Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Ομιλία Προέδρου Ξ.Ε.Ε. Γιώργου Α. Τσακίρη στην 6η ΓΣ των μελών του...

Ομιλία Προέδρου Ξ.Ε.Ε. Γιώργου Α. Τσακίρη στην 6η ΓΣ των μελών του ΞΕΕ

Ομιλία Προέδρου Ξ.Ε.Ε. Γιώργου Α. Τσακίρη στην 6η ΓΣ των μελών του ΞΕΕ

Κυρία Υπουργέ του τουρισμού,
Κύριε  εκπρόσωπε της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
Κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων,
Κύριοι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου τουρισμού και  του ΕΟΤ,
Κύριε πρόεδρε του ΣΕΤΕ , κύριε πρόεδρε της ΠΟΞ,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην 6η Γενική Συνέλευση των μελών  του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Tο 2016 ήταν πράγματι μια καλή χρονιά για τις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας. Όμως, η επιτυχία αυτή δεν κεφαλαιοποιήθηκε από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Παρά την αυξημένη τουριστική ζήτηση για τη χώρα, στην πλειονότητά τους, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ασθμαίνουν, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης, της έλλειψης ρευστότητας, της πολυνομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ασθμαίνουν και παλεύουν μέρα με τη μέρα, για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν τους εργαζομένους τους.

Από την μια η αύξηση του ΦΠΑ  και των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, και η αδυναμία μέχρι σήμερα της πολιτείας να θεσμοθετήσει ένα νομοθετικό περιβάλλον για μια ανάλογη των αδειοδοτημένων,  φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνια ενοικιαζομένων κατοικιών και από την άλλη,  η προγραμματισμένη για το 2018 εφαρμογή  του τέλους διανυκτέρευσης, δημιουργούν ένα περιβάλλον αντιαναπτυξιακό για τον τουρισμό και ιδιαίτερα προβληματικό για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα και αυτή οφείλουμε να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε χωρίς περιστροφές. Αυτή άλλωστε είναι και η θεσμική αποστολή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Να αναγνωρίζει την πραγματικότητα και να μελετά και να προτείνει λύσεις για το αύριο της ελληνικής ξενοδοχίας και του τουρισμού, ανεξάρτητα από το αν γίνεται πάντοτε αρεστό ή μη στους εκάστοτε κυβερνώντες. Σε αυτή την αποστολή παραμένουμε απαρέγκλιτα ταγμένοι προς κοινό όφελος.
 
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
 
Τη στιγμή που εμείς παραμένουμε καθηλωμένοι στα προβλήματα που προανέφερα, ο παγκόσμιος  τουρισμός και οι τάσεις του  αλλάζουν ραγδαία. Το μοντέλο λειτουργίας του τουρισμού και ο τρόπος διάθεσης του τουριστικού προϊόντος, όπως τα γνωρίσαμε τα προηγούμενα, πολλά χρόνια, πολύ λίγα κοινά έχουν με τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται και καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε:
 
Πραγματικότητα 1η:  Με την εισβολή του digitality στην τουριστική οικονομία, το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών κρατήσεων γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και από κινητά τηλέφωνα. Χαρακτηριστικό είναι  ότι οι πελάτες μας πλέον πρώτα αναζητούν το  γρήγορο wifi και μετά τη σάουνα ή το χαμάμ.
 
Πραγματικότητα 2η: Οι Online Travel Agents γιγαντώνονται και το μερίδιο αγοράς τους ξεπερνάει πλέον  αυτό των παραδοσιακών tour operators, την ίδια στιγμή που διαρκώς αναδύονται, νέες αγορές και νέοι προορισμοί.
 
Πραγματικότητα 3η: Βιώνουμε ήδη τις ανατρεπτικές συνέπειες που προκαλεί η ανάπτυξη και εξάπλωση της sharing economy όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται  η ενοικίαση σπιτιών ως τουριστικών καταλυμάτων. Η ανάπτυξη αυτή της σκιώδους οικονομίας πλήττει, σε πρώτο στάδιο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .                                        
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Μέσα σε αυτό το μεταβατικό διεθνές περιβάλλον, η μικρομεσαία επιχείρηση μπαίνει στο στόχαστρο, αποτελώντας είτε μια στρατηγική απώλεια είτε στην καλύτερη περίπτωση, μια παράπλευρη απώλεια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ΜΜ ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά στο σύνολο του μικρομεσαίου παραγωγικού δυναμικού.
 
