις 18.00.

Κάθε χρόνο το ICOMOS προτείνει ένα θέμα, ώστε να αναδειχτεί το νόημα της ημέρας αυτής, γεγονός το οποίο αποτελεί αφετηρία για τη διεξαγωγή σειράς εκδηλώσεων από τις εθνικές και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές του.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος 2017 είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη». Για τη χώρα μας, η οποία διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό μνημείων όλων των ιστορικών περιόδων αλλά και που αποτελεί μια υπολογίσιμη τουριστική δύναμη με πλέον των 25 εκατομμυρίων ετήσιες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, το εν λόγω θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Πέραν της στενής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στα μνημεία και τον τουρισμό, έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί πιο ειδικά το κατά πόσον προβάλλεται ή με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προστατευτεί, μέσω του τουρισμού, η πολιτιστική μας κληρονομιά. Επίσης, εάν τα μνημεία μας κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα πώς μπορεί να γίνει καλύτερα η διαχείριση του μαζικού τουρισμού, που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή και την πιο ισορροπημένη διάχυση του τουρισμού σε όλη τη χώρα.

 

Δ