Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ημερίδα FedHATTA: Νέος ασφαλιστικός νόμος και ΤΑΝΠΥ – Τι αλλάζει

Ημερίδα FedHATTA: Νέος ασφαλιστικός νόμος και ΤΑΝΠΥ – Τι αλλάζει

Τις αλλαγές που φέρνει η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα τουριστικά πρακτορεία της χώρας ανέδειξε ενώπιον δεκάδων τουριστικών πρακτόρων ο Υποδιοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), κ. Δημήτρης Χριστοφορίδης, σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, FedHATTA στο νέο ξενοδοχείο της Αθήνας Wyndham Grand Athens.

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος (4387/2016) προβλέπει την ένταξη όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μεταξύ των οποίων και του ΤΑΝΤΠΥ, του Οργανισμού Κύριας Ασφάλισης για τους αυτοτελώς εργαζόμενους που απασχολούνται στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.

Στη φιλοσοφία του νέου νόμου είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος που προκύπτει από την παροχή υπηρεσιών στον κλάδο δραστηριοποίησης. Επίσης, όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και θα πληρώνουν τις ίδιες εισφορές και καταργούνται οι εξαιρέσεις όπως π.χ. η απαλλαγή για ελεύθερους επαγγελματίες λόγω αριθμού κατοίκων στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται.

Όπως επισήμανε ο κ. Χριστοφορίδης, οι κυριότερες αλλαγές που συνεπάγεται ο νέος νόμος για το ΤΑΝΤΠΥ, όπου ασφαλίζεται μέχρι σήμερα η πλειονότητα των τουριστικών πρακτόρων, είναι ότι, από την 31η Ιανουαρίου κι έπειτα, καταργούνται 14 εισφορές, αλλάζει ο τρόπος πληρωμής τους ο οποίος είναι απαρχαιωμένος και εισάγεται η ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής αλλά και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα συναλλαγών με τα τραπεζικά ιδρύματα (e-banking κτλ.), καταργούνται οι πολλαπλές ασφαλίσεις και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών οι οποίες συνδέονται αποκλειστικά με το εισόδημα.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα με τις εισφορές στα «μπλοκάκια», καθώς, όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που θα ομαδοποιούνται τέτοιου είδους εισοδήματα. Το ζήτημα αυτό θα ξεκαθαριστεί από νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να βγει μέσα στο ερχόμενο 10ήμερο, τόνισε.

Ο κ. Χριστοφορίδης αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν τη διαδοχική ασφάλιση. Κατά τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, προτεραιότητα δίνεται στη μισθωτή εργασία έναντι της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ σε περίπτωση 2 επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προτεραιότητα δίνεται σε εκείνη με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Ξεκαθάρισε δε στους τουριστικούς πράκτορες ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα αφορούν το σύνολο του εισοδήματος αλλά από το νέο έτος θα υπολογίζονται με νέους όρους, βάσει εισοδημάτων που αφορούν αποκλειστικά την παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό.

Ειδικότερα, οι εισφορές για το α’ 6μηνο του 2017 θα υπολογισθούν βάσει των εισοδημάτων του 2015 και οι αντίστοιχες για το β’ 6μηνο του 2017 βάσει των εισοδημάτων του 2016. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο Υποδιοικητής του ΟΑΕΕ, είναι μέχρι το 2017 να συνυπάρχουν όλοι οι φόροι στην ενιαία ομπρέλα του συστήματος taxis.

Σήμερα, 7.800 άνθρωποι είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΝΠΥ, 705.000 στον ΟΑΕΕ και 1,45 εκατ. είναι μη μισθωτοί.

Στην ημερίδα δόθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα παρακολούθησης και υποβολής ερωτήσεων απομακρυσμένα, μέσω του διαδικτύου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακολουθήστε ολόκληρη την ημερίδα πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:https://youtu.be/_ZZ7kIjWLDQ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.