Αρχική Βραβεία Βράβευση Δήμου Κέας στο πλαίσιο της διοργάνωσης Best City Awards 2016

Βράβευση Δήμου Κέας στο πλαίσιο της διοργάνωσης Best City Awards 2016

Celestyal Cruises

Ο Δήμος Κέας βραβεύτηκε σε μια λαμπερή βραδιά, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Best City Awards 2016, από την Boussias Communications, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη Περιφερειών και επιχειρήσεων, σύμβουλοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις καλύτερες πρακτικές και τις εφαρμοσμένες σύγχρονες τεχνολογίες των ευφυών, αειφόρων και οικονομικά βιώσιμων πόλεων της χώρας μας. Στον Δήμο Κέας απονεμήθηκε το Silver Βραβείο στην ενότητα Liveable City, στην κατηγορία Πολιτισμός-Αρχαιολογία και συγκεκριμένα για την «Ανάδειξη των εναλίων ευρημάτων της Κέας (ναυαγίων) ως καινοτόμο τουριστικό προϊόν στις Κυκλάδες και στοιχείο πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς». Οι Βραβεύσεις αφορούσαν Δράσεις για την Καινοτομία και Ποιότητα Ζωής στις Πόλεις, και το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Κέας, Ιωάννης Ευαγγέλου.

Σχετικά με το αντικείμενο της βράβευσης αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Κέας έχει από καιρό αναπτύξει ένα πρόγραμμα αξιοποίησης των εναλίων ευρημάτων της θαλάσσιας περιοχής γύρω από το νησί, και συγκεκριμένα τα ναυάγια, κάποια από τα οποία είναι ήδη παγκοσμίως γνωστά, όπως το αδελφό πλοίο του Τιτανικού, ο «Βρετανικός» (HMHS BRITANNIC), για το οποίο έχει δοθεί αρκετή δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την βύθισή του τον Νοέμβριο του 1916.

Η αξιοποίηση των ναυαγίων στη “Τζιά”, αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία για την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, καθώς εγκαινιάζει μια νέα διάσταση σε ένα νεοεισερχόμενο είδος τουρισμού, τον καταδυτικό τουρισμό, που προσελκύει μία ιδιαίτερη ομάδα επισκεπτών στις Κυκλάδες.

Τα τελευταία χρόνια, το νησί δέχεται την επίσκεψη ενός άρτια εξοπλισμένου καταδυτικού – ερευνητικού σκάφους στα ανοιχτά του κόλπου του Αγίου Νικολάου της Κέας, της εταιρείας U-boat, η οποία έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τον Δήμο Κέας, με συμμετοχή ερευνητών από όλο τον κόσμο. Σε πρόσφατη επίσκεψή του συνοδευόταν από τηλεοπτικό συνεργείο του BBC, το οποίο κατέγραψε εικόνες από τα ναυάγια αυτά, όπως και ιστορικά θέματα του νησιού, σχετικά με τις καταδυτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Κέα.

Στην ανάδειξη των ναυαγίων συνέβαλλε σημαντικά και η διοργάνωση Διεθνές Συνεδρίου από τον Δήμο Κέας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Σύλλογο των Φίλων της Κέας, από τις 30 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου 2016. Σκοπός του Συνεδρίου, το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία ήταν η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος της διεθνούς επιστημονικής καταδυτικής κοινότητας για την στήριξη και ενδυνάμωση του αρχικού οράματος, την ανάδειξη της Κέας και κατά επέκταση της Ελλάδας σε τόπο ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς, όπως και γενικότερα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με καταδύσεις και ενάλια ευρήματα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου καλύφθηκαν από διάφορα Μ.Μ.Ε., διεθνή και ελληνικά, δημοσιεύτηκαν συνεντεύξεις τύπου και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, χαρίζοντας περαιτέρω δημοσιότητα στο θέμα αξιοποίησης και προστασίας των ναυαγίων και του υποθαλάσσιου πλούτου της Κέας.

Την προσπάθεια του Δήμου Κέας υποστηρίζουν φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών, αλλά και οργανισμοί άλλων χωρών (όπως το Ερευνητικό και Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δήμος Λάρνακας) με τους οποίους έχει κατατεθεί κοινό σχέδιο δράσης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Cenalia Ελλάδα – Κύπρος για τη δημιουργία Εκθεσιακού και Ερευνητικού Κέντρου Ενάλιων ευρημάτων όπως και Πρότυπου Αιγαιακού Υποβρύχιου Μουσείου στην Κέα. Μπορείτε να δείτε μέρος της εν λόγω μελέτης εδώ: http://kea.gr/images/pdf/meleti-intereg.pdf
Η καινοτόμος αυτή προοπτική αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη και την έρευνα του πολιτιστικού αποθέματος των εναλίων αρχαιοτήτων της περιοχής, και δίνει μια προστιθέμενη αξία στην περιοχή, ενισχύοντας το ελληνικό ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.