Η οριζόντια φορολόγηση, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας, η ανοχή και ενίσχυση της sharing economy, οι ασφυκτικές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις που έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, όλα κατατείνουν είτε στον αποκλεισμό είτε στην τελική εξάντληση της μικρομεσαίας επιχείρησης και επιχειρηματικότητας.
 
Οφείλουμε να δράσουμε. Οφείλουμε να αλλάξουμε ριζικά τη φιλοσοφία μας  στον τρόπο του τουριστικού λειτουργείν και επιχειρείν.
 
Συχνά, εγκλωβισμένοι στην καθημερινότητά μας και στη σταδιακή διολίσθησή μας σε αυτή, αναγάγουμε τα όποια, πολλά, καθημερινά προβλήματά μας σε μείζονα, γεγονός που τελικά μας εμποδίζει να δούμε και να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη εικόνα. 

Και η μεγάλη εικόνα είναι οι επερχόμενες αλλαγές και ανακατατάξεις στη δουλειά μας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα επιβίωσης,  των παραδοσιακών αδειοδοτημένων  μορφών φιλοξενίας  είναι:
 
Πρώτον: Η παροχή ποιοτικών, πιστοποιημένων και value for money υπηρεσιών

Δεύτερον: Η εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής στην παραγωγή, διάθεση και πώληση των υπηρεσιών μας.
 
Τρίτον: Η διαμόρφωση καινοτόμων  ξενοδοχειακών προϊόντων ελκυστικών  στα νέα πελατειακά κοινά που σχηματίζονται.
 
Τέταρτον: Η υιοθέτηση πολλών τιμολογιακών προσεγγίσεων του προϊόντος μας, δηλαδή του multipricing  με σεβασμό στο value for money του προϊόντος.
 
Πέμπτον: Η επιθετική διείσδυσή μας στο sharing economy και η υιοθέτηση των τεχνολογιών και πρακτικών τους. Η λογική πολλών συνάδελφων που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του sharing economy ως «μόδα που θα περάσει», είναι αφελής  και πρέπει να εγκαταλειφθεί.
 
Έκτον: Η επένδυση σε νέα ταλέντα και  στην ψηφιακή κατάρτιση των στελεχών μας.
 
Και έβδομον: Η συνεργασία. Μία λέξη ξένη στην κουλτούρα μας, αλλά νομοτελειακά απαραίτητη στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Οι συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών καταλυματιών, αλλά και γενικά μεταξύ τουριστικών επαγγελματιών για την παροχή κάθετων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους επισκέπτες μας αποτελούν τη διέξοδο βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας και κυρίως των ΜΜ.
 
Στην προσπάθεια αυτή επιβίωσης και ανάπτυξης των τουριστικών επιχειρήσεων το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, είχε, έχει και θα έχει, καθοριστικό ρόλο Γι’ αυτό και παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, παρά ακόμη και την αμφισβήτηση της ίδιας ύπαρξης του Επιμελητηρίου, με πολλή προσπάθεια, πετύχαμε την ενίσχυση και την ισχυροποίησή του.

Σύσσωμοι όλοι, Διοικητικό Συμβούλιο και διοίκηση του ΞΕΕ κατάφεραν:
 
α. Την κατοχύρωση του θεσμικού μας ρόλου ως συμβούλου του κράτους μακριά από  πολιτικά παιχνίδια ή μικρο συντεχνιακά αιτήματα. Με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένες προτάσεις.
 
β. Την πρωτοπορία σε δράσεις :
 
Με το  Ελληνικό πρωινό, την καινοτόμο  πρωτοβουλία για την διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα στον τομέα της γαστρονομίας, έχοντας δημιουργήσει ήδη 35 τοπικά πρότυπα Ελληνικού Πρωινού, έχοντας ήδη εντάξει στο πρόγραμμα 850 ξενοδοχεία. Το πρόγραμμα πλέον, εκτός από τις ξενοδοχειακές, είναι ανοικτό σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.
 
Με τις μελέτες μας για την Sharing economy και τον Ιατρικό τουρισμό που αναντίρρητα ανέδειξαν τα θέματα αυτά, τα έβαλαν στο δημόσιο διάλογο και    αποτέλεσαν την ουσιαστική  βάση για την μετέπειτα νομοθέτησή τους. 
Και εδώ θέλω να παρακαλέσω την Κυρία Υπουργό για την παρέμβαση της για την άμεση υπογραφή της προβλεπόμενης ΚΥΑ για την ενεργοποίηση το συντομότερο δυνατόν των διατάξεων του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016, που πρόσφατα ψήφισε η βουλή για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Με την Πλατφόρμα  trip2athens για την Αθήνα, η οποία αποτελεί το πρότυπο για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προβολή προορισμών.
 
