Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ο κ. Πέτρος Φιλίππου μας ξεναγεί στην Ανατολική Αττική, τον τόπο του

Ο κ. Πέτρος Φιλίππου μας ξεναγεί στην Ανατολική Αττική, τον τόπο του

Θησαυρός γνώσεων ο κ. Πέτρος Φιλίππου, μας ξενάγησε εικονικά, στη συνάντηση που είχαμε, στην Ανατολική Αττική, τον τόπο που αγαπά και εκπροσωπεί στη Περιφέρεια.

Η Αττική και ιδιαίτερα η Ανατολική Αττική είναι ιδανικό μέρος για ποιοτικές διακοπές με πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, μας τόνισε ο κ. Πέτρος Φιλίππου Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, όταν του ζητήσαμε να μας μιλήσει, ενόψει της αφιερωματικής έκδοσης μας για την Τουριστική Ελλάδα, για τους κρυμμένους θησαυρούς της Αττικής, αυτούς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, τα μνημεία, τα κρασιά της και τους ανθρώπους της και που ουσιαστικά αποτελούν μέρος του πολιτιστικού της αποθέματος.

Αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε την περιήγηση και συμβολική κατανάλωση της υλικής κληρονομιάς (των ιστορικών τοποθεσιών, μνημείων, μουσείων) με τη συμμετοχή σε βιώματα και αισθήσεις που προσδιορίζουν την άυλη κληρονομιά (τέχνες, γλώσσες, μουσικές, φεστιβάλ, γαστρονομία), μπορούμε να πετύχουμε πολλά ώστε η Ανατολική Αττική να προβληθεί διεθνώς ως τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο, μας είπε ο κ. Φιλίππου.

ΤΝ: Πείτε μας Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, οι Προτεραιότητες που έχετε θέσει;;

  • Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, γίνονται σταδιακά και με μεθοδικότητα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση των στόχων που είχαμε θέσει και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων της περιοχής ευθύνης μας.
    Ένας από τους τομείς που έχει δοθεί ξεχωριστή βαρύτητα από τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν και προάγουν τον ιστορικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και παραγωγικό πλούτο της Αττικής με στόχο την προώθηση της Αττικής ως σημαντικό τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του έτους, καθώς και η ανάπτυξη και αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία), η οποία θεωρούμε ότι θα προσφέρει πολλά τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία.

ΤΝ: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη χρονιά που μας έρχεται??

Η Αττική και ιδιαίτερα η Ανατολική Αττική είναι ιδανικό μέρος για ποιοτικές διακοπές με πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταξύ άλλων και η επίσκεψη χώρων παραγωγής προϊόντων που ενσωματώνουν παραδοσιακές τέχνες που στην ουσία αποτελούν μέρος του πολιτιστικού μας αποθέματος και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών. Στόχος μας για την επόμενη χρονιά είναι να αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τέτοιους χώρους και να τους καταστήσουμε ελκυστικούς τόσο για το ελληνικό κοινό όσο – κυρίως – για τους τουρίστες – επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού.

ΤΝ: Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιους όχι τόσο γνωστούς χώρους που θα μπορουσαν να προσελκύσουν ποιοτικούς τουρίστες από το εξωτερικό.

