Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής στο Vaiano της Ιταλίας για την παράδοση ευρήματος...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής στο Vaiano της Ιταλίας για την παράδοση ευρήματος του ναυαγίου ORIA

«Ίδιον μεν των γενναίων ανδρών είναι να τιμωρούν τους εχθρούς, εφ’ όσον ούτοι υπάρχουν εις την ζωήν, ίδιον δε των δειλών να δεικνύουν τη γενναιότητά των εις τα σώματα των φονευθέντων”.

filippou_2012-copyΜε αυτό το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον Επιτάφιο του Λυσία για τους νεκρούς του Κορινθιακού Πολέμου και εκφράζοντας την ευχή 
για ειρήνη στη Μεσόγειο και για φιλία και αδελφοσύνη των λαών της Ελλάδας και της Ιταλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου παρέδωσε – κατά την επίσκεψή του στο Vaiano της Ιταλίας το Σάββατο 19 Νοεμβρίου – στον Δήμαρχο της πόλης Primo Bosi την καραβάνα του στρατιώτη Dino Menicaci που χάθηκε στη ναυτική τραγωδία του ORIA στις 12-2-1944 στο νησί Πάτροκλος (Γαϊδουρόνησο) μαζί με άλλους 4.100 Ιταλούς στρατιώτες αιχμάλωτους των Γερμανών, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο νεκρός δεν είναι πια εχθρός. Είναι ο άταφος αδελφός».
Στην ελληνική αποστολή που μετέβη στην Ιταλία συμμετείχαν επίσης ο δύτης Αριστοτέλης Ζερβούδης, που ήταν εκείνος που βρήκε την καραβάνα κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποίησε στον βυθό της θάλασσας στο σημείο του ναυαγίου του ORIA, ο συγγραφέας και κινηματογραφιστής Γιώργος Ιατρού και η δημοσιογράφος Μαρία Π. Κουφοπούλου.
Στη συνέχεια έγινε προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «memORIA» του Γιώργου Ιατρού για τους συγγενείς των θυμάτων του ORIA που είχαν έρθει από όλη την Ιταλία σε μια ατμόσφαιρα πραγματικά φορτισμένη από τη συγκίνηση. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι, 70 χρόνια μετά, θυμούνται το τρομακτικό ναυάγιο του ατμόπλοιου ORIA και ανακαλούν στη μνήμη τους τη φρικαλέα εικόνα των άταφων σορών στην παραλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.