Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Σταθμός στον πολιτισμό της Αθήνας το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στη...

Σταθμός στον πολιτισμό της Αθήνας το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στη Πλάκα

Το μουσείο της Αγίας Φιλοθέης εγκαινιάσθηκε τη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γαβρόγλου ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού.

Αποτελεί σταθμό στον πολιτισμό της Αθήνας, και θα συντελέσει στην ανάπτυξη όλης της Πλάκας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, που από σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Πιο συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε λόγο για τον Θεμιστοκλή, «ο οποίος όταν γίνονταν οι επιδρομές των Περσών έλεγε ότι την Αθήνα θα τη σώσουν τα ξύλινα τείχη και εννοούσε τα πλοία». Σε αυτό το σημείο και σε παραλληλισμό με το σήμερα, «σε μια εποχή που νομίζουμε ή νομίζουν ότι μπορούν να μας πνίξουν», μίλησε για την άποψή του ότι μπορεί να μας βοηθήσει ο πολιτισμός: «Αυτός ο πολιτισμός που φώτισε αυτούς που μας πολεμούν. Ο πολιτισμός που κρύβει πολλή δύναμη, αλλά περιφρονείται».

Ακολούθως, επισήμανε ότι «η Πλάκα είναι ένας χώρος πολιτισμικός, που αρχίζει και αναδεικνύεται και πάλι. Επομένως, τα εγκαίνια αυτού του χώρου είναι ένα κομμάτι αυτού του πολιτισμού και πρέπει να είμαστε χαρούμενοι», ανέφερε και πρόσθεσε πως «όσοι περάσουν από εδώ θα μάθουν ότι τον 16ο αι., μέσα στη σκλαβιά, μια γυναίκα μόνη της κατόρθωσε να κάνει ένα τέτοιο έργο και να είναι το πρότυπο, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός είναι διαφορετικός από τον Ελληνορθόδοξο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.