  • Η Ανατολική Αττική διαθέτει εντός των χωρικών της ορίων, το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δύο μεγάλα λιμάνια, της Ραφήνας και του Λαυρίου, από όπου μπορεί κάποιος να περάσει στις ακτές της Εύβοιας και σε αρκετά νησιά του Aιγαίου, καθώς και πολλά μικρότερα λιμανάκια και μαρίνες. Σημεία αναφοράς για την περιοχή αποτελούν οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι:
           •    Ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει πλήθος αρχαιολογικών μνημείων, με γνωστότερο όλων τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αλλά και το αρχαίο Θέατρο Θορικού (το αρχαιότερο στη Ελλάδα), τις μεταλλευτικές στοές και εγκαταστάσεις και τους θολωτούς τάφους, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, τα δύο Ορυκτολογικά Μουσεία (σε Λαύριο και Άγιο Κωνσταντίνο), αλλά και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, όπου θα εγκατασταθεί το Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου, μνημείο της νεώτερης βιομηχανικής ιστορίας, μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής.
        •    Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας, όπου υπάρχει ο Ναός της Αρτέμιδος και η Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Βραυρώνας.
        •    Ναός Απόλλωνος Ζωστήρος στη Βουλιαγμένη, αφιερωμένος στη Λητώ και τα δίδυμα παιδιά της, Άρτεμη και Απόλλωνα.
         •    Ο Δήμος Μαραθώνα, ένας από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως, διαθέτει σημαντικές αρχαιότητες και μοναδικά μνημεία, όπως είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με σημαντικά εκθέματα, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, ο Τύμβος των Αθηναίων στον Μαραθώνα και ο λιγότερο γνωστός Τύμβος των Πλαταιέων, ο Αρχαιολογικός Χώρος Ραμνούντα, ο Αρχαιολογικός Χώρος Μπρεξίζας κ.α.
        •    Το αρχαίο μαντείο και θεραπευτήριο του Αμφιαράου στον Ωρωπό, γνωστό ως Αμφιάρειο ή Αμφιαράειο.
    %cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b5%ce%be%ce%b9%ce%b6%ce%b1%cf%82Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, οι επισκέπτες έχουν πλήθος επιλογών: από επίσκεψη στις παραλίες με τα καθαρά νερά κατά μήκος όλης της ακτογραμμής, άλλες πολυσύχναστες και κοσμοπολίτικες και άλλες ήσυχες και απόμερες, μέχρι εξορμήσεις στη φύση και στα δάση της περιοχής (Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττός, Εθνικός Δρυμός Σουνίου) αλλά και άλλου είδους δραστηριότητες για παράδειγμα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής (περιλαμβάνει τον υγροβιότοπο, το παράλιο πευκοδάσος με τις κουκουναριές, τη Μακαρία Πηγή, τη Χερσόνησο Κυνοσούρας, τον λόφο της Δρακονέρας και τη θαλάσσια περιοχή του όρμου του Μαραθώνα), ένας υδροβιότοπος που αποτελεί σημαντικό φυσικό και οικονομικό πόρο υπερτοπικής σημασίας καθώς κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες με σκοπό την αναψυχή (απόλαυση ακτών, κολύμπι, θαλάσσια σπορ στη συντριπτική τους πλειονότητα), την παρατήρηση πτηνών και την απόλαυση τοπίου.
    Τέλος σημειώνουμε ότι στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές γραφικές ταβέρνες και χώροι εστίασης με ντόπια προϊόντα αλλά και στις παραλιακές περιοχές ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το όμορφο τοπίο.

ΤΝ: Ποια είναι τα σχέδια σας για την αναδειξη των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος της Ανατολικής Αττικής, των πολιτιστικών θησαυρών της, τις παραλίες της, τις τοπικές γαστρονομικές και οινικές απολαύσεις που προσφέρει, τα υπέροχα οινοποιεία της κλπ.

    • Ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη των σημείων %cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1τουριστικού ενδιαφέροντος της Ανατολικής Αττικής είναι να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα σημεία μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως είναι οι Δρόμοι του Κρασιού για τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής (κρασί, λάδι, μέλι, κηπευτικά, κτηνοτροφικά και προϊόντα αλιείας) που είναι εξαιρετικής και μοναδικής ποιότητας και οι Δρόμοι Μεταλλείων – Ορυχείων της Αττικής για να γνωρίσουμε την «άγνωστη Αττική» (Μεταλλεία Λαυρεωτικής, Λιγνιτωρυχεία Ραφήνας, Ορυχεία Σιδήρου Γραμματικού, Πεντελικό Μάρμαρο), αλλά και κάθε άλλο πρόγραμμα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη ιστορικο-αρχαιολογικού τουρισμού, αγροτουρισμού, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες για τις περιβαλλοντικές ομορφιές της περιοχής και την ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες (αθλητικός τουρισμός) μέσω της διοργάνωσης διεθνούς εμβέλειας αθλητικών γεγονότων (Μαραθώνιος Αθήνας, αγώνες δρόμου, ποδηλατοδρομίες, θαλάσσια σπορ, αγώνες ιστιοπλοΐας κ.α.).
      Ξεχωριστή θέση στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής κατέχουν και τα οινοποιεία της περιοχής, που είναι 70 συνολικά με παραγωγή περίπου 70.000 εκατόλιτρα οίνου, καθώς σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί η αμπελουργία με έκταση 49.500 στρέμματα περίπου οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Στόχος είναι η αξιοποίηση των οινοποιείων με οργάνωση επισκέψεων και γευστικών δοκιμών, ώστε να έχει ο επισκέπτης τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον γοητευτικό κόσμο του κρασιού, στην ιστορία του κάθε οινοποιείου και στη διαδικασία της οινοπαραγωγής.