Με το σχεδιασμό ενός ακόμη προτύπου που βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αφορά στην πιστοποίηση ελληνικών ξενοδοχείων ως boutique hotels.
 
γ. Την ενίσχυση του ρόλου του ΞΕΕ στην εξασφάλιση της ποιότητας και την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της ανάληψης της ευθύνης της κατάταξης των ελληνικών ξενοδοχείων, camping και επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων σε κατηγορίες αστεριών και κλειδιών. Μιας διαδικασίας κατάταξης την οποία οικοδομήσαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη από τους συνεργάτες μας Tour operators και να την εμπιστεύονται οι καταναλωτές-πελάτες μας.
 
δ. Την ισχυρή παρουσία μας στα ευρωπαϊκά κέντρα, στις Βρυξέλλες, όπου ζυμώνονται και λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που μας αφορούν. Το ΞΕΕ εκπροσωπεί με συνέπεια την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό, τα τελευταία 20 χρόνια, στην HOTREC, την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διαμονής και Εστίασης που εδρεύει στις Βρυξέλλες, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων ξενοδόχων. 
 
ε. Την οικονομική εξυγίανση των οικονομικών του ΞΕΕ, ειδικά μετά τις τεράστιες απώλειες του PSI, με λογοδοσία για το κάθε ευρώ από τις συνδρομές των μελών και  που αυτό τελικά ξοδεύτηκε.
 
στ. Την οικοδόμηση ενός Επιμελητηρίου, κοντά και στην υπηρεσία των μελών του, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση και περιορισμό των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας.
 
Σε όλη αυτή την προσπάθεια, προφανώς είχαμε και αδυναμίες. Πιθανότατα κάναμε και λάθη. Και δεν το λέω αυτό θεωρητικά. Σίγουρα μπορούμε  να έχουμε καλύτερη επικοινωνία με τα μέλη μας, να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με άλλους φορείς, να προχωρήσουμε στη διοικητική αναδιοργάνωση και στελέχωση του ΞΕΕ, που άλλωστε επιβάλλεται από τις νέες απαιτήσεις.
 
Αναμφίβολα όμως κάναμε μεγάλα βήματα μπροστά, σε δύσκολες εποχές για τον τουρισμό και αναμφισβήτητα το πρόσημο για το Επιμελητήριο είναι θετικό. Το ΞΕΕ είναι σήμερα καλύτερο και ισχυρότερο.
 
Και αυτό όχι ως αυτοσκοπός, αλλά για το καλό όλων, των ξενοδόχων, του τουρισμού και βεβαίως της χώρας.
 
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
 
Με δεδομένο ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που απευθύνομαι στη Γενική Συνέλευση των μελών του ΞΕΕ με την ιδιότητα του Προέδρου του ΔΣ, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τα μέλη του ΔΣ και τους εργαζομένους, για την εμπιστοσύνη και υποστήριξη τους. Πάνω από όλα όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, τα μέλη του ΞΕΕ, τους Έλληνες ξενοδόχους και ιδιοκτήτες κάμπινγκ για τη δύναμη που μου δώσατε, για την έμπνευση και το κίνητρο να συνεχίζω.
 
Σας ευχαριστώ όλους.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
 
Πρέπει, ως ξενοδόχοι, να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.
Παρά τις πολλές καθημερινές δυσκολίες, εξακολουθούμε να κρατάμε το κεφάλι ψηλά και να υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα έναν κομβικό πυλώνα της οικονομίας.
 
Περήφανοι, γιατί συνεχίζουμε να επιτελούμε το πατριωτικό μας καθήκον, προσφέροντας έσοδα στο κράτος και θέσεις δουλειάς στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.
 
Πρέπει όμως και όλοι, με πράξεις και όχι με λόγια, να αντιληφθούν ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας επαγγελματικής ομάδας. Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας. Ή όλοι μαζί  κερδίζουμε ή όλοι μαζί χάνουμε, καθώς για την  χώρα μας, ο τουρισμός αποτελεί τη βασικότερη οικονομική δραστηριότητα και εγγύηση για σταθερή ανάπτυξη και ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και τα παιδιά μας.
 
Για αυτό αξίζει να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και σας καλώ να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επόμενη διοίκηση του ΞΕΕ που θα αναλάβει το 2018.
 
Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Eυχαριστώ πολύ.