ΤΝ: Μιλήστε μας λίγο για τις δράσεις που έχετε προγραμματίσει για τη προβολή των ενάλιων μνημείων, καθώς και τη δημιουργία Καταδυτικού πάρκου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αττική, στη Λαυρεωτική και τον Μαραθώνα

  • Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους Δήμους Μαραθώνα και Λαυρεωτικής δρομολογεί τη δημιουργία ενός μοναδικού Καταδυτικού Πάρκου εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας με έξι επισκέψιμους χώρους. Πρόκειται για ένα καταδυτικό πάρκο υψηλότατων προδιαγραφών – ένα «υποβρύχιο μουσείο» με 26 ναυάγια – που αναμένεται να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και την πολιτιστική προβολή των παραπάνω μοναδικών ενάλιων μνημείων και να βάλει τη χώρα μας στον χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.

ΤΝ: Ποια είναι τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε στις προσπάθειες ανάπτυξης του Τουριστικού προϊόντος στην Ανατολική Αττική.

  • Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Ανατολική Αττική είναι ότι η περιοχή για να μπορέσει να γνωρίσει περαιτέρω ανάπτυξη και να τύχει διεθνούς αναγνώρισης ως τουριστικός προορισμός, είναι απαραίτητο να χτίσει ισχυρή διεθνή ταυτότητα/επωνυμία (brand identity/name), κυρίως για τα προϊόντα που παράγει, δηλαδή για το κρασί, το λάδι, το μέλι, τα κηπευτικά, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τα προϊόντα αλιείας.
    Συγχρόνως, η μικρή επάρκεια σε κλίνες, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή, αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε αυτή την προσπάθεια για τουριστική  ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής.

ΤΝ: Έχετε εντοπίσει “καλές διεθνείς πρακτικές”, που εσεις θα θέλατε να εφαρμοστούν στην Αττική.

  • Μια διεθνής καλή πρακτική που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάνει δειλά την εμφάνισή της και στην περιοχή μας, είναι  εκείνη της εκμίσθωσης (ενοικίασης) ακινήτων σε τρίτους (τουρίστες) για λίγες ημέρες, μια τάση που εφόσον συνεχιστεί και ενισχυθεί μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την τοπική οικονομία.

ΤΝ: Πιστευετε πως θα μπορούσε να ωφεληθεί ο πρωτογενής τομέας από τον Τουρισμό και πως;;

%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b1

  • Στην Ανατολική Αττική παραμένει έντονη η ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, αλλά και από το ενδιαφέρον των πολιτών που κατακλύζουν με ερωτήματα τις αρμόδιες υπηρεσίες , διαφαίνεται η τάση για επιστροφή, κυρίως των νέων, στον αγροτικό τομέα. Στην Ανατολική Αττική σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής αποτελούν η αμπελουργία, η ελαιοκομία, η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία, καθώς και ο δευτερογενής τομέας με 70 οινοποιεία, 14 συσκευαστήρια/τυποποιητήρια ελαιολάδου, 127 επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και 87 επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων φυτικής  προέλευσης, κάποια από αυτά παρουσιάζουν εξαγωγική δραστηριότητα. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής  αποτελεί ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, η διατήρηση και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων, τονώνοντας την τοπική οικονομία, τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας, τη διαφύλαξη του Αττικού τοπίου και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ανατολική Αττική, μέσω δραστηριοτήτων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και το πολιτιστικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία, καθώς και την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους ενοποιημένους ή μη με αγροτικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, να συμβάλλει στη συνέχεια της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και τη διατήρηση τεχνών που διαφορετικά θα είχαν εξαφανισθεί, καθώς και στην αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσεων. Μέσω του Αγροτουρισμού προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά, η μοναδικότητα της κάθε περιοχής και αυτό θέλουμε να πετύχουμε και για την Ανατολική Αττική.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Αττική αλλά και η Ανατολική Αττική ειδικότερα διαθέτει πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την τουριστική της ανάπτυξη και να την καταστήσουν ελκυστικό και δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Οι εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες, η πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον με αιχμή τη θάλασσα, τα μοναδικής ποιότητας τοπικά προϊόντα και η ελληνική – μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τα σημαντικά μνημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, αποτελούν αξιόλογα πλεονεκτήματα για την τουριστική ανάδειξη της Ανατολικής Αττικής.

Αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε την περιήγηση και συμβολική κατανάλωση της υλικής κληρονομιάς (των ιστορικών τοποθεσιών, μνημείων, μουσείων) με τη συμμετοχή σε βιώματα και αισθήσεις που προσδιορίζουν την άυλη κληρονομιά (τέχνες, γλώσσες, μουσικές, φεστιβάλ, γαστρονομία), μπορούμε να πετύχουμε πολλά ώστε η Ανατολική Αττική να προβληθεί διεθνώς ως τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο.

Της Έλενας Αγκυρίδη

Save

Save

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.